• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Имам амперметър, на който шунта му е свързан на самия него. Има ли значение дали шунта ще е там или на 10-ина метра от уреда. Идеята ми е шунта да е при захранването, а уреда на табло в друго помещение. Понеже жиците ще са дълги до уреда, ще се отрази ли това на показанията на амперметъра.
dtmf - специалист
Мисля че може да стане. Спада на напрежение си остава на шунта, а от там нататък стрелковата система си е волтметър през който тече нищожен ток. Даже може да е с тънки проводници.
gogo7777 - майстор
Благодаря, аз вече пробвах и дава нищожно отклонение, което може да се пренебрегне в моя случай.
fox_vt - майстор
Кабелите до ампермера гледай да не са по тънки от 0,5кв за да избегнеш спадане на напрежението.
gogo7777 - майстор
Тънки ще сложа, 0,75 мм2.
sstefanov - майстор
Пад на напрежение няма да имаш, може да вкараш смущения.
kolev_k - специалист
Абе как давате мнения като нито знаете тока и напрежението на измервателната системка,нито знаете R на шунта и обхвата на измерване.За всичко това си има сметки.Не може да кажеш "не по-малко от.."Ако искаш да ти е точно ще смяташ.Почваш от закона на Ома.
fox_vt - майстор
Е ти какво искаш да кажеш например :? измервателни системи със шунт или токов траф работят със малък ток и напрежение във самия уред.Не виждам какъв е проблема предвид че автора вече е решил въпроса.
dtmf - специалист
При токов траф може и да се поспори за проводника : изходен номинален ток 5А.

Обаче тук става въпрос за амперметър (шунт+волтметър) и за някой друг МИКРОампер какъв проводник трябва да изчислим ?
  • 1
  • 2

Тема "Шунт и амперметър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: