• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Точната цифра на икономия на терморегулатор никой не може да каже предварително, защото навсякъде случаите са различни. Но и най-простия термостат за 20лв може да свърши много работа в посока икономия. Защото нас ни интересува стайната температура, а не температурата на водата - без термостат котлите се управляват по температура на водата. Колко топли котела с тази температура - много ли, малко ли не може да се каже. Обикновено в сремежа си да се стоплим задаваме по-висока температура на водата и в следващ момент стаята се прегрява, но ние не забелязваме и това е преразход. Котелът си работи на пълна мощност (или на ограничената, ако има такава) и си намаля мощността при доближаване на зададената температура на водата, ако има накъде. Ако няма накъде - изключва, после след някоя минута пак включва и така. Ако се сложи он/оф стаен термостат,той изключва котела и го пуска чак като падне стайната температура, а тя пада по-бавно от водата. Стайният модулиращ термостат не само изключва котела като реле, а го кара да си намали мощността при доближаване на стайната температура, за да не изключи - по-голям комфорт. А пък вече терморегулаторите по външна температура управляват мощността на котела по специални избрани еквитермични криви според външната температура. Някои от тях взимат под внимание и стайната температура, но нейната тежест е по-малка. Който и да изберем от трите вида терморегулатори е много по-добре от нищото, ама много по-добре!
liusien - специалист
Здравейте, майстори! Нямах възможност да влезна тук и да пиша, но сега ще се опитам да дам някакъв отговор на въпросите ви. Започвам с уговорката, че съм много виновен, защото върша глупост след глупост в къщи, поради една проста причина - в имота ми има построено малко "махленско" кафене, което беше на покойната ми вече сестра... :( Понеже тя няма наследници, аз и съпругата ми поехме работата в него, но по тоя начин си вкарахме таралеж в гащите!... Има битуване, че където има кафене - там е "златна мина"!... Нещо, което изобщо не е така! Когато са идвали "майстори" в къщи - събличали са ми по десет кожи от плащане, поради горните мисли на хората! В един момент ми писна и започнах да се боря сам, но както се оказва - с избора на тоя котел като мощност - сбърках много, но вече е късно за смяната му! Моля да ме извините за отклонението!...
Отговарям на Christo - относно техническите данни на котела, ще ви дам линкове за да видите какво пише в книжката на котела, а също така, когато ми пускаха газта преди години, бях купил стаен безжичен термостат, марка "Milux RF"... Не качвам нарочно снимки тук, за да можете да ги видите в естествен формат. В книжката пише, че минималните обороти на вентилатора в горивната камера са 1 400 об./мин. Също така пише, че не трябва да се променят, но аз ги намалих до 1 000 об./мин. с цел - по-малко обороти и съответно по-малка мощност!... Не знам дали съм прав, но непрекъснато гледам работата на котела, а той дори и при тия обороти - все си работи на 1 000 об./мин. Значи, и тази мощност му е в повече, но повече не може да се намалят!...
На ESPACE - От четири години съм на газ, живея в къщичка - 40 кв. м., но има сутерен, който е по-малък на квадратура... Да кажем грубо - около 70 кв. м. има отопляема площ. Живеем сами в къщи - няма съседи, правил съм си вътрешна топлоизолация... На етажа има три помещения - преходни, същото е и в сутерена... Има две бани... Преди години, имаше тръби с които се отопляваше и кафенето, но ги махнах и там сложих климатици за по-ефтино... :? Преди тая идиотска криза имах мечта да вдигна етаж на къщата за сина, но вече не мога и да си помисля за такова нещо... :( За това ми трябваше резерв от мощност...
На Vlado852 - Имам стаен безжичен терморегулатор, който беше вързан на предишния ни котел марка "Mora Top", но след махането на котела - не съм го свързвал терморегулатора и той ми е в наличност сега. Този стаен терморегулатор може да спира захранването с ток на котела... Не знам дали е удачно да се монтира, защото винаги когато спре тока, котела след това около пет минути "мисли", прави си някакви проверки или друго - не знам... Моля ви да ме ориентирате какво да направя........

Ето и линкове към снимките...

http://dox.bg/files/dw?a=8fa133824d
http://dox.bg/files/dw?a=ab10e77927
http://dox.bg/files/dw?a=a94b92d231
http://dox.bg/files/dw?a=6f9ae3ef17
http://dox.bg/files/dw?a=cd6d05a777
ESPACE - майстор
liusien написа:

На ESPACE - От четири години съм на газ, живея в къщичка - 40 кв. м., но има сутерен, който е по-малък на квадратура... Да кажем грубо - около 70 кв. м. има отопляема площ. Живеем сами в къщи - няма съседи, правил съм си вътрешна топлоизолация... На етажа има три помещения - преходни, същото е и в сутерена... Има две бани... Преди години, имаше тръби с които се отопляваше и кафенето, но ги махнах и там сложих климатици за по-ефтино... :?
Пускаш една тема, отговаряш в друга - докато се ориентирам :? . С две думи- пишеш че имаш изолация. Не знам каква е тази изолация, ама според мен само името и е такова. Ще ти дам един съвет, дали ще си го сложиш не знам, пък и си е твой проблем. Ако искаш наистина да ти се намалят сметките си направи ТАВАННА изолация и то по добре от вътре, не отгоре над плочата. Почти съм сигурен, че нямаш такава, а това води поне до 35% по-високи сметки.
liusien - специалист
ESPACE написа:
Пускаш една тема, отговаряш в друга - докато се ориентирам :? . С две думи- пишеш че имаш изолация. Не знам каква е тази изолация, ама според мен само името и е такова. Ще ти дам един съвет, дали ще си го сложиш не знам, пък и си е твой проблем. Ако искаш наистина да ти се намалят сметките си направи ТАВАННА изолация и то по добре от вътре, не отгоре над плочата. Почти съм сигурен, че нямаш такава, а това води поне до 35% по-високи сметки.
Лелееее.... Извинявам се за недоглеждането! Ще копирам това, което съм писал и ще го преместя в моята си тема!... Но да отговоря на писаното тук - имам изолация на таваните на етажа. Сложен е три сантиметра пресован стереопор /не знам как му казвате тук/... Когато преди много години родителите ми правиха къщата, не им разрешиха масивно строителство с бетонна плоча. Тавана е гредоред - паянтова сграда го водят... :(
ESPACE - майстор
Някъде излита тая топлина, ако не през тавана то през стените, дограмата :?
liusien - специалист
Моля Модераторите да изтрият постовете започващи с мой пост малко по-нагоре! Извинявам се за грешката, но стана без да искам... Прехвърлих постовете в моята тема... Съгласен съм и на наказание, като не внимавам... :(
branko_d - специалист
лично моето мнение е, след проблемите които обсъждахме , че не е по-изгодно. По-комфортно е от колкото на ток, но не кой знае колко по-изгодно или поне аз немога да се оправя с тази газ след като за сравнително по топлия Януари (спрямо Декември), с безжичен термостат който поддържа 20 през деня и 18 през ноща, с котле Висман и в нова сграда добре изолирана с нова дограма, за 3 радиатора и 1 лира плащам 320лв. Знам със сигурност, че ребрата на радиаторите са ми по-малко, но това едва ли може да свали кой знае какъв процент от потреблението.
Ами най-важната причина е, че този котел не е за 3 радиатора. Другата основна причина за високата сметка е, че сградата е нова, неотоплена, вероятно няма съседи, няма и изолация към съседите и така топлозагубите са големи.
idunno - специалист
Разбира се, че не е изгодно отоплението на газ и само хора, които имат изгода да продават газови котли, все още твърдят, колко е изгодно да се отоплява човек на газ!Бързината на развитие на технологиите в термопомпите и въобще в климатичната техника определено ще имат своя ефект върху уредите за отопление и термомпомпите въздух -вода лека полека ще започнат да изместват газовите котли.
От твоите уста idunno в божиите уши, аз също съм "за" развитието на техниката и прогреса в това отношение. Като станат термопомпите евтини, достъпни и надеждни колкото газовите котли, всички ще минем на термопомпи и ще изоставим газовите котли. Но докато са актуални и ги ползваме, а това ще продължи още десетки години ( повярвай ми) трябва да оптимизираме тяхната работа. Предполагам, че хора, чийто бизнес се основава основно на търговията и монтажа на термопомпи това не звучи приятно и имат интерес да спъват и оплюват газификацията, но ние с тебе idunno не трябва да се поддаваме на провокация. Ние сме слуги на клиента, той е нашият господар, той ни плаща, той трябва да е доволен.:wink: От нас трябва да получи пълна и точна информация, за да направи своя информиран избор - дали да е с газов котел, термопомпа, пелетен котел, камина, котел на дърва, електрокотел или нещо друго. Напоследък получавам много запитвания за отопление от слънчеви колектори. Обяснявам, че е скъпо като вложение и несигурно, става само за подпомагане, иска си допълнителен източник, но хората пак настояват за оферта. Давам им, разбира се. :)
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: