Здравейте! Най-сетне реших и аз да се включа в обмяна на мнения по тематика свързана с термопомпи. Видно от никнейма ми съм доста заинтересован от термопомпеното отопление. Нещо повече-за да обясня накратко защо задавам въпроса си, ще спомена следното: Преди няколко месеца купих конвенционален климатик "Мидея"18-ка, като реших да приложа на практика това което научих от споделени идеи и опит на хора, сами изработили ли си термопомпени бойлери или термопомпи. Та тъй като теоретично доста навлезнах в темата, но практически не съм правил нищо подобно, платих на фирма(известна на пазара на тези продукти у нас), за да ми монтира междинен топлообменник фреон-вода между компресора и четири пътния вентил. Така осъществих практически идеята да се ползва високата температура на фреона на изхода на компресора, като за управление на системата се ползва фабричната електроника, платки, сензори и т.н -цялото вътрешно тяло. Запазих го и го монтирах в една от стаите. Пуснах тръби до бойлера, като свързах по този начин топлообменника с един бойлер със серпентина(150литра) напълних в съотношение 50:50 системата с пропилен гликол и вода. Системата проработи от раз. Но аз мисля да я подобря, съобразно моите нужди и като коригирам това, което не ми върши работа, а именно: предвид, че междинния топлообменник използва едва 15-20 процента от общата мощност на климатика(по начина с междинен топлообменник се даде приоритет на отопление на стаята-85 проц. от произведената топлина отива там), се оказа, термопомпения бойлер си работи, но от 5,6 килвовата мощност в режим на отопление ползвам за затопляне на топлоносителя едва 5-600-700 вата(доказано!) и самото загляване на водата в бойлера реално отнема 10-тина часа. Това за мен и семейството ми е неприемливо бавен срок, тъй като имаме нужда от доста БГВ. Та след като по емпиричен път установих конкретните параметри, реших да преработя устройството. Идеята ми и е да свържа успоредно вътр.топлообменник фреон-въздух и пластинчатия топлообменник фреон- вода(но него вече след крановете). Накратко, искам да постигна три режима на работа-1.само вътрешното тяло на климатика;2.само пластинчатия топлообменник;3. двата заедно, като си поделят мощността. От хладилната техника е известно, че с магнет вентили може да се пренасочи фреона(практикува се при хладилник-фризерите с един комзпресор, където вентила насочва фреона ту към фризерната, ту към хладилната част). Въпросът ми е: Възможно ли е да се постигне това и какво управление може да се ползва? (Евтино и по простичко-фен съм на практични решения и не робувам на марки). Благодаря!
Трябва да смениш сегашния топлобменник за БГВ с по голям - на 100% от мощността на вътрешното тяло.
Предлагам ти да опростиш заданието. Сега си разписал
три режима на работа-Не си уточнил в какви сезони е това. Поради това че ще се ползва за обитаемо и отоплявано жилище, ти предлагам следния вариант:
1.само вътрешното тяло на климатика;
2.само пластинчатия топлообменник;
3. двата заедно, като си поделят мощността.
три режима на работа-
1.само вътрешното тяло на климатика в режим;
1.1 Отопление
1.2 Охлаждане
2.само пластинчатия топлообменник за болйлера за опление в преходни сезони при външна температура над 0*С, т.е. пролет и есен, без възможност за дефрост;
3. двата заедно, като при:
3.1 Отопление си поделят мощността.
3.2 Охлаждане се "възстановява" мощността.
Както ти е изградена системата с междинен кръг на антифриз няма нужда от магнитвентили. Ще управляваш консумираната мощност с вентилаторите на климатика и помпата на БГВ топлообменника.
Накратко логика на управление:
Платката на вътрешното ще се ползва. Даже и ще управлява частично. В чистите режими отопление и охлаждане ще си командва външното тяло през допълнителния контролер. Помпата на междиния кръг е спряна и не отива енергия към бойлера.
В режим 2 - вътрешното тяло е спряно, а допълнителния контролер командва външното в режим отопление. Помпата на водния кръг работи и грее бойлера. Вентилатора на вътрешното е спрян и не отдава енергия в стаята. Ако е необходим дефрост става с включен вентилатор на външното тяло и спрян компресор. Леда се топи от околния въздух.
Режим 3 -
3.1 При отопление вътрешното тяло работи и си отдава енергия. Помпата на водния кръг работи и също дърпа енергия. Приоритет на топлата вода че би трябвало по-лесно да се стигне задание и ще почне да си топли стаята. Като стопли водата помпата на водния кръг се спира и 100% от мощността отива в стаята. Преди това докато стопли тръбния сензор вътрешното тяло няма да върти вентилатора. Трябва да се провери каква е логиката на дефрост на платката, понякога когато дълго време не вдигне темпратура решава че е нужен дефрост, в същност бойлера е дърпал енергията. Ако искаш да дадеш приоритет на отоплението трябва да се вдигне налягането при което ще се пусне помпата на водния кръг.
3.2 При охлаждане вътрешното тяло работи и "дърпа" енергия от стаята. Вентилатора на външното се управлява съобразно високото налягане. Така докато не стопли бойлера няма да пусне вентилатора. Ако отнетата топлина в стаята не е достатъчна да стопли бойлера трябва да премине в режим 2.
Помпата на водния кръг трябва да се спира при ниско високо налягане за да не се нарушава работата на климатика.
Има и още съществени неуточнени моменти, като смяната на капилярката с ТРВ и други.