• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Понеже темата е за мощността на нагревателя, предлагам следното лабораторно упражнение и не изисква разни скъпи уреди: Топвате нагревателя в една кофа вода да не изгори и термометър, след 5 минути отчитате температурата. След това се повтаря с диод и накрая със 115 волта. Водата в началото е с една и съща температура и количество.
В. Петров - специалист
galin56 написа:
Ами това което знаем до сега е че има нагреватeл, който при 110 волта консумира 400вата. Тоест 3,5А и нагревателя е 33 ома. Като го пуснем на 220 волта ще консумира 7А ток и 1600 вата мощност. Слагаме един диод. Диода не намалява нито напрежението нито тока. Просто пропуска тока само в едната посока/полувълна. Тоест за 1 секунда напрежението се променя 50 пъти. И за една секунда половината време ще пропуска ток 7А (1600 вата/час), а през другата половина ще го блокира. И накрая сумарно ще консумира 800 вата на час, но тока пак си е 7А.
Оцветеното от мен в червено би било вярно, ако става въпрос за пикови стойности, но в случая става въпрос за мощност, т.е. ни интересуват ефективните стойности. Ефективните стойности на напрежението и тока са интегрални средноквадратични величини, а на мощността – интегрална средноаритметична величина. В случая с диода наистина мощността намалява наполовина, но ефективните стойности на тока и напрежението и тока намаляват 0,707 пъти, т.е. токът е 5A а напрежението 156V. Това със закръгления от същия порядък.
ivanovbg написа:
Понеже темата е за мощността на нагревателя, предлагам следното лабораторно упражнение и не изисква разни скъпи уреди: Топвате нагревателя в една кофа вода да не изгори и термометър, след 5 минути отчитате температурата. След това се повтаря с диод и накрая със 115 волта. Водата в началото е с една и съща температура и количество.
Забравяш нещо много важно – кофата трябва да бъде с термоизолация.
ivanovbg - майстор
В. Петров написа:
galin56 написа:
Ами това което знаем до сега е че има нагреватeл, който при 110 волта консумира 400вата. Тоест 3,5А и нагревателя е 33 ома. Като го пуснем на 220 волта ще консумира 7А ток и 1600 вата мощност. Слагаме един диод. Диода не намалява нито напрежението нито тока. Просто пропуска тока само в едната посока/полувълна. Тоест за 1 секунда напрежението се променя 50 пъти. И за една секунда половината време ще пропуска ток 7А (1600 вата/час), а през другата половина ще го блокира. И накрая сумарно ще консумира 800 вата на час, но тока пак си е 7А.
Оцветеното от мен в червено би било вярно, ако става въпрос за пикови стойности, но в случая става въпрос за мощност, т.е. ни интересуват ефективните стойности. Ефективните стойности на напрежението и тока са интегрални средноквадратични величини, а на мощността – интегрална средноаритметична величина. В случая с диода наистина мощността намалява наполовина, но ефективните стойности на тока и напрежението и тока намаляват 0,707 пъти, т.е. токът е 5A а напрежението 156V. Това със закръгления от същия порядък.
ivanovbg написа:
Забравяш нещо много важно – кофата трябва да бъде с термоизолация.
По първото си абсолютно прав - но 5*156=780вата а галин е казал 800. Ако е без приближение може и да е вярно, но са за 20 вата ли ще се караме :-D
По второто - загубите са еднакви докато достигнат еднаква температура. Ако се мери времето до достигането ще е по точно. Няма да е кой знае каква разликата в мощността.
Junak - майстор
gogo7777 написа:
В един друг форум се обсъждаше подобна постановка (май за лампи беше). И аз реших да направя опит за мене си да знам. Ползвах реотан от печка ЛЪЧ и го свързах половината само и сложих последователно диод. Работи без проблем.
И една електрическа лампа 230V/60W захранена през диод, на 230V като колко вата ще свети?
Като 30W или като 15W?
Junak - майстор
ivanovbg написа:
По първото си абсолютно прав - но 5*156=780вата а галин е казал 800. Ако е без приближение може и да е вярно, но са за 20 вата ли ще се караме :-D
По второто - загубите са еднакви докато достигнат еднаква температура. Ако се мери времето до достигането ще е по точно. Няма да е кой знае каква разликата в мощността.
Ако не се разберете дали е 220V или 230V - сметките няма да излязат :)
galin56 - специалист
Абе тука ситуацията е ясна. Диода че намалява 2 пъти мощността никой не спори. Точно така е. Но когато се увеличи напрежението двойно, мощността скача 4 пъти(надявам се за това никой няма да спори). След това с диода намаляваме мощността наполовина, но тя пак си остава двойна на фабричната. И тъй като работата на нагревателя е да превръща електрическата енергия в топлинна, с двойно повече енергия, загрява двойно повече от предвиденото при изчисляването му във фабриката и се саморазрушава от топлината - изгаря. Който иска да си я прави тая постановка колкото пъти иска.
Дайте сега друга тема, че тая както казва Фиката се поизтърка - вече 6 или 7 стр. за един нагревател, все едно е совалка на НАСА.
alsted - майстор
Такъв няма ли да свърши работа?
Прикачен файл:
нагревател.JPG
нагревател.JPG (13.55 KиБ) Видяна 2716 пъти
[/url]
pansim - майстор
Трябва да си призная, че колегата галин55 е прав. Нагревателя нормално работещ на 110 волта, при поставяне на диод и захранване с 220 волта видимо загрява повече. Като казвам видимо, значи очебийно, т.е. не може да се сгреши. По-точни измервания не съм правил защото няма нужда. Поднасям извиненията си на Галин 55 :partyman:
А бях абсолютно сигурен в обратното... :?
galin56 - специалист
pansim написа:
Трябва да си призная, че колегата галин55 е прав. Нагревателя нормално работещ на 110 волта, при поставяне на диод и захранване с 220 волта видимо загрява повече. Като казвам видимо, значи очебийно, т.е. не може да се сгреши. По-точни измервания не съм правил защото няма нужда. Поднасям извиненията си на Галин 55 :partyman:
А бях абсолютно сигурен в обратното... :?
Няма как да не е така сметките го показват ясно. Иначе няма за какво да се извиняваш, прости си обсъждахме.
Искам само да те убедя и в другото:
gogo7777 написа:
Е аз си мисля, че нагревателя не му е за 115 волта, а 1/2 от нагревател за 220 волта. И що да ползвам 1/4, за да стане еквивалент, нали съпротивлението е обратно-пропорционално на напрежението.
pansim написа:
galin56 написа:
Е това е друго нещо. Срежи го на 4, вземи едно от парчетата и пробвай тогава. Тогава вече ще имаш еквивалентна установка с нагревателя за 115 волта в 230 волтовата мрежа.
Категорично не съм съгласен с тази постановка. Помисли, и ще си отговориш сам. :idea:
Когато срежеш един нагревател(независимо какъв) наполовина - ти му намаляваш R на половина и на практика мощността се вдига 2 пъти. А когато му вдигнеш захранващото напрежение 2 пъти, мощността се вдига 4 пъти, защото R е константа и като вдигнеш U автоматично ще се вдигне и I двойно. И се получава 4Р от първоначалната. За това не е едно и също да го срежеш на половина и да му вдигнеш напрежението 2 пъти. Замислете се и ще видите че съм прав. Същото е както казах вече ако го срежеш на 4 защото тогава пак ще му се вдигне мощността 4Р.
Две формули са не е толкова сложно:
P = U.I
U = I.R
Замествай и ще се убедиш сам.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 19

Тема "Намаляване силата на тока" | Включи се в дискусията: