nbr - специалист
Историята накратко... Имам си майстори вкъщи и лепят гипсокартон. Познат, комшия, който с това се занимава. След 1 ден работа влязох в стаята, с техния мастар проверих колко е право и забелязах кривини. Сутринта идват и казвам, какво съм видял и показвам с техния мастар. Отговориха, че мастара не е прав сигурно и ще го оправят. Как се лепи гипсокартон с крив мастар??? Днес влизам пак след тях и виждам че са шпакловали фугите в кривата според мен част. Взех конец и го наложих върху 2 парчета гипсокартон(2х12,5мм). Мерейки с ролетка в близост до гипсикартона е 25мм, а посредата на стената е 11-13мм. Стената е дълга 5м. Това нормално ли е? Лично аз мислех, че ще е по-право. Чудя се как да постъпя като дойдат утре сутрин...
messershmit77 - специалист
Kолега , колко ти вземат на м2?
jekasus - майстор
Щом лепят криво с крив мастар - нещата са никак не са добре.
Имаше някакви държавни изисквания( колко мм на метър), ама кой ти помни.

Въпрос - гипскартона как е сложен преди лепене, легнал или изправен на стената?
nbr - специалист
Уговорката беше да отидем заедно за материалите, аз ги плащам. И след свършена работа "горе-долу колкото струват материалите, толкова за труд"
Стените са 43кв.м. Грубата предварителна сметка беше 200лв. материали, 200лв труд. Понеже сме комшии и се познаваме отдавна се доверих без да проверявам други хора...

Гипсокартона го доставиха сутринта преди започване на работата и беше подпрян на стената.
jekasus - майстор
nbr написа:
Гипсокартона го доставиха сутринта преди започване на работата и беше подпрян на стената.
Оставя се легнал на равна повърхност поне един ден.
Когато е изправен на стена, той леко се огъва, което не пречи за монтаж на конструкция, но при лепене си казва думата.
Издънка.........
ssmmaaa - специалист
Като го лепиха листите от пода до тавана цели ли са или са снаждани? Ако има снадки ще се спукат късите фуги.
Относно отклонението-трябвало е да пуснат черта по пода,а не да разчитат на мастара си.
За тия пари перфектно са си свършили работата :)
radius - майстор
Колега, как с картон 2х1.20м се запълва стена 2.50 висока без фуги?
Гледах по Дискавъри, че в чужбинка има и на 4м картон, но тук май не е популярен.
jekasus - майстор
radius гаранция ти давам, че не можеш да качиш на втория етаж на къщата ти гипскартон с тази дължина, дори и 2800мм ще е трудно. 2000 мм се наложи на БГ пазар точно по тези причини, че влиза в асансьор и лесен при монтаж за един човек.
Pooh - майстор
nbr написа:
Уговорката беше да отидем заедно за материалите, аз ги плащам. И след свършена работа "горе-долу колкото струват материалите, толкова за труд"
Стените са 43кв.м. Грубата предварителна сметка беше 200лв. материали, 200лв труд. Понеже сме комшии и се познаваме отдавна се доверих без да проверявам други хора...

При тази цена на труда (под 5лв/м² с шпакловката) и ползването мастар ти е много, но ... карай. Според БДС, отклоненията могат да са 2мм/м¹ - като цяло влизаш в нормите.
ssmmaaa написа:
Като го лепиха листите от пода до тавана цели ли са или са снаждани? Ако има снадки ще се спукат късите фуги.
Относно отклонението-трябвало е да пуснат черта по пода,а не да разчитат на мастара си.
За тия пари перфектно са си свършили работата :)
Това от личен опит или само предполагаш? За шпакловане с армираща лента чували ли сме? Хубаво е да се изказваме, лошо е да се изказваме неподготвени!
ivanovrg - специалист
не е от материалите и от начина им на подпиране(толкова бързо няма да се изкрижи картона ако не е мокър)
не е и до мастара

най си е от майсторите(майсторлъка)
на 5м са 4 листа картон
за 4 листа 10мм са си много
ако са направили линия по пода и по тавана няма как да избягат толкова
не знам как е по стандарти но 2-3мм според мен е допустимо,като се има в предвид че лепилото като съхне придърпва леко карона
това значи че може да хлътне
но да изпъква по-средата(по дължината на стената) не мисля че е от картона или от лепилото

Тема "Лепен гипсокартон 5м стена, 11-13мм изпъкнал в средата???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: