• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Linux-Code - специалист
Не знам дали е тук мястото, но понеже пише че тук може да се постне тема която не знаем къде е правилното място. По темата: става въпрос за фондю когато ходя на вилата, на палатка в планината, под съда нали има резервоар-спиртник в който се налива спирта за горене, но много бързо изгаря този спирт. Съда ми е доста голям, и в него може да се готви дори супи или различни яденета, не е само за чай или кафе. Гледам продават различни течности за разпалване като газ за осветление, някакви други течности за разпалване на мокри съчки, явно са от рода на парафините, те няма ли да станат за горене, в смисъл да поддържат по дълго горенето, например газта за осветление ? Един познат даже ме посъветва да налея газ за осветление и да сложа малко вътре олио и така ще гори по дълго, но не знам дали няма да дими много и да окади храната която се готви. Нека който е по запознат да даде акъл. Благодарности предварително.
jekasus - майстор
За този вариант - http://www.esport.bg/rw/items/168440470 ... 206-s.html (набързо от гугъла)
помисли.
Последна промяна от jekasus на съб яну 26, 2013 12:14 pm, променено общо 1 път.
Linux-Code - специалист
jekasus написа:
За този вариант -http://www.esport.bg/rw/items/168440470 ... 206-s.html (набързо от гугъла)
помисли.
Колега в никакъв случай да не е газ!!! Просто пропуснах да пиша в първия ми пост не и газ! Потърпевш съм, миналата година по една случайност не стана инцидент с газова печка за отопление, ( мерси от такава "икономия" която можеше да ми коства живота, запали се бутилката и до като гореше от време на време извхърляше огнени стълбове нагоре със свистене и я гасих с пожарогаситела от колата, че беше и напълнена същия ден - тъкмо за по голям ефект ) нямаше да пиша тук сега, както и да е минало-заминало не искам да си спомням. Разпродадох газови печки, газови бутилки и не искам нито да видя, нито да чуя за тях повече. Ако е за газ - изобщо нямаше да питам и да пускам цяла тема. Просто знам че има начини да се комбинира течност с други примеси и да поддържа по дълго горенето. Ако знаеш нещо по въпроса - слушам те.
jekasus - майстор
Еми ......... тогава - дърва, огън, романтика, гадже, спирт само вътрешно-разредено за кураж :-D
на дърва най хубави и вкусни манджи стават :supz:
zmiori - специалист
Колега ако те удари ток без да те убие и от тока ли ще се откажеш?
Пробваи в спиртника да сипеш кварцов /или речене по-ситен и сух/ пясък, може да намали малко силата на горене ама и ще удължи времето.
Някъде тук бях писал за кутиика от тахан халва , бензин и пепел /финна пръст/ се греехме по 30-50 мин.
Вариянт е и сух спирт, като студент имах спиртник руски само за сух спирт беше доста як пържил съм си картофи на него по време на режимите.
Успех.
VLADO66 - майстор
А пробвано ли е с гел за разпалване?Преди време си купих от битака походно котлонче което се състоеше от метално резервоарче и дюза-като се запали от топлината се създава налягане в резервоарчето и поддържа горенето.
nikolson - майстор
Гела го продават и в Метро, ползват го в т.нар. Бен мари-посуда за поддържане на храната топла в ресторанти. Едва ли може да се готви на това. Според мене, спирт, газ, дърва. Това е за походи на открито. Все пак примус на открито не е газова бутилка в апартамент.
Linux-Code - специалист
zmiori написа:
Колега ако те удари ток без да те убие и от тока ли ще се откажеш?
Ток ме е удрял много пъти, дори съм му свикнал вече :-D но тока не се възпламенява и не гърми като бомба да ти разбие за един миг апартамента или къщата нали !? Виждал ли си какъв е резултата в апартамент от гръмнала бутилка ? Ако не си, аз съм виждал - гледката е покъртителна! Проблема беше че бутилката е неизправна, една сутрин сме се събудили с приятелката ми точно от миризмата на газ, изпускала е, и не можехме да сварим да отваряме прозорците, как не сме се задушили не знам... Същата тази бутилка след това цяла година си работеше без проблем, но година по късно се запали и беше на косъм да гръмне. Приятелката ми чак пожарна викна, но аз вече я бях угасил с пожарогаситела от колата. Не е гръмнала поради причината че същия ден е била препълнена до горе, иначе пожарникарите казаха че е ако е била по празна с условие да се създаде вътре въздушна възглавница... нямаше да пиша тук сега. Нека да не влизаме в подробности - за газ не искам и да чуя повече.

zmiori написа:
Пробваи в спиртника да сипеш кварцов /или речене по-ситен и сух/ пясък, може да намали малко силата на горене ама и ще удължи времето.
Някъде тук бях писал за кутиика от тахан халва , бензин и пепел /финна пръст/ се греехме по 30-50 мин.
Вариянт е и сух спирт, като студент имах спиртник руски само за сух спирт беше доста як пържил съм си картофи на него по време на режимите.
Успех.
Виж това не го знаех за бензин и пепел. Пепелта задължително ли трябва да бъде стрита на ститно, или може да се сложи на едри парчета както са останали въглени от съчките ? Това със сухия спирт ще го пробвам.
zmiori - специалист
Пепелта не е от огън а от пръст. Събирахмея от пъте по който минаваха каруци и автомобили ставаше една ситна като брашно. А бензина си дими ама като войник кой обръща внимание на тази подробност. От там ми дойде на ум за пясъка. Трябва да се пробва.
Гледах и за тия био камини и в аксесуари за тях /зачудих се какви ще са аджаба тия аксесуари за "спиртник"/ видях че предлагат някаква вата за по бавно горене та от там ми доиде наум да ти предложа това. Сега ми идва и на ума, ако в съдинката на спиртника се сложи малко каменна вата дали няма да има ефект? Все пак температирата нее койзнае колко висока. Пък и ще има и малко противо пожарен ефект няма да може да се разплисква много спитра.
Ти си нашия човек да експериментира все пак ти ползваш такава високо "технологична" джаджа бих казал "хай тек" технология.
Аз като ходя за риба за по дълго ползвам такова каквото ти е предложил колегата и ти толкова категорично отричаш.
gogata1987 - специалист
Eто това
Изображение
има го по хипермаркетите. Върши работа да си стоплиш нещо, но за готвене надали. Къмпинг-котлончето по-горе е много добро решение, въпреки че си противник на газта. Имам такова, може да се готви на него. И го считам за доста безопасно. Още повече, че обема на пълнителя е доста малък(180 грама, доколкото помня). Но ти си знаеш най-добре де. Поздрави. :)
  • 1
  • 2

Тема "Течност която гори по дълго" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: