• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Еми просто казано пелетната горелка е едно казанче в което падат пелетите. В него е реотана и ги пали, като същевременно ги обдухва едно вентилаторче. Не знам с каква температура изгарят, но дървото се самозапалваше при 600градуса май.
hidrazin - майстор
Нямам си на идея пък и не мисля да си слагам такива неща.
:partyman:
Junak - майстор
Аз пък залагам, че е такъв
Изображение
MrMurdjo - майстор
Голямо залагане пада в тази тема :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Опазването на запалителния нагревател от изгаряне си е голям проблем за производителите на пелетни горелки. То си е цяло отделно направление, по което се работи дълго време и после постоянно се доработва, пробват се различни нагреватели, напрежения, променят се отвори за да се промени потока на обдухване. Така че с готов нагревател от магазина да се получи е все едно да спечелиш шестица от тотото. Ама няма лошо да се пробва :)
todortv - майстор
Предполагам, както Ганев пише, че е цяла наука използването на нагревател в тези горелки....
Но понеже въпроса е в раздел електротехника, ако наистина е изгорял нагревателя, и диода не е
пробил, то този нагревател щеше да изгори и на 115V с траф!
Продължавам да твърдя, че нагревател предназначен за суха работа, без охлаждане на 110V, с последователно свързан диод с обратно напрежение поне 400V и съответния ток, може да се включи на 220V без проблем.
galin56 - специалист
todortv написа:
Предполагам, както Ганев пише, че е цяла наука използването на нагревател в тези горелки....
Но понеже въпроса е в раздел електротехника, ако наистина е изгорял нагревателя, и диода не е
пробил, то този нагревател щеше да изгори и на 115V с траф!
Продължавам да твърдя, че нагревател предназначен за суха работа, без охлаждане на 110V, с последователно свързан диод с обратно напрежение поне 400V и съответния ток, може да се включи на 220V без проблем.
Готов ли си да се обзаложиш. :-D Викаш тия нагреватели нещо са си фабрично дефектни. Аз казвам че с траф, 230 на 115 волта 4А нагревателя ще си работи като пич. Хайде да не смятаме пак на ново, но с диод и траф се оказа, че е съвсем различно положението. И с такъв трансформатор в случая е начина тоя нагревател да работи със нашата стандартна ел. мрежа(220-230 волта).
Но като гледам за какво ще го използва и изказването на Лазар по въпроса, май е по-добре да спре да си дава парите. Иначе ако все пак реши, да си купи трансформатор 230 на 115 волта, 4А мощен, и ще работи гаранция нагревателя.
todortv - майстор
galin56 написа:
...Викаш тия нагреватели нещо са си фабрично дефектни......
Написах вече, че продължавам да твърдя, с условията, които посочих.
Не е дефектен нагревателя, а е предвиден за работа в гофретарници, тостери, последователно по два, с охлаждаща
плоча и повторно-кратковременен режим на работа, определен от терморегулатор. Затова захранен на 110V, без охлаждане и продължителен режим на работа, пак ще изгори!
galin56 - специалист
todortv написа:
galin56 написа:
...Викаш тия нагреватели нещо са си фабрично дефектни......
Написах вече, че продължавам да твърдя, с условията, които посочих.
Не е дефектен нагревателя, а е предвиден за работа в гофретарници, тостери, последователно по два, с охлаждаща
плоча и повторно-кратковременен режим на работа, определен от терморегулатор. Затова захранен на 110V, без охлаждане и продължителен режим на работа, пак ще изгори!
Абе човек в твоите условия с тоя диод работи на по-голяма мощност. И вече опитно установихме, че гори за 2 минути. А сега вземи подобен нагревател и го включи с траф на 115 волта, без каквито и да са охлаждания, терморегулатори и подобни и виж дали ще изгори за 2 минути. Ще си работи нормално и доста повече време преди да изгори(все някой ден ще изгори).
ivan_v - специалист
Явно някои хора не се отказват от диода :lol:
В първото си мнение препоръчах последователно свързан кондензатор, но явно трябваше да поясня защо:
НЕелектролитен кондензатор с определен капацитет замества ( при съответните нужди) напълно втори нагревател със същите параметри. Т.е. съпротивление на кондензатора ще ограничи тока ( ще има и пад на напрежение върху) и нагревателя ще консумира 400W. Ако свържем два нагревателя последователно ефекта ще е същия, но втория нагреател ще консумира още 400W, който ще са загуа. При варианта с кондензатора липсват тези загуби.
При конкретните стойности кондензатора трябва да е такъв:
http://vikiwat.com/kondenzator-raboten- ... 84801.html
ПП в първия си пост бях дал стойност от 100микро фарада, като не съобразих, че импедансите се смятат векторно, а скаларно.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19

Тема "Намаляване силата на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: