Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pipilica - майстор
Така изчетох темите за тоя клапан но не намерих това което ме интересува.
Мога ли да монтирам клапана на около 3 метра преди входа на бойлера.
Бойлера е хоризонтален и е заврян в една ниша на тавана на един коридор, ако евентуално прокапе няма да е много приятно, и за това мисля да го монтирам в началото на тръбата което е почти на пода.
Според мен няма да има проблем ама все пак да чуя и други мнения.
radius - майстор
Нека да съм първи, гледам по това време нещо не е оборотен форума :lol: .
Според мен няма проблем да не е непосредствено до бойлера, стига клапана да не е менте и да може да се продухва от време на време.
kozl - майстор
Клапана е оразмерен да е до бойлера. Колкото по-далече, толкова повече тръба до клапана, а това е допълнително съпротивление, което предполага, че при авария налягането в бойлера ще е по-голямо от изпусканото от клапана и бойлера няма да е защитен на допустимото налягане.
В твоя случай ти е необходим втори предпазен клапан без възвратна клапа с по-ниско налягане на сработване, само че го сложи някъде по тръбата за топла вода да откапва. Примерно в хотел в Банско бойлерите бяха проектирани да стоят извън банята. По ред причини около 20-тина се оказаха с неизпълнен дренаж. Поръчах изпускателни клапани без обратна клапа от Елдоминвест с 1/2 бара по-ниско налягане на сработване, които монтирахме в конзолата под тоалетната мивка в банята, а изхода на клапана свързахме с тръбичка в сифона на мивката. Скрито-покрито и върши работа. Даже един от друг хотел с подобен капещ проблем питал "Откъде купихте тия некапещи бойлери?" :lol: Това е 2008 г. все още ме питат дали нямам останали препазни вентили с понижено налягане, за някой патещ от капещи проблеми - ама нямам свършиха. Ето и схемата:
Прикачен файл:
Add valve boiler.jpg
Add valve boiler.jpg (16.89 KиБ) Видяна 12250 пъти
VLADO66 - майстор
viewtopic.php?f=19&t=38497&p=425270&hilit=%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5#p425270
Junak - майстор
kozl написа:
Клапана е оразмерен да е до бойлера. Колкото по-далече, толкова повече тръба до клапана, а това е допълнително съпротивление, което предполага, че при авария налягането в бойлера ще е по-голямо от изпусканото от клапана и бойлера няма да е защитен на допустимото налягане.
Това за допълнителното съпротивление е абсолютна глупост, защото тръбата за студена вода, след влизане в бойлера, има голямо стеснение. Това е, за да не се размесва водата. И как се променя налягането по държината на тръбата? :?
За по сигурно, може да потърсите и попитате производителя.
Лично мнение, че не трябва да има никакъв проблем. Стига да няма никаква арматура между клапана и бойлера.
novgradski - специалист
Това - за решението на "капещите " бойлери -не е лошо като идея (а и като изпълнение),но за възвратно-предпазния клапан -не би трябвало да има проблем,защото налягането се променя бавно (не е "взривно"-тогава ...има).
PCL82 - майстор
За мен не е технически издържано капана да е далече от бойлера. Едно евентуално запушване на тръбата и системата остава без защита. Освен това ако някой външен майстор работи по инсталацията и не знае за това изпълнение може да стане проблем.

Затова решението с двата клапана е най-чисто. При всички случаи трябва да се спазват инструкциите към клапана и тези на бойлера. Най-добре да се говори с производителя.
Junak - майстор
PCL82 написа:
За мен не е технически издържано капана да е далече от бойлера. Едно евентуално запушване на тръбата и системата остава без защита. Освен това ако някой външен майстор работи по инсталацията и не знае за това изпълнение може да стане проблем.

Затова решението с двата клапана е най-чисто. При всички случаи трябва да се спазват инструкциите към клапана и тези на бойлера. Най-добре да се говори с производителя.
Значи, тръбата за топла вода не може да се запуши, а студената може... Ами, ако се запушат и двете?
Айде, мислете, като пишете
todortv - майстор
Купих бойлера с монтиран невъзвратен, предпазен клапан.
Исках да сложа канелка, след това клапана и звъннах на
представителя на производителя и ми отговориха, че гаранцията директно отпада...
jekasus - майстор
Едно маркуче на човката на клапана и се зауства в канализационна тръба(а тя трябва да продължава над тавана).5-6 лева инвестиция без излишни напъни.

Тема "Въпрос за монтаж на предпазно-възвратен клапан на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: