Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
Здравейте, майстори!
Може би поста ми ще стане по-голям, но ви моля да ме извините!
В къщи имам кондензен котел "Де Дитрих" - 25/28 kWt. На радиаторите съм монтирал термоглави за да се регулира температурата в нормални граници - 20-22*С, но въпреки това, сметката ми за газ миналия месец ми е 420.00 лева, което е много за около 60 кв. м отопляема площ... Като се има пред вид, че не всички радиатори работят - има 2-3 радиатора, които са затворени и не работят. Реално работят само 4 радиатора, но термоглавите им са настроени на позиция " 3 ". За да бъде по-икономичен разхода на газ, си позволих да влезна в настройките на котела и при минимални обороти на вентилатора, който завихря газта в камерата, които по препоръка на завода производител са 1400 об./мин. съм ги свалил на 1000 об./мин. и въпреки всичко тая сметка която ми дойде е огромна, не мога да я платя!!! Моля ви, дайте ми съвет как да настроя термоглавите - напълно отворени или нещо друго да направя? Мисля си, че ако са напълно отворени - водата по-бързо ще се превърта през радиаторите и няма да е както сега - вече изстинала при постъпване в котела. При работата си котела нали сравнява температурата на входящата вода със заложената температура?! Дали бъркам или има нещо вярно в мисълта ми? При сегашното положение на термоглавите - радиаторите са топли само в горната трета от височината им, а долу са си студени... притеснява ме точно това изстиване на водата, която отива към котела и го кара да работи непрекъснато, а не - да изключва!!! Знам, че за да ви е ясно всичко, ще искате подробности по монтажа на радиаторите, мощността им и ред други неща, но само това за сега ме интересува - термоглавите да бъдат ли отворени до край???!!! Бях чел, че при кондензните котли е хубаво да има повече глидери /радиатори/ за да има ефект от ниската температура на работа!... Ще чакам с нетърпение съвет!... Е, може и да ми се скарате за нещо, но... :-D
XaMaB - напреднал
Ми да си кажат разбирачите но аз си мисля, че с тоя котел ако е 28kW ще си грея къщата която е 290 м2...
liusien - специалист
XaMaB написа:
Ми да си кажат разбирачите но аз си мисля, че с тоя котел ако е 28kW ще си грея къщата която е 290 м2...
Котела е с много голяма мощност, така ли? :( Аз поради тая причина принудително му намалих оборотите на вентилатора с който се определя мощността му, но въпреки всичко, той си работи постоянно на 1000 об./мин. и рядко изключва... Притеснява ме, че разликата в температурата на входящата вода и заложената температура е повече от 8 градуса... При това положение - няма как да изключи котела!... :(
naskov - майстор
Крайно неподходящ котел за тази квадратура! Дано LazarGanev успее да ти помогне.
nikolson - майстор
Даже и неспециалист ще каже, че си купил топ, за да биеш врабчета.
Christo - майстор
Трябва да си много компетентен, че да ровиш във фабричните настройки и да пренебрегваш препоръките на производителя.....Интересна е не максималната, а минималната мощност на котела. Котелът работи в кондензен режим при температура на водата под 57 градуса, но радиаторите не могат да отдават добре топлината при тази ниска температура, за това трябва да са преоразмерени поне двойно. Сумата от отдаваната мощност на всички работещи радиатори трябва да е по-голяма от минималната мощност на котела. Увеличи площта на радиаторите колкото е възможно повече, отвори напълно термоглавите и секретните кранчета в долната част на радиаторите. Радиаторите трябва да са топли целите. Намаляваш температурата на водата от котела постепенно, така че да не е горещо, но котелът да не изключва много често. При паленето се губи газ и топлина. Идеално би било котелът да работи непрекъснато в кондензен режим малко над минималната си мощност.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тоя бестселър сме го обсъждали вече :wink: :
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 46#p131446
ESPACE - майстор
Ако предположим че котела е INNOVENS MCA 25/28 то той има долна мощностна граница 5kW. Проблема не е в него.
Нека уточним друго.
1. За първа година ли ползваш газ?
2. Къща, апартамент, етаж, съседи?
3. Как успя да сложиш в 60кв.м. 7 радиатора- не че е лошо де?
4. Това реалната консумация ли е за декември - ти лично гледаш ли си разходомера?

Не че е невъзможна такава сметка в общи линии топлозагубите на сградата са определящи.
Vlado852 - напреднал
Колега, хората толкова са обяснявали в другата тема, че чак са се престарали! Ако я прочетеш, всичко ще ти си изясни.
Ти стаен термостат ползваш ли, че не ми стана ясно?
И друго не можах да разбера, де ги навря тея 7 радиатора в 60 кв.м?

Колегата Еспейс ме е изпреварил...

Тема "Огромна сметка за газ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: