Васко К написа:Какъв е бойлера?
когато бойлера работи налягането ще достигне 8.5 бара.

Васко К написа:Какъв е бойлера?
Чаро написа:Бойлера е 80 л. 3000 w, хоризонтален на Елдом. Мисля, че ще капе дори и с намалено налягане защото когато бойлера се включи налягането се вдига много бързо. Преди да монтирам втория клапан на поплавъка, когато бойлера е напълно студен и го включа само след 6-7 минути налягането вече е 8.5 - 9 бара, водата още не е много топла и предпазния вентил капе. Както писах по-горе заради новите стандарти и монтирането на възвратен клапан след водомера се получава една затворена система и загрятата вода от бойлера просто няма на къде да се разшири.Васко К написа:Какъв е бойлера?
Чаро написа:Ако имаш техническа възможност (и естетическа ) си сложи един разширителен съд след клапана на бойлера. Никога не съм харесвал бойлерите на Елдом, камоли хоризонтални по принцип.Аз също четох в един чуждестранен форум, че един разширителен съд би трябвало да реши проблема и дори правех планове да монтирам такъв под мивката в кухнята за да не се вижда но после ми дойде идеята за клапан монтиран към поплавъка в казанчето.
Случая за мен не е нормален! Може би не се образува въздушна възглавница на върха на бойлера, по друг начин не си го обяснявам...
Васко К написа:Твоето решение работи само и благодарение на този комбиниран клапан, който връща (пропуска в обратна посока) към тръбите "студена вода". Иначе няма как да разтовариш налягането предизвикано от разширението на загрятата вода в бойлера ако клапана не пропуска в обратна посока. Не е ясно обаче дали ти е повреден възвратния клапан или умишлено е такъв, защото и двете са възможни. Например от Елдоминвест предлагаха решение на така наречения диференциален клапан, който като превиши налягане близко, но по-малко от предпазното, пропуска в обратна посока и ползва обема на общия водопровод за студена вода като разширителен съд. Да ама не са предвидили, че в много нови проекти предвиждат обратни клапи след водомерите и така обема на общия водопровод не може да се ползва като разширителен съд.vasikata написа:Така се оправя проблема с капките но трябва да се сложи друг възвратен клапан на тръбата на боилера, защото така и в казанчето и по чешмите ще потече топла вода през студения кран. А сложи ли се качествен възвратен клапан след този има опасност от непредвидено разширяване на бнята.Оригиналният железен клапан на бойлера си стои. Той е комбиниран (възвратен и предпазен). Забелязъл съм, че когато бойлера работи студената връзка се затопля и предполагам има известно връщане по студената тръба около 50-60 см. Беше ми казано от един водопровотчик че това е нормално. Също така съм го забелязъл на стария 30 годишен бойлер в старото ми панелно жилище който все още работи. Връщането назад по студената тръба не е толкова голямо за да стигне до казанчето, което в моя случай е най-близко до бойлера и едва ли може да стигне до чешмите.
kozl написа:Точно така. Системата работи защото комбинираният клапан връща малко назад по тръбата на студената вода. Около 40-50 см когато бойлера загрява. Клапанът не е развален, а е проектиран да прави точно това за да може да освободи малко налягането поради разширение на загряващата се вода. Ако защитите на бойлера откажат и водата продължи да се нагрява, тогава клапана ще започне да изпуска силна струя гореща вода от чучурчето си.Васко К написа:Твоето решение работи само и благодарение на този комбиниран клапан, който връща (пропуска в обратна посока) към тръбите "студена вода". Иначе няма как да разтовариш налягането предизвикано от разширението на загрятата вода в бойлера ако клапана не пропуска в обратна посока. Не е ясно обаче дали ти е повреден възвратния клапан или умишлено е такъв, защото и двете са възможни. Например от Елдоминвест предлагаха решение на така наречения диференциален клапан, който като превиши налягане близко, но по-малко от предпазното, пропуска в обратна посока и ползва обема на общия водопровод за студена вода като разширителен съд. Да ама не са предвидили, че в много нови проекти предвиждат обратни клапи след водомерите и така обема на общия водопровод не може да се ползва като разширителен съд.vasikata написа:Така се оправя проблема с капките но трябва да се сложи друг възвратен клапан на тръбата на боилера, защото така и в казанчето и по чешмите ще потече топла вода през студения кран. А сложи ли се качествен възвратен клапан след този има опасност от непредвидено разширяване на бнята.Оригиналният железен клапан на бойлера си стои. Той е комбиниран (възвратен и предпазен). Забелязъл съм, че когато бойлера работи студената връзка се затопля и предполагам има известно връщане по студената тръба около 50-60 см. Беше ми казано от един водопровотчик че това е нормално. Също така съм го забелязъл на стария 30 годишен бойлер в старото ми панелно жилище който все още работи. Връщането назад по студената тръба не е толкова голямо за да стигне до казанчето, което в моя случай е най-близко до бойлера и едва ли може да стигне до чешмите.
"....Оригиналният железен клапан на бойлера си стои. Той е комбиниран (възвратен и предпазен). Забелязъл съм, че когато бойлера работи студената връзка се затопля и предполагам има известно връщане по студената тръба около 50-60 см. Беше ми казано от един водопровотчик че това е нормално. Също така съм го забелязъл на стария 30 годишен бойлер в старото ми панелно жилище който все още работи. Връщането назад по студената тръба не е толкова голямо за да стигне до казанчето, което в моя случай еВаско,невъзвратния клапан,който продават заедно с бойлера по конструкция не може да върне вода/ако е в ред/! Представлява тарелка/надупчена/,клапан/силикон или гума/,пружинка.Това е в ред от към студената вода.Топлата вода,която е с по-голямо налягане го притиска,по посока на пружината и така го затваря.При повишаване на налягането в бойлера,същия се разтоварва през другото клапанче-отстрани,с черната ръкохватка.Като се пусне топлата вода,налягането в бойлера намалява,по-малко от това на студената вода и така тя преодолявайки пружината/а тя е слаба/ влиза в бойлера. няма логика да пуска обратно към студената вода ,даже и на 40-50см. Вземи един клапан и го разглоби-тарелката можеш да я развиеш и извадиш и ще го видиш какво представлява.Аз лично съм разглобявал такъв,метален.
Точно така. Системата работи защото комбинираният клапан връща малко назад по тръбата на студената вода. Около 40-50 см когато бойлера загрява. Клапанът не е развален, а е проектиран да прави точно това за да може да освободи малко налягането поради разширение на загряващата се вода. Ако защитите на бойлера откажат и водата продължи да се нагрява, тогава клапана ще започне да изпуска силна струя гореща вода от чучурчето си......."
Andri01 написа:Изчетох внимателно всичко написано до тук.Не ми е ясно едно -клапана ,на входа на бойлера се казва"невъзвратен-предпазен"! Служи за намаляване на налягането в бойлера,при превишаване на определена стойност,това става през отвора/малкия/и се проверява чрез черната ръкохватка.Клапана ,ако работи нормално НЕ трябва да пропуска никаква вода/топла/ към входящия тръбопровод. Просто конструкцията му е такава!!В противен случай цялата инсталация на студената вода ще се загрее от бойлера и от студените крановете на апартамента ще потече топла вода. Поправете ме,ако нещо бъркам.Не е точно така. Както писах по-горе комбинираните клапани са проектирани така че да връщат малко назад по студената тръба когато бойлера загрява. За да се освободи налягането причинено от разширението на загряващата се вода клапана връща около 40-50 см назад по студената тръба. Това връщане не е чак толкова голямо за да достигне до водомера или крановете в апартамента и да нанесе някякви щети.
Васко К написа:Говорим за клапан ,който дават заедно с бойлера ,нали?Като този монтиран в казанчето ти!? Преди бяха месингови/никелирани/ ,сега са пластмасови. разглоби един/както ти писах по горе/ и му виж устройството. Ако искаш,утре аз ще разглобя такъв и ще ти пратя снимки.Andri01 написа:Изчетох внимателно всичко написано до тук.Не ми е ясно едно -клапана ,на входа на бойлера се казва"невъзвратен-предпазен"! Служи за намаляване на налягането в бойлера,при превишаване на определена стойност,това става през отвора/малкия/и се проверява чрез черната ръкохватка.Клапана ,ако работи нормално НЕ трябва да пропуска никаква вода/топла/ към входящия тръбопровод. Просто конструкцията му е такава!!В противен случай цялата инсталация на студената вода ще се загрее от бойлера и от студените крановете на апартамента ще потече топла вода. Поправете ме,ако нещо бъркам.Не е точно така. Както писах по-горе комбинираните клапани са проектирани така че да връщат малко назад по студената тръба когато бойлера загрява. За да се освободи налягането причинено от разширението на загряващата се вода клапана връща около 40-50 см назад по студената тръба. Това връщане не е чак толкова голямо за да достигне до водомера или крановете в апартамента и да нанесе някякви щети.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: