Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvelkov73 - специалист
kok написа:
даже вържи помпата с котела когато спре той да спира и тя и съответно да се пуска с котела когато той се стартира
Привет,
може ли някой да сподели как се връзва помпата и котела да работят заедно -управлявани от стаен термостат,и дали така е по добре отколкото стайния да управлява само горелката както е при мен сега
Горелката е феролй сън П 7/на кои клеми се връзва помпата/
Благодаря предварително
Здравейте момчета, ще имам нужда така като гледам колко много знаете и какъв опит имате, от вашата помощ.Ще помоля за търпение, защото ще стане „малко” дълго обяснението, ама ще се постарая да бъда максимално изчерпателна.Апартамента ми е външно саниран с 5см, хубав стиропор и минерална мазилка, с 5 камерна немска дограма с ка стъкло, вътрешна изолация на тавани с вата 5см и гипс картон,/която се прави в момента/; на всички стени, които граничат със съседните кооперации и стълбището на блока - имам залепен фибран 2 см.
В момента се отоплявам с горивна камера на Герканд-Пещера с 13 кв мощност на водната риза.Много съм си доволна честно казано,голяма е, красива е - с много голямо стъкло и върши работа.Миналата зима беше първа на камината, хем беше много студено януари и февруари, изхарчих почти 13 кубика дърва, но с постоянно включен бойлер и без спиране на горивния процес. Та по въпроса, с нея захранвам :
1. 120л. Бойлер, /който е Елдом, с 2 серпентини и цифрово управление,той не беше предвиден когато закупих камината,но въпреки това го топли/;
2.Хол-16кв.м или 40м.куб-достигана температура със зор 20градуса / нямам радиатор в хола,а мощността само на камината ми се струва недостатъчна-мисля, ако запазя тази камина да сложа 10 ребра по 67см. високи,като сегашните ми/;
3.Кухня с бокс- 11кв.м. или 29м.куб-достигана температура 22 – радиатор от 12 ребра;
4. Коридор 7кв.м или 17м.куб.-достигана температура 21 градуса-радиатор от 8 ребра;
5.Малка спалня 7 и малко кв.м или 19м.куб-достигана температура 23градуса-радиатор от 10 ребра и
6.Спалня-12.2кв.м. или 32м.куб.-достигана температура 22 градуса- радиатор от 14 ребра.
По същество.Живея на 4 етаж в жилищна кооперация и ми писна от хамалуването по прибирането на дърва, качването им до горе, чистенето и т.н.Сериозно се замислих за пелети. Исках да ми се монтира пелетна горелка на сега съществуващата ми горивна камера, ама ми се каза, че не можело. Тук изникват въпросите, които имам към вас.Намерила съм пелетна камина за вграждане, италианска, 14,2кв. мощност на водната риза,с вградена помпа,малко резервоарче за 2 чувала пелети по 15кг,цифрово управление и със седмичен програматор,4 защити, много красива и с размерите на сегашната ми камера, та идеално ми пасва на облицовката.Ама е много скъпа 5900лв. От друга страна съм намерила и котел на пелети,/който може и да работи на твърди гориво, ако се изключи горелката/.Котела е „СТЕКО” с цена 1157лв и пелетна горелка с вградено цифрово управление на Биотех,българска,с програматор и защити с мощност от 10 до 35 киловата, за сумата от 1900лв,която сама си регулира мощността според външната температура и желана по стаите..Котела мога да сложа долу в гаража.
Въпроси към вас:
1.Относно котела – не знам дали няма да е проблем да се качва водата до 4я етаж и колко ефективно би било,няма ли да дава голями загуби по трасето?
2.Беше ми обяснено,че пелетната горелка е най-сигурната и контролируема система за горене.Защото аз сега имам големи притеснения със сегашната ми камина - в смисъл, че не смея да я оставям без надзор за дълго време.Имам хубав и компактен юпс, който издържа 2,30 мин. да работи помпата, ако спре тока например.Ама, ако се развали помпата и откаже да работи,голяма работа, че имам юпс…Няма какво да спре горенето.
Та в магазина ми казаха, че принципа на пелетната горелка бил коренно различен, спира тока – спирало и подаването на пелети и работа на котела, оставало да изгори само подаденото количество пелети, което било около една шепа, и съответно нямало как да прегрее системата.Вярно ли е това?Ако се разваляла помпата например и температурата се вдигнела над зададената за максимум, горелката пак спирала и котела не работел.Звучи чудесно за моите уши, стига да е така.Това е първото, което много харесах на тези пелетни системи, после и липсата на тая хамалогия с дървата.
3.Обясни ми се, че дори и да взема толкова голям като мощност котел, всичко зависело от настройката на мощността на пелетната горелка и това не било никакъв проблем????А дали е така…Да не стане така, че после да се чудя как да оползотворя толкова киловати.
Чудя се кой от двата варианта да избера-? Обясни ми се, че пелетната горелка на камината сама преминавал към различните пелети и не се задръствала, заради това била толкова скъпа…Другите по-евтини варианти не работели както трябвало, задръствали се, спирали работа..ей такива неща. Незнам какво да направя в този случай??? Има такава монтирана камина в Пловдив септември месец, от магазина ми дадоха телефона на господина, ще се срещна с него да видя камината и как работи, от него ще получа и инфо колко пелети е изхарчил за сезона, но все пак:
Ако може и някой да ме ориентира приблизително колко тона пелети мога да харча за отоплителен сезон.От мнение на мои познати останах с впечатлението, че, ако горелката не работи поне 6 часа през нощта, спокойно мога да се вместя в 3 тона, дори и да избера варианта с котела, при който трябва да добавя поне 22-24 ребра в хола.
И накрая, за да не си помислите, че искам да спестя от консултация със специалист, и затова се обръщам към вас, да ви кажа, че такъв ще дойде на оглед и за мнение в края на седмицата .Но аз си падам малко тома неверни относно такива въпроси и предпочитам да чуя мнението, отзивите и препоръките от личен опит на хора преминали вече през това.
Предварително благодаря на отзовалите се с мнения и препоръки!.
LazarGanev - "Велик майстор"
За такова малко и добре изолирано жилище този котел е ламя - минималната му мощност е 2 пъти по-голяма от твоите нужди. Камината ще му пасне по-добре, но лошото е, че трябва да се качват пелетите до горе. Според мен си избери по-малка горелка. Какъв е този котел Стеко
syncho - майстор
Ще има много големи загуби докато се качи топлината до 4-тия етаж. Най-добре камината. На всичкото отгоре този котел с горелка е със съмнително ниска цена. Цената на камината е добра, не е висока, особено, ако е от някой добър производител. Това, което са ви казали за прегряването е така - няма как да прегрее системата, ако спре тока.
filmatoplo - майстор
:? Интересна дилема .Ако ще е котел -има ли удобно помещение с комин само за котела ,тръбите от долу до горе през какви помещения ще преминават с цел тяхното добро изолиране (ако въобще ви разрешат съсобствениците да преминат тръби ) .
joro_vn - специалист
Отговора е - камина.
Трудно ще наглеждаш котела в мазето от 4-тия етаж.
Напора на водния стълб е голям от мазето до жилището - ще иска мощна помпа, а и най-вероятно котела е с допустимо налягане 1.5 бара.
Ако живеше на първия етаж над мазето, котела можеше да е решение, но не и в този случай.
[quote="kok"]80гр ги достига след час и 30-40мин работя някъде а с костилките от череши които изгорих вече не можеше да вдигне повече от 75гр. :lol: а спирането е според времето навън когато е по топло спира още на 50мин. а тогава е някъде на 65-70гр. достигне ли зададената темп. котела минава в режим стоп (стопа му е 2-3мин докато изгори остатъчното количество костилки и докато се почисти)
а помпата спира да върти заедно със спирането на котела тръбите ми не са изолирани и няма смисъл да върти водата за да изтива по тях ( а те са на всеки радиатир по две) а и така както писах вече малко по горе при новият старт (когато темп. падне до зададената стойност) тръгва от доста по голяма темп. отколкото ако я вътри (това съм го изпробвал) все пак и котела си е изолиран :wink:[/quo

помпата спира заедно с котела/предполагам с горелката нали/и може ли да ми кажете как/къде/ да я вържа към горелката Ferolli sun p7 да тръгват и спират заедно,като горелката сега се управлява от стаен термостат
kok - специалист
emilvelkov73

моето е котел не съм с горелка на платката имам свобобен извод за управление на втори вентилатор мисля че е за нагнетяване на въздух не съм сигурен че там съм си вързал помпата макар че сега не е така понеже сложих DGT-2 и точно си регулирам темп. на включване и изключване както и хистерзиса а и малко вдигнах темп. на включване на помпата на 68гр. а хистерзиса го наравих на 3гр. (като го съобразих с времето за което ми завърта водата в радиаторите) така че в твоят случай не мога да ти кажа как да стане
kok написа:
emilvelkov73

моето е котел не съм с горелка на платката имам свобобен извод за управление на втори вентилатор мисля че е за нагнетяване на въздух не съм сигурен че там съм си вързал помпата макар че сега не е така понеже сложих DGT-2 и точно си регулирам темп. на включване и изключване както и хистерзиса а и малко вдигнах темп. на включване на помпата на 68гр. а хистерзиса го наравих на 3гр. (като го съобразих с времето за което ми завърта водата в радиаторите) така че в твоят случай не мога да ти кажа как да стане
Тоест помпата ти работи и докато завърти водата,падне температурата в котела/помпата си работи и не спира,после затопля пак и т.н
и аз съм с такъв термостат включва на 55/така е направена и горелката на макс 65 градуса/ но хйстерзиса ми е 0 вдига до към 60 после пада бързо и помпата спира и горелката работи залудо
явно трябва да увелича хйстерзиса и аз за да не изключва помпата постоянно

така по добре ли е според теб или вързани заедно
kok - специалист
при 65гр. на горелката няма смисъл да ги вързваш заедно при мен котела е на макс (колкото може) вдига 68гр. пуска помпата когато и от най-отдалеченият радиатор се върне топла вода (тръбите ми са ПВЦ и на пипане преценявам този момент :-D ) засичам темп. и така определям колко да е хистерзиса. при сегашната темп. около -1 -2гр. за час и 15-20мин вече е направило 23гр което е около 3-4 завъртания на помпата и котела спира а помпата и тя понеже изключва на 61гр. и да се падне в такъв момент да е над 61гр. след 4-5мин. пак спира при мен тръбите не са изолирани и имам доста топлозагуби затова е и това спиране на помпата заедно с котела не че това е начинът (не се бъркай) имай на предвид че датчика на DGT-2 (моят е сложен на тръбата на изхода на топлата вода възможно най близо до камерата ) не показва точните градуси след него на 50см. имам монометър за темп. и от него се водя за реалната темп. която е с 4-5-6гр по висока от тази на DGT-2 така че имай и това в предвид

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: