Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m.lukanov1951 - специалист
Ahmakov написа:
По лесно ще е, да дойде, да ти направи инсталацията и нагледно да ти го обясни. После ще трябва да почерпи, че си го разбрал и накрая да ти даде някой лев за гориво, поне за първата година. :lol:
Брво бе ахмак,много си арабия на чужда сметка.Нали форума е за това,освен това Лазар Ганев е супер професионал и не се щади когато трябва да даде съвети по всички въпроси за отополението.
LazarGanev - "Велик майстор"
:2thumbs:
Ahmakov написа:
По лесно ще е, да дойде, да ти направи инсталацията и нагледно да ти го обясни. После ще трябва да почерпи, че си го разбрал и накрая да ти даде някой лев за гориво, поне за първата година. :lol:
:2thumbs: , :respekt: :lachtot: :gott:
m.lukanov1951, много е просто оразмеряването, ще го обясня за простого човека що е това , по практично без прекалена теоретичност - трябва за всеки участък от отоплителната система да подбереш такъв диаметър тръби, че дебита и скоростта на потока през него да бъдат в допустимите граници. Просто нали? А сега един пример - имаш инсталация с 5 радиатора, които са вързани в попътна схема, т.е. тръгват от котела 2 хоризонтални щранга, обикалят всички радиатори и на всеки радиатор има отклонение - схемата по-долу. Най-лесния начин е да отидеш в магазина, да вземеш "едно топче тръба за парно", малко тройници и кранове и да изпълниш системата. Виждал съм много ракива самоделки, че и не само. Ако се загледаш в схемата обаче ще видиш, че има участъци, които захранват 5 радиатора, има такива, които захранват един радиатор - ако са с еднакъв диаметър няма да бъде горното условие, което съм повдигнал в черно. Затова - взимаш наръчника с формулите, плюнчиш молива и смяташ - дължини, сечения, хидравлични съпротивлени, хидравлични загуби, дебити, скорости... Някои пък дават луди пари за софтуер, който да им прави тез халваджийски сметки, ма ти засега наблягай на молива :)

Прикачен файл

схема ОИ.JPG
схема ОИ.JPG (35.41 KиБ) Видяна 5080 пъти
filmatoplo - майстор
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... m=1&itbs=1 Стана ти ясно за баланса , но едва ли ще го правиш това -направи си колекторно разпределение до всеки радиатор -после баланса ще направиш от секретните кранчета на изходите на радиаторите :wink: , може и да не са секретни -но жената ще ги пипа че все и е студено :wink:
syncho - майстор
LazarGanev честно понякога си мисля, че си на заплата в този форум :wink: Не мога да разбера кога успяваш да намериш толкова време да отговаряш толкова подробно и със схеми :) =D>
syncho, кво да ти кажа - орязаха ми 13 и 14 заплата, предните 12 не сами ги дали още - скръб. Пък тези дни съм доста по-активен, щот си пия антибиотиците пред компа с компот от праскови. Пети ден вече не мога да излизам, пък като гледам и до уикенда ще е така. Грип ли е, кво е - лоша работа. :drinkers:
LazarGanev написа:
:2thumbs:
Ahmakov написа:
:2thumbs: , :respekt: :lachtot: :gott:
m.lukanov1951, много е просто оразмеряването, ще го обясня за простого човека що е това , по практично без прекалена теоретичност - трябва за всеки участък от отоплителната система да подбереш такъв диаметър тръби, че дебита и скоростта на потока през него да бъдат в допустимите граници. Просто нали? А сега един пример - имаш инсталация с 5 радиатора, които са вързани в попътна схема, т.е. тръгват от котела 2 хоризонтални щранга, обикалят всички радиатори и на всеки радиатор има отклонение - схемата по-долу. Най-лесния начин е да отидеш в магазина, да вземеш "едно топче тръба за парно", малко тройници и кранове и да изпълниш системата. Виждал съм много ракива самоделки, че и не само. Ако се загледаш в схемата обаче ще видиш, че има участъци, които захранват 5 радиатора, има такива, които захранват един радиатор - ако са с еднакъв диаметър няма да бъде горното условие, което съм повдигнал в черно. Затова - взимаш наръчника с формулите, плюнчиш молива и смяташ - дължини, сечения, хидравлични съпротивлени, хидравлични загуби, дебити, скорости... Някои пък дават луди пари за софтуер, който да им прави тез халваджийски сметки, ма ти засега наблягай на молива :)
Много е гадно човек да е болен,оздравявай бързо всичко друго е ала бала.Според тебе ще работи ли коректно системата от схемата,ако подаващата се свърже директно към тръбата до най-близкия радиатор този на който пише хол и примерно подавщата е 1цол също и връщащата е 1 цол, а отклоненията към радиаторите,лирата и бойлера с ал. вложка 16мм.
syncho - майстор
LazarGanev написа:
syncho, кво да ти кажа - орязаха ми 13 и 14 заплата, предните 12 не сами ги дали още - скръб. Пък тези дни съм доста по-активен, щот си пия антибиотиците пред компа с компот от праскови. Пети ден вече не мога да излизам, пък като гледам и до уикенда ще е така. Грип ли е, кво е - лоша работа. :drinkers:
:-D Мръсници как не ги е срам :) Оздравявай бързо, че работа те чака :rolleyes:
m.lukanov1951 написа:
Според тебе ще работи ли коректно системата от схемата,ако подаващата се свърже директно към тръбата до най-близкия радиатор този на който пише хол и примерно подавщата е 1цол също и връщащата е 1 цол, а отклоненията към радиаторите,лирата и бойлера с ал. вложка 16мм.
Всичко в зелено - 1", останалото ф16 и няма да имаш проблеми.

Прикачен файл

схема ОИ - Копие.JPG
схема ОИ - Копие.JPG (63.05 KиБ) Видяна 5027 пъти
LazarGanev написа:
m.lukanov1951 написа:
Според тебе ще работи ли коректно системата от схемата,ако подаващата се свърже директно към тръбата до най-близкия радиатор този на който пише хол и примерно подавщата е 1цол също и връщащата е 1 цол, а отклоненията към радиаторите,лирата и бойлера с ал. вложка 16мм.
Всичко в зелено - 1", останалото ф16 и няма да имаш проблеми.
Е голем си,благодаря много :respekt:
filmatoplo - майстор
Къде ще ги размяташ тези 1 цол тръби в апартамента :? :) , Лазаре оздравявай , то и аз съм на чайове и витамин Ц като се върна от работа , че мръзна на един обект на полеви условия (има и такива) :wink: .

Тема "Съвет за правилно свързване на камина с вона риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: