Всичко за дърводелството
hakama - специалист
Правим аналог на пластмасовите органайзери за крепежни елементи и др. за да си подредим още по-добре инструментариума.

Търся такава закопчалка, питах в няколко магазина, но само тук ги намерих, обаче са малко дълги за моите куфарчета, има и по-къса, но ще излиза откъм дъното, а аз искам да няма детайли извън габаритите ( да не закачат по рафтовоте).
От тези елементи мисля че по две ще са достатъчни за малките и средните куфари, за най-големите поне три ще трябват. Надявам се да ги намеря на цена 1-2лв и дължина 7-9см :idea:

Изображение

Препоръчайте магазин за обков където може да имат такива закопчалки в София. Също и дървени плоскости (шперплат), но по възможност и част от лист, остатъци да продават.

Ако се сещате за друг вид механизъм, но да е по-прибран. Ще стоят полегати, един върху друг (евентуално и изправени, но може да се изкривят така).

Скарата (разделителите) са последното препядствие - засега мисля да ги направя от ламиниран фазер (имам такъв) 3мм, среза на циркуляра е 3,5мм, малко ще хлопа но... та ще ги направя като вложката от велпапе на кашоните с бутилки алкохол. :roll:

Използвал съм какъвто материал имам в мазето. Мислех да взема цял лист шперплат 6мм, но за стените май ще е тънък?! Парчета не знам дали ще ми продадат (8-10мм). Тополовият ще свърши ли работа?
Вече стъкмих 4-5, мисля да направя още няколко, като за дъната ще използвам ламиниран паркет, за страниците отново чамова дъска. За капаци - от MDF 5-6mm, но свършиха.

Разполагам със зеге, абрихт и циркулят.

Ето и няколко полуготови. Остана ми обкова (панти и закопчалки) Размерите варират от 30х40, до 40х50, 30х60см; дебелина: 8-10см

Вариант е и от Еталбонд, но сигурно ще е скъпо. В един от големите хипермаркети един средно голям органайзер струва около 15лв.
Засега съм дал само за винтчета пари, ще сметна накрая колко ще струва ако е с нови материали, лепило също ползвам. Ще направим 7-8бр.

Прикачен файл

DSC02388.JPG

Прикачен файл

DSC02387.JPG

Прикачен файл

DSC02386.JPG
taran - специалист
Подобни съм виждал в Мосю Бриколаж.
MamaMy - майстор
Изображение

Ламаринката може да я монтираш и на капака отгоре. Отстрани ще остане само подвижната част.
Можеш да използваш закопчалки за тонколони като тези http://megavoice.bg/?pid=81&product=1431
mitko64 - майстор
Я какви благинки показвате! Съжалявам, че не съм се допитал навреме във форума. Имам едно дипломатическо куфарче, което точно хваща три спаркита- BUR 2 350E, BR 100E и M 1200E, ама закопчалките му кекави, веднъж всичко се изтърси на улицата, барабар с консумативите. Умувах, умувах, па му праснах две закопчалки от кандахари на стари ски- грозна работа, но все пак е някакво решение.
hakama - специалист
Ауидиофилските са скъпи, а и няма как да ги монтирам на 5-6мм фазер.
Направих и два с капаци от еталбонд. Най-добре щеше да е с 6ца шперплат, но цял лист ми е много.

Тези от Фурнир.ком ги знам, само тях открих, засега са резервен вариант - този по-евтиния може да го натаманя...

Сетих се друго. Вчера разглеждах машинния нивелир и видях че балчуците са му доста стабилни (на долната кутия), тази на микрометъра е с по-левашки (не се законтрят).
Та, продават ли се такива, би трябвало да са стотинки, ще сложа по 2-3 за по-сигурно.

Друго което си мисля, но мисля какъв материал да е - пак като на органайзерите (куфарите за инструменти), но щипката да е от дебела гума (леко еластична).
Циан - гума;
- кафявото е щифта, захванат от вътрешната страна на капака ( ламаринка, успордна на капака стърчаща 3-4мм, леко извита) :idea:

Прикачен файл

закопчалка.JPG
закопчалка.JPG (12.34 KиБ) Видяна 4608 пъти

Прикачен файл

DSC02432.JPG
crez - майстор
Защо толкова труд за нищо. Правиш с циркуляр на 5мм. от края канали на три страни, четвъртата я оставяш по ниска с размер равен на дебелината на капака (може и той да е от ламинат) и плъзгаш капака по каналите. Ако канала е по тесен, с ренде оформяш краищата под 30 градуса. Дръжката за носене е винаги от страната на отваряне. Мойте всички сандъчета за инструменти са на този принцип. :)
PS Сетих си че имам такива и с прозрачни капаци от плексиглас.
hakama - специалист
Късно е, вече са сглобени.
Дръжката още не е измислена.

Тема "Сглобяване на дървено куфарче - търся закопчалки, механизъм;" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: