Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
dyaneff написа:
Идеята е кабела да е защитен примерно от гризачи или недоброжелатели. Сещате се какво става ако до мазето стигне само фаза, без нулев проводник.
:? :? Изображение
hakama - специалист
dyaneff написа:
hakama написа:
Значи, няма да правим баш работилница (професионална), а ще е за лични нужди, с електрожена ще се работи рядко, няма да включвам повече от една ергоемка машина! Така, че си мисля, че с 4квадрата ще стане. Теоретично колко (максимум) може да поеме 4квадрата (като мощност)?

Това с отделното табло е идея, само не смея да смятам на колко ще възлезе цялата история... аз си го представях: техник, кабел 15м, гофриран шлаух и една тройка :-D

ПП: Какви са предимствата на 3-жилния кабел?
Ако си сигурен, че от таблото до мазата ти са 15 метра, и ако електрожена ти не е някаква самоделка или много мощен може и със СВТ 4 кв.мм. Третото жило е за заземяване. Това е при условие, че няма да пускаш повече от една машина.
Самоделен е, но ще претърпи малък ъпгрейд - ще го дам на един майстор да му сложи ключ.

Значи 6квадрата, 3 жила и един предпазител?.
fikata - майстор
Значи 6квадрата, 3 жила и един предпазител?.
И тези 6 квадрата къде ще бъдат вързани - на какъв АП/ в ГРТ /главно разпределително табло/ ?
vk - специалист
Тия 6 кв.м трябва да се вържат на главната шина, после електромер, предпазители и така нататък. Щото не могат да се вържат за стълбищното осветление. Всички други кабели са по-тънки. Още повече ако сградата се отоплява не със ел.енергия - то на апартамент се падат по 5-6 KW мощност и по 4 кв.мм кабели. Не може човек да го върже и за апартамента си.
Но какво да хвърляме откъслечни съвети - така не може да се направи, човека е далеч от тази материя.
kolev_k - специалист
PCL82 написа:
Не беше ли забранено да се заварява под земята...
Отделно трябва да поискаш писменно разрешение от всички съседи, че са съгласни да правиш работилница в мазето, особено ако ще печелиш от това. Само някой да не е съгласен може да береш много правни ядове.
Човека иска технически съвет,не правна консултация,или инструктаж по охрана на труда.
fikata - майстор
kolev_k
Когато се дава технически съвет за инсталация в него трябва да е включена и техническата безопасност,която ти я бъркаш с "инструктаж по охрана на труда" ,което е инструкция за безопасна работа при ползване на ел.уред.
vk
Но какво да хвърляме откъслечни съвети - така не може да се направи, човека е далеч от тази материя.
Когато се дават съвети трябва да бъдат пълни.Изпълнение на инсталация от източник на захранване до крайна точка за ползване в инсталацията. Като ел.схема и начин на изпълнение.
По тази причина в началото писах:
Едно е да искаш, друго е да можеш да го направиш сам само по съвети от "Направисам.бг - форум"
hakama - специалист
Значи, аз така го виждам:
Ще го прави техник.

- Кабелът ще идва от таблото, 2-3жилен, 4квадрата;
- кутия,
-ДТЗ+3хАП или само ДТЗ и отделно АПх3 (имам някакви, само да видя какви ампери са)
Ако е с ДТЗ - то трижилен ли ще трябва?

1. Осветление - 10А?!
2. Контакти общи нужди АП16А крива С изпълнени със стандартни шуко контакти за открит монтаж.
3. Силов контакт за електрожен и др. мощни машини АП25 или 32А крива С с евроконтакт или със старите бакелитови промишлени контакти.

Тук не ми стана ясно какви предпазители ще трябва да избера.

Ще се ползват предимно машини с около 1-2kW мощност.

В таблото не знам дали ще може да се монтира ДТЗ, не може ли в мазето да е?

Електрожена е самоделен, едва ли е толкова мощен, скоро ще му се поставя ключ, кажете какво още трябва да му се донаправи като защита, за да кажа на техника?!
Ще се ползва рядко в мазето.

Относно телефонната жица (не знам дали говорим за едно и също), дебелината на медта на тази дето ползваме е 0.8мм (синя, кафява или черна изолация), t.e. не е от най-тънката.

За осветлението какъв трябва да е кабелът?
fikata - майстор
За осветлението какъв трябва да е кабелът?
най малко 1 кв.мм

Тема "Пускане на ток от таблото - до мазето." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: