• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Дам,ще взема и аз да си сменя тръбите с медни щом генерират топлина. :)
cvetan_d - специалист
Здравей! Ще взема да мина и видя системата ти, ще заредим котела (и аз имам такъв) по следния начин. Нареждаме дървата прави по стените на котела и легнали по дъното, въглищата разбъркваме хубаво с вода докато пепелта се залепи за по едрите частици, и тогава ги насипваме в отвора получен в средата. Палим отгоре един хубав огън :) препоръчително или с брикети или със много сухи дърва. След 10-15 минути затваряме димната клапа докрай (с ръчката на която има топка :) ) Така зареден с правилно свързан и настроен контактен термостат, и що годе добър комин резултата задължително е 80 градуса до 45-та минута. Аз слагам на 25 кг въглища закупени от "милото" ни "Топливо" около 3 литра вода, но моите прахоляци са закупени август и са напълно сухи. Никак не е правилно да се слага вода, но това нещо което продават там друг начин да бъде изгорено не съществува. За да заредя така котела губя 10 минути, но гори 10-12 часа на 75-80 градуса. Зареди така и пиши точно какво се случва за да могат другите да ти помагат. Аз имах сериозни проблеми в началото, но изчетох форума и някоя друга книжка та се справих сам. Тук във Варна ми направиха проект на системата по съвсем различен начин от тези, които се коментират във форума(добре че не го изпълних). Моя съвет е чети мненията на запознатите с материята като Филма и Лазар. С някой друг въпрос и си готов.
plamen8527 - напреднал
cvetan_d написа:
Здравей! Ще взема да мина и видя системата ти, ще заредим котела (и аз имам такъв) по следния начин. Нареждаме дървата прави по стените на котела и легнали по дъното, въглищата разбъркваме хубаво с вода докато пепелта се залепи за по едрите частици, и тогава ги насипваме в отвора получен в средата. Палим отгоре един хубав огън :) препоръчително или с брикети или със много сухи дърва. След 10-15 минути затваряме димната клапа докрай (с ръчката на която има топка :) ) Така зареден с правилно свързан и настроен контактен термостат, и що годе добър комин резултата задължително е 80 градуса до 45-та минута. Аз слагам на 25 кг въглища закупени от "милото" ни "Топливо" около 3 литра вода, но моите прахоляци са закупени август и са напълно сухи. Никак не е правилно да се слага вода, но това нещо което продават там друг начин да бъде изгорено не съществува. За да заредя така котела губя 10 минути, но гори 10-12 часа на 75-80 градуса. Зареди така и пиши точно какво се случва за да могат другите да ти помагат. Аз имах сериозни проблеми в началото, но изчетох форума и някоя друга книжка та се справих сам. Тук във Варна ми направиха проект на системата по съвсем различен начин от тези, които се коментират във форума(добре че не го изпълних). Моя съвет е чети мненията на запознатите с материята като Филма и Лазар. С някой друг въпрос и си готов.
Ето я моята система на две на три :) не ме съдете не съм инженер :D в смисъл с направениа от мен чартеж #-o

Прикачен файл

2.jpg
filmatoplo - майстор
Определено с поставяне на изолация , нещата ще се подобрят :) , но има нещо конструктивно което не е наред .Имам не малко случая когато хващам Виадруса за ушите и марш от котелното , слагам на негово место Атмос и къщата и хората в нея се раждат :wink: .Не го казвам ей така -преди това хората ревът от мъка със същите симптоми , не гори,пуши,повече от 60 гр не вдига , викат много майстори -кой смени помпа, кой терморегулатор,кой поставя или маха глидери :wink: .Та идвам аз сменям котела и грейва къщата -до сега нямам случай да подменя Атмос със Виадрус , а що се отнася за последния 3 броя имам и се продават на старо.
geniya - специалист
filmatoplo написа:
Определено с поставяне на изолация , нещата ще се подобрят :) , но има нещо конструктивно което не е наред .Имам не малко случая когато хващам Виадруса за ушите и марш от котелното , слагам на негово место Атмос и къщата и хората в нея се раждат :wink: .Не го казвам ей така -преди това хората ревът от мъка със същите симптоми , не гори,пуши,повече от 60 гр не вдига , викат много майстори -кой смени помпа, кой терморегулатор,кой поставя или маха глидери :wink: .Та идвам аз сменям котела и грейва къщата -до сега нямам случай да подменя Атмос със Виадрус , а що се отнася за последния 3 броя имам и се продават на старо.
Каква е логиката с единия да е зле, а с другия супер освен комина.Защото при всички положения 30kW са си 30kW например.Ако замениш котел с еднаква мощност принципно пак така би трябвало да се получи, ако нещата се разминават значи някой от производителите лъже с мощностите на котлите:yawinkle:
Миналата седмица си смених стария правен котел най-вероятно по руска схема, с нов ВИАДРУС U22 24kW, нещата нямат разлика освен че знаеш че поне няма да вдига неконтролируемо температурата, както и по-лесно обслужване в полза на новия ми котел.Не съм очаквал и да имат разлика, защото по сметките на стария беше около същата мощност както и новия.Е сега съм спокоен :partyman: Но проблема на човека явно е лошо сметната система, лоша циркулация, слабо гориво, огромни топлозагуби.При съвкупност на тези всички неща и да се смени с нов котел, ако не е с по-голяма мощност пак ще пише тук.
filmatoplo - майстор
Друго ще приказваш и ти , тя запорожката върви като нова. :wink: Щом съм подменил котела значи така съм преценил на место , на път е още един -ела да ти го подаря.Да добавя -в случаите всичко са опитвали хората -дори изграждане на нови комини .
mitko_rupite - специалист
Мойте скромни виждания .

Виядруса е най-тъпия котел който съм виждал .
Баща ми го има монтиран от може би над 10 год .
От най мощните е - около 40 кв .
За 10 год - да е ползван макс - 1-2 зими .
Начина на Подаване на гориво - е пълна простотия .
Да подадеш дърва или въглища в задната му част , е мисия невъзможна , винаги си представям някой парен локомотив от филмите на който изпотен работник по потник със лопата налива въглища и локомотива свири - "туууу...туууу"

Един котел като Чешкия- Дакнон Дор или Солид на BOSH ( май Бош ги Купиха на Чехите ) ...............е измислен като го палнеш на Димитровден гори непрекъснато до 8ми март ...( без да се налага да го палиш всеки ден наново ... и подаването на гориво е супер лесно .. )

Моя съвет ..
Ако наистина радиаторите са ти горещи ( неможе да си задържиш ръката повече от 3 сек) , и могът да подрържат тая температура поне около 10 часа на ден ...
Требва да се увеличи броя на радиаторите ...

Има едни най прости сметки - към които аз се придържам и никога не са ме подвели ..
Провери си по кубатурата дали горе долу влизаш в тея норми ..

Пример - имаш стая с размери -- 3 на 3 на 3 метра висока .... = на 27 куб метра
За не изолирано жилище необходимата топлинна мощност тр да е около 80 вата на 1 куб ..
Демек - 27 по 80 = 2.2 кв
Радиатора в тая стая требва да е минимум 2,2 кв ...
Пусни си и 30 % застраховка ( с кранчето винаги може да ги намалиш тея 30 % )

Предварително искам да кажа , че избора на радиатори и котел ... зависят и от
- района в който живееш ( неможе Шумен да се сравнява с Петрич)
- изложение на къщата
- и много подобни ( сега немога да се сетя )

Ако не знаеш мощността на твоите радиатори - ето ти таблица по която да си ги сметнеш ..
http://lokalno-parno.narod.ru/Aluminievi.pdf

http://lokalno-parno.narod.ru/Panelni.pdf

Поздрави

........
geniya - специалист
filmatoplo написа:
Друго ще приказваш и ти , тя запорожката върви като нова. :wink: Щом съм подменил котела значи така съм преценил на место , на път е още един -ела да ти го подаря.Да добавя -в случаите всичко са опитвали хората -дори изграждане на нови комини .
Да беше казал преди 20дни, нямаше да купувам.Дай ще го взема, щом като ще е подарък.Ще ги взема всичките ВИАДРИС-у които имаш. :-D
plamen8527 - напреднал
Може ли някой да сподели каква е допустимата разлика на температурата на вода между водата в котела и радиатора ???
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма такъв термин. При тебе колко е?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "VIADRUS U22 НЕМОГА ДА СТОПЛЯ КЪЩАТА!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: