Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dyaneff - майстор
Добчо, като даваш съвети, замислил ли се, че 16 Амперов АП не може да захрани електрожена.
dobcho_vn - специалист
А ти какво предлагаш ?
vk - специалист
На много места по стари блокове може да се види такава грозна картинка - тоководещите шини са оголени, няма никакви капаци, никаква предпазна пластмаса, плексиглас.
Stefan_62 - майстор
dobcho_vn написа:
А ти какво предлагаш ?
Че то 16 А освем за осветление :lol: , поне 25 А иначе ще гори често когато го натовари с електрожена :lol:
PCL82 - майстор
Затова написах три кръга:
1. Осветление АП6 или 10А.
2. Контакти общи нужди АП16А крива С изпълнени със стандартни шуко контакти за открит монтаж.
3. Силов контакт за електрожен и др. мощни машини АП25 или 32А крива С с евроконтакт или със старите бакелитови промишлени контакти.

ДТЗ на 2 и 3 и един главен прекъсвач на всички кръгове или всички без осветлението, за да се спира тока при приключване на работа. Работилницата трябва да може да се изключва независимо от апартамента. В началото на всяка линия трябва да има предпазител. А пък електромерите са за 40А и са опроводени с 6мм2, значи че главнитят препазител след електромера трябва да е 32 или макс. 40А. За да се мине най-евтино, да се разполага с максималната мощност, предлагам: главен АП40А от него към апартамента директно, и през прекъсвач в главното табло към работилницата. В работилницата втори прекъсвач, ДТЗ и предпазители.
hakama - специалист
Значи, няма да правим баш работилница (професионална), а ще е за лични нужди, с електрожена ще се работи рядко, няма да включвам повече от една ергоемка машина! Така, че си мисля, че с 4квадрата ще стане. Теоретично колко (максимум) може да поеме 4квадрата (като мощност)?

Това с отделното табло е идея, само не смея да смятам на колко ще възлезе цялата история... аз си го представях: техник, кабел 15м, гофриран шлаух и една тройка :-D

ПП: Какви са предимствата на 3-жилния кабел?
dyaneff - майстор
hakama написа:
Значи, няма да правим баш работилница (професионална), а ще е за лични нужди, с електрожена ще се работи рядко, няма да включвам повече от една ергоемка машина! Така, че си мисля, че с 4квадрата ще стане. Теоретично колко (максимум) може да поеме 4квадрата (като мощност)?

Това с отделното табло е идея, само не смея да смятам на колко ще възлезе цялата история... аз си го представях: техник, кабел 15м, гофриран шлаух и една тройка :-D

ПП: Какви са предимствата на 3-жилния кабел?
Ако си сигурен, че от таблото до мазата ти са 15 метра, и ако електрожена ти не е някаква самоделка или много мощен може и със СВТ 4 кв.мм. Третото жило е за заземяване. Това е при условие, че няма да пускаш повече от една машина.
petkomz - специалист
hakama написа:
Какви са предимствата на 3-жилния кабел?
Безопасност.Третият проводник е за заземяване. По новите изисквания навсякъде вече е задължителна 3-проводната инсталация!
Опа, писали сме заедно. :)
Junak - майстор
Къде ги четете тез работи за задължителни ДТЗ?
Може би някоя нова Наредба?
Или аз пропускам нещо...
dyaneff - майстор
Дори и да не е задължителна за стари сгради, аз бих сложил ДТЗ в главното табло(до електромера). Така от другата страна на кабела мога да си закача направо контакта. Идеята е кабела да е защитен примерно от гризачи или недоброжелатели. Сещате се какво става ако до мазето стигне само фаза, без нулев проводник.

Тема "Пускане на ток от таблото - до мазето." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: