Напънал съм се да правя вентилация на трапезарията на вилата. Окачения таван е направен отдавна. Има второ по-ниско ниво с височина 7-8см, в което няма вата. Дали пък не мога смукателната тръба на изходящия въздух да я "заустя" само в тази кухина, а на 2-3 произволни места в нея да бодна розетки, от където ще смуче задимения въздух. Знам естествено, че по правилата се прави с въздуховоди до розетките, но няма да си гътам тавана за това. Та се чудя какъв е минуса. На практика може да се приеме, че кухината между нивата на картоните е въздуховод. За еднаквото смучене от розетките може да се ползват такива с бленди.
В къщи имам изградена винтилационна система с въздуховод, алуминиев, разтегаем 10метра. Страшно здрав е немога да го пробия с пръст, но съм забравил каква марка е. Мисля че няма да ти е проблем да го прекараш през таван ако предварително си го разпънал и завързал с някакво въже или тел.
Според мен ако сложиш директно вентилатора ще има пак ефект, но по малък, тъй като ще дърпа от целият обем на окаченият таван+стаята. Ако е с въздуховод ще дърпа директно от стаята.
Един друг ефект който съм забелязал в къщи, е че когато няма отворен прозорец няма желаният ефект, пожеже съм оплътнил отвсякъде ( дограма, врати, изолации ) и няма от къде да дърпа въздух.
Сложи си и решетки, като на най близката до вентилатора отвора е най-малък и респективно колкото по далеч, по - голям отвор за да дърпа повече въздух.
Според мен едно добре изградена вентилация има голям ефект. В къщи съм доволен много, особено като се пуши.