• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 37
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolson - майстор
Аз и това нямам, а живея в къща...Всичко на двора, като стане над 15 градуса. Както казват, на никой не му стигат парите, но някой за хляб, на друг за самолетен билет...
EDI написа:
На това му се вика творчески хаос, всичко под ръка. :-D
Пробвал съм да подреждам но става много зле, нищо не мога да си намеря. А и за моето хоби не се ползват кой знае колко инструменти, повечето е ръчна работа.
mladkal - майстор
Бях тръгнал да хвърлям боклука и се отбих през гаража. Внезапно ме озари идеята да оживя едно от своите съкровища - малко настолно менгеменце, което е с вакумен фундамент и ябълковидна снадка. Удобно и много практично особенно, когато не ни достига още една ръка. Проблема възникваше от факта, че е с вакумно залепване, а в своята работилница нямам нито толкова чист нито толкова гладък плот. Тогава реших да премахна вакума и да го фиксирам за парче излишно ПДЧ(изрезка от стара мебел)

Прикачен файл

garage 010.jpg
4те отвора в краищата на ПДЧто описват идеален квадрат, така че както и да се завърти да може да се фиксира в двете залепени на плота "шпилки"
garage 010.jpg (103.79 KиБ) Видяна 4339 пъти

Прикачен файл

garage 027.jpg
На един болт М6 навъртях плътно една до друга 3 броя гайки. така се получи нещо като къса шпилка с вътрешна резба и ръбата външна стена. В плота на работната маса пробих отвор ф11 и напълних с лепило. набих "шпилката" и развъртях болта. Така вече имам готов отвор с надеждна резба, който да фиксира моята нова установка и тя да не мърда.
garage 027.jpg (102.7 KиБ) Видяна 4339 пъти

Прикачен файл

garage 005.jpg
Отворите с направен фрезенг, за да "легнат" главите на болтчетата. И без това наличните ми дойдоха мъничко къси :)
garage 005.jpg (70.55 KиБ) Видяна 4339 пъти

Прикачен файл

garage 003.jpg
най-напред смятах да го разпробия и да го фиксирам с подходящи видии за ПДЧ-то, но в последствие се оказа че има предвидени три отвора в равнобедрен триъгълник за М6
garage 003.jpg (94.13 KиБ) Видяна 4339 пъти

Прикачен файл

garage 001.jpg
менгеменцето вече с отстранена вакумка и до сега непотребното ПДЧ
garage 001.jpg (95.59 KиБ) Видяна 4339 пъти
mladkal - майстор
няколко снимки към предния ми пост по-горе.

Прикачен файл

garage 024.jpg
Отново парче от непотребно ПДЧ, но по дължината на което пуснах и един прорез с оберфрезата. Така цялата установка след като се фиксира за плота може да се позоционира в удобно за мен положение по хоризонтала. затягам перчатата гайка и продължавам по нататъшните си занимания.
garage 024.jpg (98.84 KиБ) Видяна 4336 пъти

Прикачен файл

garage 018.jpg
основата на "трета ръка" е твърде малка и нестабилна. по някога двете щипки заедно с лупата вършат екстра работа, но неустойчивостта на цялото чудо е меко казано дразнеща. 2 от 4те отвора, на които пуснах и фрезенг.
garage 018.jpg (114.66 KиБ) Видяна 4336 пъти

Прикачен файл

garage 013.jpg
за да не си търся всеки път перчати гайки, шайби и болтове разпробих странично и набих по една гайка. Така обособих място за съхранение на крепежите, щом творението ми не се ползва.
garage 013.jpg (89.08 KиБ) Видяна 4336 пъти

Прикачен файл

garage 009.jpg
болта и фиксиращата перчата гайка.
garage 009.jpg (91.49 KиБ) Видяна 4336 пъти
velsi - Почетен майстор
И в крайна сметка хвърли ли боклука? :-D
mladkal - майстор
velsi написа:
И в крайна сметка хвърли ли боклука? :-D
О, да... Още преди да си спретна помощните "иновации" :-D Даже изпуших цигарка и :drinkers: една биричка да се порадвам на глупостите си :)
EDI - майстор
А, що глупости.Това си е най.ценния инструмент. :partyman: Знаеш ли колко приспособления съм си изобретил и направил за масата на оберфрезата.Сега с нея почти всичко може да се върши, даже я ползвам и за абрихт. :-D
mladkal - майстор
EDI написа:
А, що глупости.Това си е най.ценния инструмент. :partyman: Знаеш ли колко приспособления съм си изобретил и направил за масата на оберфрезата.Сега с нея почти всичко може да се върши, даже я ползвам и за абрихт. :-D
Еди, ще се радвам (а и не само аз) на известно количество снимков мат`рял от твоите ноу-хау творения. Това с приспособленията за оберфрезата и ръчния циркуляр и на мен ми се въртят в главата. С удоволствие ще си открадна някоя от твоите идейки.
Отделно пък имам и една стара триоперационна машинка, която обаче се нуждае от сериозна реставрация. Това обаче е една друга бира.
EDI - майстор
Няма проблем, ще направя малко снимки, ще оформя нещо като албумче и ще ги пусна.Някъде съм крал идеи от нет-а, други сам съм ги умувал според ситуацията.Ще се радвам, ако нещо ти свърши работа. :partyman:
mladkal - майстор
EDI написа:
Няма проблем, ще направя малко снимки, ще оформя нещо като албумче и ще ги пусна.Някъде съм крал идеи от нет-а, други сам съм ги умувал според ситуацията.Ще се радвам, ако нещо ти свърши работа. :partyman:
Очаквам с нетърпение! Благодаря в аванс! =D>
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 37

Тема "Майсторски кът" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: