hidrazin написа: Ето ти схемата на баласта. Ремонтират се лесно, но пък саДа помоля за точната схема на ей тоя баласт, че не ми се разглобяват здравите лампи да видя стойностите на стопените елементи: Свален е от ЛОТ 2х18 Вата на VITO. Експериментално сложих три такива лампи към стълбищното осветление преди около 5 години. Чак тази година 2 дадоха фира с по един баласт.
направени по най-калпавата и най-разпространената схема. И най-евтината.![]()
![]()
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Папуас
- специалист
81 мнения в "Луминисцента лампа."
kozl
- майстор
soton
- специалист
Какви са тези свободни съчинения на тема RGB и келвини?
Гледайте сега:
Келвините са градуси по келвин и има една формула за изчисление кат за нашите градуси,ама тя не ви е нужна сега.
6000 гр.по келвин е слънчевата светлина посред бял ден и безоблачен.Наричат я дневна светлина.
2700 гр.по келвин е светлината на обикновена лампа с нажежаема жичка - малко жълтеникава.
Това го пише на крушките в магазините.Има и варации мевду тях.
Гледайте сега:
Келвините са градуси по келвин и има една формула за изчисление кат за нашите градуси,ама тя не ви е нужна сега.
6000 гр.по келвин е слънчевата светлина посред бял ден и безоблачен.Наричат я дневна светлина.
2700 гр.по келвин е светлината на обикновена лампа с нажежаема жичка - малко жълтеникава.
Това го пише на крушките в магазините.Има и варации мевду тях.
kozl
- майстор
Потърсих помощ в още един форум за Е-шопи, че нали съм и я Шоп.
Схемата сам я свалих от повредената платка:
с помощта на схемата от hidrazin. Е има некои в повече елементи, но R7 и 8 са така овъглени, че не мога да ги гадая.
На първо четене:
1. С2 поне не е пробил, предполагам е изправен
2. Опечени резистори R3,4,7,8
3. Запазени като нови ала прекъснали R5 и R6
4. Диодите FR..... също не успях да разчета (трябва да ги свалям). Иначе всички диоди показват еднакво съпротивление в права посока и голямо в обратна, т.е. мисля да са изправни.
5. Единия транзистор прилича на здрав, другия със сигурност не е. Окъсил е колектор-база.
6. DB3 сигур е диак и не знам как да го меря.
7. Дросела има съпротивление, не намирисва - вероятно здрав.
Схемата сам я свалих от повредената платка:

На първо четене:
1. С2 поне не е пробил, предполагам е изправен
2. Опечени резистори R3,4,7,8
3. Запазени като нови ала прекъснали R5 и R6
4. Диодите FR..... също не успях да разчета (трябва да ги свалям). Иначе всички диоди показват еднакво съпротивление в права посока и голямо в обратна, т.е. мисля да са изправни.
5. Единия транзистор прилича на здрав, другия със сигурност не е. Окъсил е колектор-база.
6. DB3 сигур е диак и не знам как да го меря.
7. Дросела има съпротивление, не намирисва - вероятно здрав.
kozl
- майстор
Форума угасна лампата ми светна.
След поправка на платките

Последва и проба

Сменени части:
1. Транзистори Q1 и Q2 (13003 корпус ТО126) с 13007 корпус ТО220. Не се събраха вертикално и им изкривих краката за хоризонтално пложение. Всички транзистори бяха повредени. Само един от тях прекъснат, останалите окъсили.
2. Резистори R5 и R6 1,5 ома/0,5 вата в едната платка, 1 ом/0,25 вата в другата
3. Резистори R7 и R8 2,7 к-ома/0,6 вата в едната платка, 3,3 к-ома/0,5 вата в другата
4. Резистори R3 и R4 10 ома/0,5 вата в едната платка, и в двете платки бяха сдали, но в едната се четяха, оригинално са 22 ома
5. Предпазител в едната платка (другия беше здрав). Не намерих такива за запояване и приспособих стъклен.
6. Един от диодите в "греца" показваше 2 пъти по-малко съпротивление от останалите, поради което смених и него.
Всички диоди съм проверявал на съпротивление в обхват на мултицета за проверка на диоди, но при разпоени по-горе изброените съпротивления и транзистори. Диака не показа съпротивление и в двете посоки. Някои от повредените съпротивления имаха проводимост, но съпротивлението им далеч не отговаряше на номинала.
Намерих бележките за ЛОТ-овете. Купувани са януари 2009 от Бриколаж за около 30 лв. бр. Интересното е, че сега не виждам същите. Има значително по-евтини с голи лум.тръби. Статискика колко "пури" са сменени не съм правил, но са повече от 20 бр. за три лампи в този период. Като се има в предвид, че са към стълб.осветление (пали-гаси) и 2 години експериментирах с едната отвън и зимата "лапаше" по няколко пури. А в гаража имам 3х36 и 2х36 и от 2003 не съм подменял нищо, но са с дросели и стартери. Е малко дискотека докато запалят и ръмжат ама слабо

След поправка на платките

Последва и проба

Сменени части:
1. Транзистори Q1 и Q2 (13003 корпус ТО126) с 13007 корпус ТО220. Не се събраха вертикално и им изкривих краката за хоризонтално пложение. Всички транзистори бяха повредени. Само един от тях прекъснат, останалите окъсили.
2. Резистори R5 и R6 1,5 ома/0,5 вата в едната платка, 1 ом/0,25 вата в другата
3. Резистори R7 и R8 2,7 к-ома/0,6 вата в едната платка, 3,3 к-ома/0,5 вата в другата
4. Резистори R3 и R4 10 ома/0,5 вата в едната платка, и в двете платки бяха сдали, но в едната се четяха, оригинално са 22 ома
5. Предпазител в едната платка (другия беше здрав). Не намерих такива за запояване и приспособих стъклен.
6. Един от диодите в "греца" показваше 2 пъти по-малко съпротивление от останалите, поради което смених и него.
Всички диоди съм проверявал на съпротивление в обхват на мултицета за проверка на диоди, но при разпоени по-горе изброените съпротивления и транзистори. Диака не показа съпротивление и в двете посоки. Някои от повредените съпротивления имаха проводимост, но съпротивлението им далеч не отговаряше на номинала.
Намерих бележките за ЛОТ-овете. Купувани са януари 2009 от Бриколаж за около 30 лв. бр. Интересното е, че сега не виждам същите. Има значително по-евтини с голи лум.тръби. Статискика колко "пури" са сменени не съм правил, но са повече от 20 бр. за три лампи в този период. Като се има в предвид, че са към стълб.осветление (пали-гаси) и 2 години експериментирах с едната отвън и зимата "лапаше" по няколко пури. А в гаража имам 3х36 и 2х36 и от 2003 не съм подменял нищо, но са с дросели и стартери. Е малко дискотека докато запалят и ръмжат ама слабо

batkotony
- специалист
kozl написа:Може с 12 волта от инсталацията на автомобила ама лентата не е луминисцентна и на въпроса не му е мястото в тая тема.Благодаря!А колкото до въпроса-доста "нелуминисцентни" такива се обсъдиха по-нагоре в темата...Или се получи "кой кон хванат-той вършее",а?

Тема "Луминисцента лампа." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература