Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!
Изборът на подходяща помпа дойде на дневен ред и при мен, тъй като ще засея едно местенце с трева напролет (нищо претенциозно). Но преди да пристъпя към действие трябва да реша въпроса с поливането. Дворното място е с размери приблизително 30 на 10 метра. Разполагам със сондаж с вода на около 10-11 метра дълбочина, като капацитета му е доста голям (използваше се интензивно до преди 5 години и водата никога не е свършвала). На дълбочина 5 метра е спусната помпата (Вида 5). Вида-та е с 1 1/2 тръба от смукателя и 1 1/4 след помпата. Сондажът е с диаметър около 100-110 мм. Та в момента дилемата ми е следната: дали да запазя инсталираната в момента помпа или да я заменя с потопяема. Предварителната ми идея е да ползвам осцилиращ разпръсквач/и поради правоъгълната форма на мястото.

Ще бъда благодарен на всякакви съвети и препоръки!

П.П. Надявам се да съм публикувал темата в точния раздел, но ако има по-подходящо място - моля да бъде преместена!
sian - специалист
По каква причина искаш да сменяш помпата.
igt - специалист
За 300 квадрата не пипай помпата.
Старото изпитано правило е нещо, което работи не се пипа.
Чаро - Акълия
Аз лично не разбрах как навря тая помпа в сондаж 110мм :?
Предполагам смукателната тръба е пусната до 5-ия метър.
Ревизирай/подмени при нужда клапан/смукател , лоена набивка и ел. частта и продължавай напред с поливната система...
hidrazin - майстор
И какъв напор ще му направи тази Вида5 пусната на дълбочина 5 метра? :?
:partyman:
ralon - помощник
Според отворите (входен и изходен) помпата е Вида 4 със салниково уплътнение, или Вида 14 със челно уплътнение.
Характеристиката и е 2,5 литра в секунда при напор 15 метра и височина на засмукване 5 метра.
На Вида 5 отворите (входен и изходен) са 1", а характеристиката е 0,8 литра в секунда при 25 метра напор и
височина на засмукване 6,5 метра.
hidrazin - майстор
Ако напора и е 15 метра ще трябва да извадим от него 5 метра защото е пусната на толкова в сондажа. Остава напор от 10 метра дето я го има, я не.
Не е ясно колко е износена турбината и колко е останало от напора и. Тогава за какви разпръсквачи става дума? Повечето искат минимално 1,75-2,00 бара
за да работят. Тези дефелкторните даже искат повече. Имам два такива захвърлени някъде. С "Вида 2" изобщо не щяха да работят - едва хвърляха на 1-2 метра.
От чешмата беше малко по-добре - успях да постигна покритие 5х6 метра.
ralon, вероятно си прав, т.к. за цолажа съм сигурен (при избора на помпата дебита би трябвало да е бил водещия показател).
По принцип не държа да я сменям. Притеснявам се само да не би да се окаже неподходяща за този вид дейност. Ако на теория има шанс да стане - поне мога да опитам, преди да давам пари за друга помпа.
Да речем че съм оставил тази и тя е в задоволително състояние:от изходящата тръба предполагам трябва да премина към 1/2'' тръби/маркуч. Това би ли повишило налягането към разпръсквача и ако да - ще бъде ли достатъчно поне за един такъв (страх ме е да попитам за два :)) :
http://www.gardena.com/bg/water-managem ... emium-250/
LazarGanev - "Велик майстор"
kotipelto написа:
от изходящата тръба предполагам трябва да премина към 1/2'' тръби/маркуч. Това би ли повишило налягането към разпръсквача [/url]
Тука някаква нова физика се преподава, записвам се на лекции :wink:
hidrazin - майстор
Само не ми е ясно защо избра точно такъв разпръсквач при условие че тепърва ще сееш трева и може да си закопаеш истински?
Тя Видата и за двата вида разпръсквачи няма да върши работа. Виж, за капково ще стане. Тъкмо няма да и слагаш регулатор на налягане.

Тема "Смяна на помпа Вида 5" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: