Svetoslavoff1 написа:Цилков, сменям само покритието с малки поправки (ако се наложи) по конструкцията.В такъв случай е хубаво да пуснеш една снимка на съществуващото положение - има доста повече варианти в зависимост каква ти е долната конструкция и в какво състояние е. Ако конструкцията ти е сравнително проста - ребра директно стъпили върху пояси можеш да правиш доста неща - да дублираш ребрата над тях или допълнителна скара ,или и двете заедно. Ако обаче имаш по-сложна носеща дървена конструкция под ребрата тогава всичко зависи от нея.
8180 все не ми остава време да сметна компенсацията в разликата на ламбдата за въпросния ремонт, но от един друг проект пуснах за сравнение топлопреминаванията. Мисълта ми е че разлика има (дали ще я наричаме термомост или не няма значение) и има различни начини (според случая) да се борим с нея/ да я компенсираме. Взел съм доста оптимистична ламбда и разликите не са толкова големи, но все пак се виждат:
1.Това бях заложил в проекта и за бързина ползвам него за сравнение - талпи 10/20 през 60 см. светло (пиша го малко на изуст) и отдолу скара 10/5 в другата посока по която е окачения таван.Получения коефицент на топлопреминаване 0,156 , дебелина на ватата 30 см:

2.Идеализиран вариант при които няма дървена конструкция

3.Идиотизиран вариант при които се ползват мега дебели греди и пак гоним същия коефицент на топлопреминаване-ватата тук става 36 см.: