• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
Някой да е чувал за съществуващи климатици / за отопление и охлаждане/ на които външото тяло е "цопнато" във вода ?Например сондажна . Аз знам сондаж със температура 14С градуса целогодишно , а има и с повече наоколо ! Как добре ще се отрази на климатика като "смуче" топло или студено от течност , а не от газ и то с тази температура , а не -14 С :-D
mamkata - специалист
Да - термопомпа, но е приложимо за къща с двор, примерно.

http://heatpump-geotok.hit.bg/
8180 - майстор
romanpm написа:
Някой да е чувал за съществуващи климатици / за отопление и охлаждане/ на които външото тяло е "цопнато" във вода ?Например сондажна . Аз знам сондаж със температура 14С градуса целогодишно , а има и с повече наоколо ! Как добре ще се отрази на климатика като "смуче" топло или студено от течност , а не от газ и то с тази температура , а не -14 С :-D
Идеята е супер, само реализацията не знам колко е лесна. :?:

Мамката,
Че той климатика не е ли по-евтина термопомпа?
Тани - модератор
Да чиста термопомпа е , но е въздух въздух , а колегата пита за вода - въздух. И не е потопен целия климатик , а само "питата" , която по принцип се обдухва от външния вентилатор. Може да се приспособи обикновен климатик от някой опитен хладилен техник. На местото на "питата" се монтира серпентина от медна тръба потопена в съд през който циркулира вода от кой с каквото разполага - кладенец, сонда, дори язовир . Когато се използва сонда или кладенец по принцип трябва да има още един такъв , по закон за да се връща изпомпената вода отново в земята.
Лъчезар - специалист
mamkata написа:

и кладенец с вода
преди доста време доцента ми по топлотехника твърдеше, че е енергоефективно, но според мен трябва и друг източник на топлина/естествено само в по-студените дни/.
Тани - модератор
Лъчезар написа:
mamkata написа:

и кладенец с вода
преди доста време доцента ми по топлотехника твърдеше, че е енергоефективно, но според мен трябва и друг източник на топлина/естествено само в по-студените дни/.

Не мога да ти хвана логиката :? Би ли пояснил!
mamkata - специалист
Лъчезар написа:
mamkata написа:

и кладенец с вода
Водата не е задължителна - може да се използва енергията на самата почва /не помня под колко метра темперетурата е постоянна целогодишно/ но тогава трябва голяма площ за заравяне на топлообменника. Това е доста по-ефективно от климатика, защото термопомпата работи винаги при еднакви условия т.е избягват се разликите в темперетурата на външния въздух.
ironlady - модератор
Така и аз да се включа в дискусииката
Първо за захранване на термопомпа вода -въздух например ,трябва източникът в случая водата от кладенеца да е от 7 до 12 градуса за да е ефективно охлаждането.Второ Лъчезар е прав,че зимата не е достатъчно само термопомпата за отопление трябва и допълнителен източник,тъй като тя има диапазон до 50-55 С , което в студените дни никак не е достатъчно освен ако не се отопляват с водно подово.
Водата не е задължителна - може да се използва енергията на самата почва /не помня под колко метра темперетурата е постоянна целогодишно/ но тогава трябва голяма площ за заравяне на топлообменника. Това е доста по-ефективно от климатика, защото термопомпата работи винаги при еднакви условия т.е избягват се разликите в темперетурата на външния въздух.
това е така, правено е тук във Варна и до колкото знам има и доста такива инсталации в София,но определено струва една шапка пари и найстина трябва голяма площ.
Лъчезар - специалист
явно информацията ми е малко стара и не знаех, че са доразвили технологията и са започна да използват и температурата на почвата.
Обаче нещо ми се струва прекалено неефективно, просто не вярвам да се възвърне инвестицията до 10-20г.(предположение), а дотогава надали ще издържи инсталацията под земята.
romanpm - майстор
Лъчезар написа:
явно информацията ми е малко стара и не знаех, че са доразвили технологията и са започна да използват и температурата на почвата.
Обаче нещо ми се струва прекалено неефективно, просто не вярвам да се възвърне инвестицията до 10-20г.(предположение), а дотогава надали ще издържи инсталацията под земята.
Лъчезаре благодаря че ме светна с инфото ! :supz:
А съмнението ти за инвестицията под земята ми се чини че е напразна щото в сондажа има една помпа само всичко друго е горе и е като за парно с тая разлика че нема дърва , кюмур мъкнене мръсотии и т.н. "инвестиции" ! На вилата зимата почти не ходя заради студа , а така може и по GSM да го включваш :)
  • 1
  • 2

Тема "КЛИМАТИК ВЪВ ВОДА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: