Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Кое му е буферното, като е един обем. И къде да включа слабо затопления солар (30С), едната серпентина е за котел/термопомпа и бойлера е загрят до 50С. Колко ли градуса е при долната серпентина в бойлера. Все си мисля, че няма да е много студено там.
Пак да поясня, искам да оползотворя тези 30С от солара, не да имам автоматика , която да го пусне ако вдигне над 50С.
LazarGanev - "Велик майстор"
В началото на темата съм ти описал схемата, кое не е ясно? Ел.нагревателя и горната серпентина подгряват горната половина на бойлера, соларната серпентина е потопена в студената входяща вода.
radius - майстор
То че е ясно, е ясно, все пак това е класическия начин, по който и аз може да го направя.
Но ако няма циркулация на вода (през деня няма никой), доколко е студена долната част на бойлера, че да оползтоворява топлината от колектора? Дано да е ясно какво питам.
Точно толкова е студена, колкото и в другата скъпа измишльотина, за който питаш :wink:
2v6 - майстор
radius написа:
То че е ясно, е ясно, все пак това е класическия начин, по който и аз може да го направя.
Но ако няма циркулация на вода (през деня няма никой), доколко е студена долната част на бойлера, че да оползтоворява топлината от колектора? Дано да е ясно какво питам.
Долната част на бойлера много бавно се изравнява по температура с горната :idea:
Примерно ако горната половина е 60 градуса, а долната 10 след 24 часа горната ще спадне на около 50, а долната ще се увеличи на почти 20.
Скоростта на изравняване зависи от конструкцията на бойлера и материала на казана.
Примерно бойлер с казан от неръждавейка 1 мм, 2 метра висок, 32 см диаметър (160 литра) долната част няма да може да се загрее никога от горната. Температурите им ще се изравнят когато горната част изстине до температурата на околния въздух, а долната се загрее до същата, примерно след 10 дни, ако не се ползва бойлера.

За 10-на часа през деня има незначително преминаване на топлина отгоре надолу и може само да се загуби от добавяне на вентили, задвижки, контролери, тръби...
radius - майстор
Lazar-e, аз питах за добавяне на допълнителен бойлер с 1 серпентина, преди главния. Акватерм нещо не ми харесва цената.
Иначе се радвам на коментарите ви за бавния топлообмен. Говоря за бойлер 200 или 300л на Теси, с 2 серпентини. Аз не се натискам да добавям компоненти, просто смятах, че е по-бърза обмяната горе-долу.

Е, нещата вероятно не са толкова розови, тъй като горната серпентина почва под средата и с близо до долната и като цяло ще има някакви загуби, но разбирам, че са пренебрежими.
Мерси за акълите.
Става и с отделни бойлери, но по-добре си е един бойлер с 2 серпентини - през лятото панелите загряват целия бойлер много по-лесно
radius - майстор
То много взех да се обяснявам, но аз и в двата случая ще имам голям бойлер с 2 серпентини. Ако е само той ясно, правя го както ти каза, но ако има и втори малък бойлер на входящата студена вода, ще трябва и автоматика. Един трипътен, който в зимен режим и негорещ колектор да насочва топлината към малкия бойлер. Така в големия ще влиза примерно 35С вода, която ще се дозагрява. А в летен режим трипътния вентил насочва колектора директно в големия бойлер за затопляне по стандартния начин. Сигурно може да се измисли и прехвърляне на топлината и към малкия бойлер в летен режим, с цел избягване на прегряване. Това си мислих, но май ще ме отказажете.
Ето и 2 "схеми" в летен и зимен режим, не съм нарисувал трипътния вентил, но ще е нужен за автомат. управление.
Прикачен файл:
солар.jpg
солар.jpg (51.96 KиБ) Видяна 2960 пъти
Прикачен файл:
солар1.jpg
солар1.jpg (49.99 KиБ) Видяна 2960 пъти
Ееее, няма смисъл чак толкова - големия бойлер е достатъчен. Аз разбрах, че умуваш кое е по-добре - дали 2 отделни с по 1 серпентина или 1 голям с 2 серпентини.
fox_vt - майстор
Не виждам голям смисъл от тези два бойлера.Виж обоснови се какво значи това
Един трипътен, който в зимен режим и негорещ колектор да насочва топлината към малкия бойлер. Така в големия ще влиза примерно 35С вода, която ще се дозагрява
Значи какво е затопляне по стандартния начин,кога ще се включва,ти кога ще ползваш вода,как ще се разбира кога ще работи колектора кога стандартното загряване.Като си отговориш на тези въпроси тогава сам ще проумееш че няма смисъл от два отделни съда.Също така за да влезе тая вода от малкия в големия ти трябва да ползваш вода а дозатоплянето не е възможно ако ползваш вода освен ако нямаш проточен бойлер.

Тема "Ползване на сл. колектори при ниски температури" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: