Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
tomny - специалист
Никакъв шанс нямаш да изгориш киното заради това, че колоните са по-мощни, важното е импеданса да съвпада. Баса на земята ли си го сложил?
dokobg - специалист
Импеданса на тонколоните съвпада с този на домашното кино (4 ома). Бас говорителя съм го прибрал под телевизора в един малък шкаф ( изненада ме факта, че дори и в тв шкафа се чува почте без промяна ) за да не се виждат излишни кабели. Притеснява ме единствено факта, че тонколоните са около 15-20 W ( реални, по спецификации ги дават 50 ), а киното е около 3 W на канал и незнам дали ако не го усиля на макс за по-дълго време дали няма да гръмне :).
tomny - специалист
Не мога да твърдя, че киното няма да изгори (всичко се случва, знаеш :) ), но ако стане така, със сигурност няма да е заради това, че колоните са по-мощни. На него му е все тая какво ще му закачиш на изхода, стига да е 4 ома или повече. Баса в шкафа не се ли опитва да отвори вратата, или поне да дрънчи?
Тани - модератор
Ако го усилваш до степен да не криви звука , не би трябвало да се товари за да изгори.
Здравейте,
Мисля да повдигна малко темата,защото някои неща от нея не ми станаха ясни,а искам на направя подобно озвучаване в къщи.Колоните,които мисля да вградя в тавана ще са широколентови,двулентови(средни и високи честоти) около 20 вата всяка.Питанията ми обаче са няколко:
1. Говорителите на DVD-то ми са 3 ома-тези,които ще взимам са 4 ома,понеже никъде не намирам на 3.Проблем ли ще е повишаването???
2. Не разбрах ясно от темата дали ако се свържат по мощни говорители има шанс да изпуши стъпалото. Никъде в интернет не намерих спецификации на DVD-то(Samsung HT70- 5+1) относно мощността на системата.Предполагам,че няма да е повече от 10 вата на колона,без буфера.Така се събират приблизително 50 вата,а новите колони ще са два пъти по-мощни?????
Благодаря предварително за отговорите.
kozl - майстор
1 - Проблема може да е в това, че импеданса реципрочен е за мощността. Т.е. по-големия импеданс е причина за по-малка звукова мощност при едно и също положение на "волумето" (копчето за усилване на звука).
2 - По-мощните колони не вредят на усилвателя ако импеданса им съвпада или пък е по-голям. Обратното колоните унищожава. Но няма смисъл от яките колони на хилав усилвател. Обичайно по-големите говорители са с по-малко КПД. Т.е. за същото количество ел.енергия през по-мощните колони ще излезе по-малко звукова енергия. То за това на говорителите има критерий чувствителност, ама много често обявеното не отговаря на истината. Отнася се най-вече като сравняваме трабанта с мерцедеса.
Колега Kozl благодаря ти за отговора.Така или иначе системата не я усилвам до края(мноооого рядко по някой празник веднъж в годината) и ако звуковата мощност падне с 10% не мисля,че ще е голям проблем за неспециализираното ми ухо.Ще разтърся да намеря леко по-слаби говорители,но ако не намеря мисля да пробвам с тези които съм харесал.Благодаря ти още веднъж.
dokobg - специалист
staniliev написа:
...Samsung HT70- 5+1
Аз лично, не успях да намеря в интернет такова кино. Имаше други, но точно HT70, не. Моят съвет е да си купиш някакви други тонколони за таван и да не използваш оригиналните освен ако си намерил начин да не ги разваляш. Аз лично съм с автотонколони свързани към кино. То ограничава ниските за перифирните тонколони и няма да имаш проблем с таванните говорители, да ти изкъртят тавана или да го пропукат ако не усилваш много. Моето кино е 3W на канал и за повече от година нямам проблем. Усилвал съм доста, ефекта е добър и съм нямал проблеми. Не знам при теб обаче тъй като мощността е по-голяма как ще е.
Точният модел излезе НТ-Р70N и пише,че е 100 W -явно всички колони общо са толкова...Мислих да си взема решетките,които ще скриват говорителите,да пробия тавана в двата ъгъла и да сложа оригиналните колони отгоре за да чуя дали ще ми хареса звука.Ако да,тогава ще си купя 2 говорителя и ще пробвам и с тях.Финала ще е с пробиването и на другите 2 дупки и пълното окомплектоване на колоните.
dokobg - специалист
Не вади говорителите от кутиите защото според мен не са проектирани да работят в голям обем като автомобилните например. За да получиш желаният ефект трябва да са си в кутиите на тавана и да ги насочиш надолу.

Тема "Въпрос за тонколони в окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: