Ел. инструментите. Консумативи.
kalpev - специалист
flameelement написа:
Привет,

Абсолютно начинаещ съм в използването на бормашина. Трябва ми такава за домашна употреба, в конкретният случай пробиване на две дупки в тухлена тена, слагане на дюбели и винтове. Та няколко пъти годишно ми се налага нещо подобно + сглабяне-разглабяне на някой шкаф и/или гардероб. Спрямо натоварването, за което чета тук - нищо и половина. Повече не е вариант опцята "обади се на приятел" :mrgreen:

Та, ще ми се да взема нещо, което при горепосоченото натоварване да ми служи вярно, поне известно време, но и не ми се инвестират някакви сериозни суми, дори напротив, колкото по-малко, толкова по-добре.

Машината BR 100E, поне от това, което чета тук, би свършила добра работа. Та нея ли ще ми препоръчате или машината от промоциите на Лидъл (ако е намеря) или Скил 6222.

И другото важно, към нея ще ми трябват и битове за пробиване и за завиване, надявам се така се казват, ще съм много благодарен, ако ме насочите и за бюджртно решение и от тях!

Благодаря на всички отзовали се!

Поздрави!
flameelement, за нещата, които си изредил бормашината BR100Е ще ти свърши много добра работа. Прочети и коментарите за Мактек МТ607, заслужава си.
Skil 6222 е електически винтоверт. Той няма ударен механизъм и няма как да пробиваш дупки в стената.
Машината, която се коментираше от промоциите на Лидл, май беше перфоратор за бетон, което пък е другата крайност. Прекалено тежка и не става за мебели.
За хубави битове и свредла не скъперничи. Работата и лекотата зависят от тях, не си струва за няколко спестени лева да си скъсаш нервите.
Виж Mакита, има си битове с удължител, свредла за метал, дърво и бетон.
Аз съм доволен и от Narex за домашно ползване.
freshenero - специалист
5kof написа:
Да използвам темата да попитам: Имам дрелка, купувана 1986г. Работи много добре. Миналата година взе да прекъсва и я захесох в сервиза на бул.Витоша до Южния парк ( в София). Техникът смени прекъснатия кабел с нов - по-дълъг. На желанието ми на направим една профилактика на техниката, човекът ми каза, че машинката ми е много добре - правена с истински части и добре сглобена. Но аз виждам има един съществен недостатък: няма реверс и плавно регулиране на оборотите. Може ли някой от знаещите да поскаже може ли да се направи ъпгрейд на тази машинка, за да се осъвремени и стане по-функционална? Благодаря предварително!!!
Ако напишеш модела ще е по-лесно .Знам само ,че на старите български дрелки на тези на коиторъкохватката им продължава в нещо,като предпазител на захвата,може да се монтира такова копче за реглаж на обороти .
mitko64 - майстор
flameelement написа:
Привет,

Абсолютно начинаещ съм в използването на бормашина. Трябва ми такава за домашна употреба, в конкретният случай пробиване на две дупки в тухлена тена, слагане на дюбели и винтове. Та няколко пъти годишно ми се налага нещо подобно + сглабяне-разглабяне на някой шкаф и/или гардероб. Спрямо натоварването, за което чета тук - нищо и половина. Повече не е вариант опцята "обади се на приятел" :mrgreen:

Та, ще ми се да взема нещо, което при горепосоченото натоварване да ми служи вярно, поне известно време, но и не ми се инвестират някакви сериозни суми, дори напротив, колкото по-малко, толкова по-добре.

Машината BR 100E, поне от това, което чета тук, би свършила добра работа. Та нея ли ще ми препоръчате или машината от промоциите на Лидъл (ако е намеря) или Скил 6222.

И другото важно, към нея ще ми трябват и битове за пробиване и за завиване, надявам се така се казват, ще съм много благодарен, ако ме насочите и за бюджртно решение и от тях!

Поздрави!
BR 100E не е ударна. Ако е за една ръка бих препоръчал доказалата се BUR 150E, или ако държиш да е с бързостягащ патронник- BUR 131E(за нея нямам впечатления). Въпреки, че техните удари стават евентуално само за тухли и замазки.
MamaMy - майстор
Купих си няколко накрайника с марка CETA FORM . Бях много учуден. Не съм я чувал тази марка, а се оказаха много корави. И за моя радост се намагнетизират лесно и задържат кръстатите винтове прекрасно.
flameelement - напреднал
kalpev написа:
flameelement написа:
Привет,

Поздрави!
flameelement, за нещата, които си изредил бормашината BR100Е ще ти свърши много добра работа. Прочети и коментарите за Мактек МТ607, заслужава си.
Skil 6222 е електически винтоверт. Той няма ударен механизъм и няма как да пробиваш дупки в стената.
Машината, която се коментираше от промоциите на Лидл, май беше перфоратор за бетон, което пък е другата крайност. Прекалено тежка и не става за мебели.
За хубави битове и свредла не скъперничи. Работата и лекотата зависят от тях, не си струва за няколко спестени лева да си скъсаш нервите.
Виж Mакита, има си битове с удължител, свредла за метал, дърво и бетон.
Аз съм доволен и от Narex за домашно ползване.
Сърдечно благодаря за отговорите! Явно ще е BR100Е за 60лв + Комплект свредла и битове 22 части Makita P-44002 за 23лв.

Благодаря още веднъж и успешни ремонти! :drinkers:

ЕДИТ: Днес взех битовете, цената от 23 лева ме устройва напълно! Под бюджетно решение за битовете имах предвид, че не ми се дава за битове още толкова, колкото струва машината, а не че търся такъв за 5 лева примерно. Надявам се този на Макита, който беше препоръчан да се справя добре :) Утре пристига и машината, като тествам ще споделя впечатления :)
flameelement - напреднал
Привет отново,

Тъй като машината, BR 100E, ще се ползва както казах и за отвиване и завиване т.е. като винтоверт, можете ли да ми препоръчате комплект накрайници, измежду които да има тип "права отверка с улей", незнам как по друг начин да го обясня. Имам едни разклонители които са с скрепени с такива винтове и ми се ще да развия винтовете.

Благодаря!
kalpev - специалист
Нещо такова като на Wolfcraft ли?

Изображение
flameelement - напреднал
kalpev написа:
Нещо такова като на Wolfcraft ли?

Изображение
kalpev железен си :-D Точно такова! На Макита ли да търся комплект, а ако знаеш да се продава поотделно, а не целия комплект ще е супер!
kalpev - специалист
Toва е на "Wolfcraft", купувал съм го от Бриколаж. Със сигурност ще ги има и на други места - Практикер, по-големите железарии. За "Макита" си нямам представа дали имат. Райдер имат подобни комплекти с такива накрайници на по-добри цени, но за сметка на качеството.
За поотделно закупуване не мога да ти кажа дали и къде има. Някой друг да помага.
Ако си от София и ти трябва само за един разклонител, няма проблем да ти дам моя.

Тема "BR 100E има ли по-добра алтернатива?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: