• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
hidrazin написа:
...Мощността пада
на половина - 800W. Тогава вече за тока имаме 800/33=24,24, √24,24=4,92А което е 1,41 пръти по-голям ток от ...
По тази сметка за напрежението излиза 800/4,92=162,6V
Да разбирам ли, че след диода имаме ефективна стойност на напрежението 162,6V :?:
Значи имаме последователно свързан диод в мрежа 220V, без товар и след диода се получава ефективна стойност
на напрежението 162V :?:
hidrazin - майстор
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 40#p485251
Това е по-вярно от среднощните ми писаници. :) Май ще трябва да си лягам по-рано, докато не съм почнал да пиша глупости.
:partyman:
todortv - майстор
Продължавам да твърдя, че няма проблем с диод да се захрани нагревател предвиден за 115V към 220V мрежа.
Нагревателя трябва да е предвиден за продължителен режим на работа, без охлаждане.
Питащия ако иска да свърже последователно два от същите на 220V - пак ще изгорят без терморегулатор!
С траф на 115 пак ще изгори.
С кондензатор също става, но да осигурява 60-70V за този нагревател.
Кондензатора може да сметнеш по емп. формула С= 3200*I/ Кв.корен 220*220-U2*U2
U2=желаното напрежение. Може и опитно да започнеш с 20 микrофарада/V и да увеличаваш.
Другия вариант е да ползваш автотрансформатор и да видиш при какво напрежение този нагревател
ще удовлетвори нуждите ти....
ivan_v - специалист
hidrazin написа:
Решенията бяха казани - траф, кондензатор(не много удачно)....
И защо е неудачно?
Единствените проблеми са:
-себестойността на кондензатора
-реактивната съставка ( това е проблем само ако електромера е промишлен и тя се заплаща)
Преди малко направих опитна постановка с максимално приближение:

Нагревател 32 ома и коднензатор 50 микро фарада. Теоретичната консумация на нагревателя е 305W, а измерената 309W.

Разчетната консумация при 33 омов нагревател и последователно свързан кондензатор 60 микро фарада е 408,8W.

ПП Как е възможно още да има хора, които не са съгласни с 800-те вата при варианта с доида? [-X
todortv - майстор
ivan_v написа:
ПП Как е възможно още да има хора, които не са съгласни с 800-те вата при варианта с доида? [-X
Дай формулата.
gogo7777 - майстор
http://www.talkingelectronics.com/Downl ... /CH-06.pdf

81 и 82 страница фиг. 6.9 и формулите отдолу
hidrazin - майстор
todortv написа:
Дай формулата.
Формулата после. Нека сега да погледнем една катртинка. Колко ще е максималния ток през нагревателя без диод и с диод?
Ей в тези моменти дето съм ги отбелязал с червена черта? Как ще се промени тока през клетия нагревател, ако отрежем едната полувълна?
Освен че няма да си смени посоката друго ще се промени ли?

Изображение

:partyman:
vvventsi - специалист
Ефективната стойност на напрежението което ще се получи върху реотана при еднополупериоден изправител ще е точно 1,41 пъти по малко и ще е 163V !. Върху реотана ще има две съставки променлива и постоянна ,постояната е точно 2,22 пъти по малка от входната променлива ,сбора на променливата и постояната се смята така постояното напрежение на квадрат плюс променливото на квадрат равно на общото на квадрат!
В. Петров - специалист
todortv написа:
Дай формулата.
Изображение

Остава само да заместиш и да смяташ. Успех!
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Намаляване силата на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: