• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Папуас - специалист
Свети, бре! :)

Изображение

LED-лентата е само. :)
kozl - майстор
hidrazin написа:
Ето ти схемата на баласта. Ремонтират се лесно, но пък са
направени по най-калпавата и най-разпространената схема. И най-евтината. :-D
Изображение
Да помоля за точната схема на ей тоя баласт, че не ми се разглобяват здравите лампи да видя стойностите на стопените елементи:
Прикачен файл:
EL balast 1x18W.jpg
EL balast 1x18W.jpg (66.95 KиБ) Видяна 5689 пъти
Свален е от ЛОТ 2х18 Вата на VITO. Експериментално сложих три такива лампи към стълбищното осветление преди около 5 години. Чак тази година 2 дадоха фира с по един баласт.
soton - специалист
Какви са тези свободни съчинения на тема RGB и келвини?

Гледайте сега:

Келвините са градуси по келвин и има една формула за изчисление кат за нашите градуси,ама тя не ви е нужна сега.
6000 гр.по келвин е слънчевата светлина посред бял ден и безоблачен.Наричат я дневна светлина.

2700 гр.по келвин е светлината на обикновена лампа с нажежаема жичка - малко жълтеникава.

Това го пише на крушките в магазините.Има и варации мевду тях.
hidrazin - майстор
kozl написа:
Да помоля за точната схема на ей тоя баласт, че не ми се разглобяват здравите лампи да видя стойностите на стопените елементи:...
Почвай да разглобяваш и после да не забравиш да постнеш резултатите!
:partyman:
kozl - майстор
Да ама мъдрите казват: "Туй що работи - не го барай" :wink:
А и доде време, да нема време. :? Мъдрите казват: "Времето е пари". Верно бе :idea: И време нема и пари нема :shock:
kozl - майстор
Потърсих помощ в още един форум за Е-шопи, че нали съм и я Шоп.
Схемата сам я свалих от повредената платка: Изображение с помощта на схемата от hidrazin. Е има некои в повече елементи, но R7 и 8 са така овъглени, че не мога да ги гадая.
На първо четене:
1. С2 поне не е пробил, предполагам е изправен
2. Опечени резистори R3,4,7,8
3. Запазени като нови ала прекъснали R5 и R6
4. Диодите FR..... също не успях да разчета (трябва да ги свалям). Иначе всички диоди показват еднакво съпротивление в права посока и голямо в обратна, т.е. мисля да са изправни.
5. Единия транзистор прилича на здрав, другия със сигурност не е. Окъсил е колектор-база.
6. DB3 сигур е диак и не знам как да го меря.
7. Дросела има съпротивление, не намирисва - вероятно здрав.
kozl - майстор
Форума угасна лампата ми светна. :?
След поправка на платките
Изображение
Последва и проба
Изображение
Сменени части:
1. Транзистори Q1 и Q2 (13003 корпус ТО126) с 13007 корпус ТО220. Не се събраха вертикално и им изкривих краката за хоризонтално пложение. Всички транзистори бяха повредени. Само един от тях прекъснат, останалите окъсили.
2. Резистори R5 и R6 1,5 ома/0,5 вата в едната платка, 1 ом/0,25 вата в другата
3. Резистори R7 и R8 2,7 к-ома/0,6 вата в едната платка, 3,3 к-ома/0,5 вата в другата
4. Резистори R3 и R4 10 ома/0,5 вата в едната платка, и в двете платки бяха сдали, но в едната се четяха, оригинално са 22 ома
5. Предпазител в едната платка (другия беше здрав). Не намерих такива за запояване и приспособих стъклен.
6. Един от диодите в "греца" показваше 2 пъти по-малко съпротивление от останалите, поради което смених и него.
Всички диоди съм проверявал на съпротивление в обхват на мултицета за проверка на диоди, но при разпоени по-горе изброените съпротивления и транзистори. Диака не показа съпротивление и в двете посоки. Някои от повредените съпротивления имаха проводимост, но съпротивлението им далеч не отговаряше на номинала.
Намерих бележките за ЛОТ-овете. Купувани са януари 2009 от Бриколаж за около 30 лв. бр. Интересното е, че сега не виждам същите. Има значително по-евтини с голи лум.тръби. Статискика колко "пури" са сменени не съм правил, но са повече от 20 бр. за три лампи в този период. Като се има в предвид, че са към стълб.осветление (пали-гаси) и 2 години експериментирах с едната отвън и зимата "лапаше" по няколко пури. А в гаража имам 3х36 и 2х36 и от 2003 не съм подменял нищо, но са с дросели и стартери. Е малко дискотека докато запалят и ръмжат ама слабо :wink:
batkotony - специалист
Тази лента може ли да се използва за осветление на салона на автомобил и ако може с какво захранване?Трябва ли допълнително,или може направо от акумулатора?
kozl - майстор
Може с 12 волта от инсталацията на автомобила ама лентата не е луминисцентна и на въпроса не му е мястото в тая тема.
batkotony - специалист
kozl написа:
Може с 12 волта от инсталацията на автомобила ама лентата не е луминисцентна и на въпроса не му е мястото в тая тема.
Благодаря!А колкото до въпроса-доста "нелуминисцентни" такива се обсъдиха по-нагоре в темата...Или се получи "кой кон хванат-той вършее",а? :-D И за да не ми е скучно сам,вж.т.12 от тази тема :) :partyman:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Луминисцента лампа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: