• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
trex1, ако случайно те устройва можеш да вържеш просто последователно два такива нагревателя.
ivan_v - специалист
ditronix написа:
... Как с орязването на едната полувълна нагревател 400W ще надуе мускули до 800!W...
В това изречение е променен смисъла на написаното от мен. Нагревател с мощност 400W при отрязване на едната полувълна и двукратно увеличаване на напрежението ще консумира ( и ако не успее да топлоотдаде ще дефектира) 800W.
ditronix написа:
.И как кондензатор за напрежение 200V ще работи при амплитудна стойност на напрежението 315V-това ти сам си го пресметнал!..
Тук найстина съм пребързал. Пиковата стойност върху кондензатора ще е 220V.
http://translate.google.bg/translate?hl ... 4gT804CgBQ
ESPACE - майстор
ivan_v написа:
Нагревател с мощност 400W при отрязване на едната полувълна и двукратно увеличаване на напрежението ще консумира ( и ако не успее да топлоотдаде ще дефектира) 800W.
Нищо няма да му стане на нагревателя, все пак ще консумира над 400W в продължение на около 7-8 милисекунди, след това около 2ms ,работи под номинал и 10ms "почива".
PCL82 - майстор
sstefanov написа:
galin56 написа:
От 400 вата на 115 волта следва че тока е 3,5А а нагревателя(кантала) му е 33 ома. Е на тоя нагревател като му пуснеш 230 волта ще си "отпери" 7А и 1600 вата мощност.
Да, така е.
Тези сметки са така, но пропускаш една подробност. С отрязването на едната половина на на прежението постигаш две неща: първо намаляваш ефективната му стойност наполовина и второ през половината когато напрежение липсва значи, че и ток не тече, а това води до намаляване на ефективния ток също наполовина. И хоп мощността остана пак същата.

Това е като шефа да ти даде заплатата на края на месеца или да ти я плати на две половини аванс и крайна, все взимаш едни и същи пари за месеца .
todortv - майстор
То хубаво, ама питащия дали разбра, "как да си намали тока от 220 на 110волта".
Изписахме 2 страници, а човека го няма. :shock:
dyaneff - майстор
todortv написа:
То хубаво, ама питащия дали разбра, "как да си намали тока от 220 на 110волта".
Изписахме 2 страници, а човека го няма. :shock:
Чукча писател, чукча не читател.
Би трябвало никой да не му отговаря докато не разбере, че ТОК 220 ВОЛТА нЕма.
pansim - майстор
Драги колеги, най-лесното е човека да постави един диод. Няма какво толкова да умувате.
Стига със сметките за първолаци. Който разбрал, разбрал - толкоз. Отговора е верен.
Аман... затова избягвам да пиша в такива теми... :evil:
galin56 - специалист
PCL82 написа:
sstefanov написа:
galin56 написа:
От 400 вата на 115 волта следва че тока е 3,5А а нагревателя(кантала) му е 33 ома. Е на тоя нагревател като му пуснеш 230 волта ще си "отпери" 7А и 1600 вата мощност.
Да, така е.
Тези сметки са така, но пропускаш една подробност. С отрязването на едната половина на на прежението постигаш две неща: първо намаляваш ефективната му стойност наполовина и второ през половината когато напрежение липсва значи, че и ток не тече, а това води до намаляване на ефективния ток също наполовина. И хоп мощността остана пак същата.

Това е като шефа да ти даде заплатата на края на месеца или да ти я плати на две половини аванс и крайна, все взимаш едни и същи пари за месеца .
Абе не пропускаме нищо, защото просто никой не говори за диод, а коментирахме че ако се увеличи напрежението 2 пъти мощността скача 4 пъти, и съответно обратното намаляваш напрежението 2 пъти, а мощността пада 4 пъти. Не сме коментирали изобщо варианта с диода , а с нормално си променливо напрежение и на 220 и на 110 волта.
ESPACE - майстор
Е, от къф зор трябваше толкоз да се задълбава? Отдавна сме наясно какви светила на електротехниката има тук.
alsted - майстор
ESPACE, с какво твоя пост допринася поставилия въпроса да си реши проблема? Какво актуално становище изказваш по питането? Все пак не пита за Рено ...
Аз лично имам известни резерви относно това пиково натоварване, но след всеобщото одобряване приемам версията, че единия полупериод ще удовлетвори безопасно условието на питането.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Намаляване силата на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: