Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pipilica - майстор
Лесно става дъга в стаята но трябва слънце.
Взимаш един малък леген и го пълниш до половината с вода слагаш едно огледало в него под 45 градуса така че половината огледало да е във водата другата отгоре. Затъмняваш стаята с пердета или щори и пускаш само един лъч светлина в легена където излиза огледалото и получаваш супер ярка дъга.
Другия вариант е да си намериш призма пак става яко, но трудно ще намериш голяма призма.
flowerlin - помощник
С плоско стъкло дъгата ще е много малка. Затова искам сферично, та да ми огравя целия таван.
pipilica написа:
Лесно става дъга в стаята но трябва слънце.
Взимаш един малък леген и го пълниш до половината с вода слагаш едно огледало в него под 45 градуса така че половината огледало да е във водата другата отгоре. Затъмняваш стаята с пердета или щори и пускаш само един лъч светлина в легена където излиза огледалото и получаваш супер ярка дъга.
Другия вариант е да си намериш призма пак става яко, но трудно ще намериш голяма призма.
pipilica - майстор
А дали ще стане с такова огледало?
Това с огледалото в легена съм го правил и става, е не е на целия таван ама около 1 метър широка дъга.
flowerlin - помощник
Чакам да изпече слънцето и ще пробвам да направя Доказателство на Концепцията. Дръжката на душа е метализирана пластмаса и разпръсквача е със сферична форма. Ще го нарисувам върху му една дъга и ще го сложа на перваза. Ще кача снимки после.
В краен случай ще намеря някоя пластмасова топка, ще я срежа, метализирам и боядисам.
pipilica написа:
А дали ще стане с такова огледало?
Това с огледалото в легена съм го правил и става, е не е на целия таван ама около 1 метър широка дъга.
flowerlin - помощник
С дръжката на душа не става - радиуса е прекалено малък и лъчите се разпръскват настрани, та не успяват да стигнат видимо до стените и тавата:)

Та купих това (стъклен плафон): http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

Обаче не мога да му изкарам боята, или каквото там е. Пробвах с терминатор - не мръдва. Със шкурка 1 е трудно, 2 - става матово и после май със полир паста трябва да го махам.

Някакви идеи как се маха това чудо?
rossenboy - специалист
Ако му залепиш сребърно/огледално фолио (Домко, книжарница, рекламна печатница) или в краен случай алуминиево фолио за печене?
pipilica - майстор
Зависи каква е боята. Може да пробваш с кореселин но става бавно, сипваш в плафона и го слагаш в найлонова тобичка връжваш я и чакаш два три дена. Има няколко вида кореселин гледай да пише за нитроцелулозни бои и лакове.
flowerlin - помощник
Вместо фолио, мога да го метализирам - за 3 лв в Пловдив.

Боята е някаква странна. По магазините ми казват така. Била печена и пр - не ставало с разредители. Аз пробвах с терминатора - без никаква промяна за няколко часа киснене
NeoBoss - специалист
а вместо всичките врътни и занимавки защо не http://www.bezpanika.com/index.php?opti ... Itemid=207

Тема "Дъга вкъщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: