Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
NYM-J и NYY са кабели с различно приложение.
Първият е за окабеляване на сгради, скрито, открито, външно, вътрешно, сухо, влажно, но при условия, че няма УВ лъчи, и механични натоварвания.

NYY е с подсилена изолация и е по-скъп. Предвиден е за полагане в земя и бетон и на открито, където механичните и климатичните натоварвания са съществени.

До някъде може да се смята, че обикновеното СВТ с бяла или сива изолация съответства на NYM-J, a СВТ-С на NYY, но съответствието не е пълно. За СВТ не съм видял никъде да се разрешава да се полага дирекно в мазилка или бетон.

Има можеби има неясноти, които продължават по инерция. Казва се и в Наредба 3, че кабелоподобните проводници не могат да се полагат под мазилка. А в миналото кабелоподобен се е наричал антигрона (медни жила в каучукова изолация, каучукова обвивка, оловна мантия и текстилна обвивка). Антигронът обаче е спрял да се произвежда и е бил заменен от СВТ, като антигронови са останали само скобите с които се е закрепвал. Дали по тази причина СВТ-то не се води кабелоподобен. Или това е било за да не възникне реакция между оловото и мазилката?
fikata - майстор
PCL82 написа:
Първият е за окабеляване на сгради, скрито, открито, външно, вътрешно, сухо, влажно, но при условия, че няма УВ лъчи, и механични натоварвания.

NYY е с подсилена изолация и е по-скъп. Предвиден е за полагане в земя и бетон и на открито, където механичните и климатичните натоварвания са съществени.

До някъде може да се смята, че обикновеното СВТ с бяла или сива изолация съответства на NYM-J, a СВТ-С на NYY, но съответствието не е пълно. За СВТ не съм видял никъде да се разрешава да се полага дирекно в мазилка или бетон.

Има можеби има неясноти, които продължават по инерция. Казва се и в Наредба 3, че кабелоподобните проводници не могат да се полагат под мазилка. А в миналото кабелоподобен се е наричал антигрона (медни жила в каучукова изолация, каучукова обвивка, оловна мантия и текстилна обвивка). Антигронът обаче е спрял да се произвежда и е бил заменен от СВТ, като антигронови са останали само скобите с които се е закрепвал. Дали по тази причина СВТ-то не се води кабелоподобен. Или това е било за да не възникне реакция между оловото и мазилката?
PCL82
Такова понятие като "кабелоподобен проводник" в съвременната класификация няма.
Мостовият проводник ПВВ -МБ1 /Б2/ е класифициран като инсталационен проводник.Не е кабел,въпреки,че някой производители и търговци заради популярността му го предлагат като кабел. Това се разчита от абревиатурата му - Проводник с Винилитова изолация,Винилитова обвивка - Мостов...
Неговото приложение е фиксирано с Наредба 3 :
Чл. 1699. (1) Едножилни и мостови проводници с пластмасова изолация се използват при неподвижни
електрически инсталации в монолитни и сглобяеми сгради, когато изолацията им е осигурена срещу
механични повреди.
(2) Забранява се полагането на мостови проводници:
1. директно в земята;
2. директно върху измазани или облицовани стени в сгради с производствено и непроизводствено
предназначение, ако не са взети мерки закрепването да се извършва, без да се поврежда целостта на
изолацията им;
3. върху стоманени конструкции;
4. открито в пожароопасни помещения от всички класове;
5. във взривоопасни помещения от всички класове;
6. за захранване на аварийно и евакуационно осветление.

Кабел СВТ /силов кабел с ПВЦ изолация,ПВЦ обвивка по спесификация/ е силов кабел,не е "кабелоподобен проводник" и по техническа спесификация е предназначен за полагане на открито или в земята.
Никъде няма категорична забрана да се полага под мазилка.Нито в наредбата.Включително и в техническата спесификация на производителя.
Ама ЕЖК /една жена каза/, че е забранен да се полага в мазилка,защото изолацията му се разлагала,защото влизала в химическа реакция с варта. Ами нали изолацията и обвивката му е PVC?
Бих искал да ми посочите,коя е тази ЕЖК или онзи нормативен документ с който се ЗАБРАНЯВА полагането на кабел СВТ под мазилка.
Причината е друга според мен - икономически е нецелесъобразно,кабел предназначен за открито полагане да го вкопаваш под мазилката.
Последна промяна от fikata на чет яну 10, 2013 4:36 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Приложение на кабел според производителя:
Кабел NYY / J означава,че има жило със жълто-зелена изолация/:
Силов кабел за изграждане на подземни разпределителни елек-
трически мрежи и инсталации на промишлени и обществени
обекти, където не се очакват механични повреди. Подходящ за
пренасяне и разпределение на електроенергия при номинално
напрежение U0/U 0,6/1 kV.
Кабел NYM:
Многожилен проводник с Cu-жила за неподвижно полагане в ос-
ветителни мрежи и силови инсталации, в табла и машини
radius - майстор
fikata, може би си прав, че понеже е нецелесъобразно да се полага "скъпия" СВТ под мазилка, затова не го пише изрично. За NYY пише, че може в бетон, но да не се вибрирал и др.под. Защо не написаха 1 ред за мазилката нещо, след като за NYM си пише изрично и за мазилка. Говоря за NYY, защото според наш производител е аналог на СВТ.
Разбирам, че си по-навътре в нещата и сигурно ти е досадно да спориш, но покажи ми някъде да пише за полагане на СВТ под мазилка.
PCL82 - майстор
fikata написа:
PCL82 написа:

PCL82
[/i]
Ама ето че има: Наредба 3, Част 7, чл. 1717 ал. 7
http://el-instalacii.alle.bg/%D0%BD%D0% ... %81%D1%82/

А това за мазилката действително го знам от агенция ЕЖК, всъщност беше продавач на кабели в специализирания магазин на ул Христо Ботев, близо до Пиротска (София). Без да съм химик, но знам, че от ПВЦ до ПВЦ има разлика. В пластмасите се слагат различни добавки против състаряване, платификатори и т.н. които съществено променят свойствата на дадена пластмаса и устойчивостта й на определени условия.

Бях тръгнал да купя кабел за осветлението на един дървен навес на вилата 3х1,5мм2. И казах, че търся кабел NYM-J, а те ми обясняваха че имат едно парче, даже точно колкото ми трябваше, но ми препоръчваха СВТ, бяха на една цена. Тогава аз обясних, че кабелът трябва да става за горими конструкции и да може да се полага под мазилка за да влезе в къщата, това при NYM-J е ясно казано, докато при СВТ-то не е. Тогава продавачът скочи, че кабели по принцип не се полагат под мазилка.

Ето още един линк стр. 4 и 5:
http://theplan.net23.net/11C8.pdf

И още един по същия въпрос:
http://84.242.142.103/forum/viewtopic.p ... 0b4a92cf86
fikata - майстор
PCL82
Имам предвид като класификация в номенклатурата на производителите на силови кабели,инсталационни проводници.
Иначе това понятие "кабелоподобен проводник" освен в наредбата може да се срещне в нета при количествени сметки и задания, включително и кабелите СВТ и NYM се срещат като "кабелоподобни проводници"
Очаквам някой да докаже,че СВТ и NYM са кабелопобни проводници, а не са силови кабели.
Още веднъж технически данни за NYM и NYY
http://www.ddacables.com/katalog/09_nym.php
http://www.eland.co.uk/electricalcable/ ... cable.html
radius - майстор
fikata написа:
PCL82
Още веднъж технически данни за NYM и NYY
http://www.ddacables.com/katalog/09_nym.php
Защо не цитира и за двата кабела от този сайт.
Ясно е посочено, че NYM-J е за "It is designed for dry, moist and wet open areas as well as under plaster, walling and concrete. However, it is not recommended to lay the cable into the compacted concerete."Сухи, влажни и мокри открити участъци, както и под мазилка, в стени и бетон. Само да не е вибриран бетон.
За NYY пише "Power cables for energy supply can be installed in open air, underground, in water as well as in cable ducts, power stations, for industry and distribution boards or subscriber networks, where mechanical damages to the cable are not to be expected"
Може да се полага открито, под земята, във вода, както и в кабелни канали бля- бля , където не се очакват механични повреди. Никъде не пише за вкопаване, в стени, замазване, бетон и т.н.
Излизам от спора, няма какво повече да доказвам.
stancho123 - специалист
Кабела вече е сложен в стената в нея е мостов ,извън нея СВТ ,бутнах една кутия и така ,сложих най-яките клеми ,по дебила(медта вътре) от кабелите...
Още нещо видях един електрожен за 650лв инвертор 180ампера ,хубава изработка ,загледах се в кабела и беше 3х1,5мм...
Най-голямата му мощност беше 5,52KWa на най-високите амперажи.
Защо е с такъв?
Възможно ли е?
wlado.. - напреднал
stancho123 написа:
Кабела вече е сложен в стената в нея е мостов ,извън нея СВТ ,бутнах една кутия и така ,сложих най-яките клеми ,по дебила(медта вътре) от кабелите...
Още нещо видях един електрожен за 650лв инвертор 180ампера ,хубава изработка ,загледах се в кабела и беше 3х1,5мм...
Най-голямата му мощност беше 5,52KWa на най-високите амперажи.
Защо е с такъв?
Възможно ли е?
възможно е..вътре е една платка..достатъчно е 3Х1,5мм

Тема "СВТ в стена..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: