• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
hidrazin - майстор
За сега няма нищо по йовтино от атома освен ако не си краднеш от енергото. :lol: Ей какво прави немотията :prayer: :
http://www.greentech.bg/?p=21745
Аз пък събирам привърженици да си купим нещо такова. Само не знам ББ колко ще нъ одире за комисионни. :lol: Вярвам Тани пръв ще се включи, защото иска да разбие монопола на енергото. Аз ще си жертвам мазето на вилата. Тамън ще го побере.
http://pcworld.bg/5580_toshiba_predlaga ... r_v_mazeto
:partyman:
Тани - модератор
Е за какво ни е тогава Белене! Всеки блок като си купи по една и ще захранват и предприятията :wink:
dyaneff - майстор
Визираш графиките в другата тема ли ?
По спомен пикът беше вечер 17-20 часа.

П.П. отговор на въпроса на Тани кога е пикът на консумация.
Тани - модератор
Въпроса ми беше към Торбалан и е риторичен. Не си отговорил на ОСНОВНИЯ въпрос!
Тани написа:
В кои часове е най-големия пик на потреблението и кой го предизвиква?
dyaneff - майстор
Знам, че е риторичен и затова визирах другата тема. За да помогна на Торбалан дадох часът.
Тани - модератор
Понеже гледам че залитате към "самозадоволяване" , искам да напомня, че темата е за ЕНЕРГЕТИКА. Нека погледнем малко по-мащабно на проблема! Всяка една от идеите споменати по-горе има предимства и недостатъци и не може да работи самостоятелно. Да имаш всички идеи под собствения си покрив е нерентабилно. Затова трябва да се проектира система, която да обедини всички звена, като се използват положителните им качества.Нека първоначално нахвърлям идеите си без да се съобразявам с рентабилността им към момента. Ще ви представя крайната завършена идея и ще ви помоля да посочите пропуските, за да я допълним. Тогава вече ще се върнем назад във времето за да видим как може да се постигне това стъпка по стъпка.

В първия пост съм нахвърлял набързо идеите си , но сега ще бъда по-подробен.

На покрива на всяка една сграда има фотоволтаици, които задоволяват потребностите на сградите в слънчево време. Останалата енергия се продава, за да се ползва от сградите и предприятията, на които не им стига мощност.Понеже пазара е либерализиран и всеки може да определя сам цената на тока, се появява конкуренция и дъмпинг и цените са ниски, когато всички произвеждат. Сградите са пасивни и е достатъчно да се загреят през деня, когато енергията е почти без пари , за да акумулират топлината за през нощта. Буферите се загряват и те, за да има топла вода за няколко дни за отопление и гореща вода, ако няма слънце.
Паркингите пред сградите са покрити с фотоволтаици
Изображение
също и колите са на сянка. Всеки един електромобил, който не се движи се включва да се зарежда на ниската цена на тока, директно от сградата , за да не се плаща такса за пренос.Да речем зареждат на 5ст. бавно и когато има излишък. Когато някой бърза за някъде и иска да зареди бързо -за десетина минути своя 150kWh акумулатор и да си продължи по пътя, то ще му е необходима мощност от около 1 МW спира на някой паркинг с паркирани електромобили и си зарежда акумулатора от техните акумулатори , но на цена да речем 30 ст. Ако на паркинга има 30 автомобила, то всеки от тях ще му даде по 5kWh с мощност около 30kW . Всеки ще може да си настройва от компютъра на колата дали, колко и на каква цена може да му се ползва енергията от акумулатора в зависимост от разстоянието , което ще трябва да измине и енергията , която да "си пренесе" в къщи за през нощта , за да не плаща скъпата енергия , да речем 40-50ст за нощна електроенергия произведена от атомни,газови или на биомаса централи. През нощта , а и в облачни дни също може да се продава на високи цени, енергията натрупана в акумулаторите. Така ще има икономически смисъл да караш електромобил и да имаш големи акумулатори. Старите акумулатори, които са останали "само" 80% от капацитета си след 6000 зареждания , могат да се оставят в къщи за да складират допълнителна енергия. Тези 80% след 6000 зареждания всъщност се отнасят за днешните технологии, а за времето за което говоря силно се надявам да са поне 3-4 пъти повече!
Вятърните електроцентрали също ще заемат голяма част от произвежданата електроенергия и ще поемат "нощната смяна" Когато няма вятър и слънце, а и през зимата малки газови централи ще работят във всеки квартал и понеже работят на когенерация , ще поемат и отоплението на квартала, защото като бонус се получава и отпадъчна топлина. Бързодействието им позволява да се ползват и лятно време при заоблачаване , за да поемат бързо базовата мощност докато реагират по-големите централи.В Германия вече са задействали тази стратегия:
http://www.emi-bg.com/index.php?id=646

Засега се ограничавам дотолкова в споделянето на вижданията си за бъдещето,за да обсъдим дали е възможно.
dyaneff - майстор
Това за натрупване на топлинна енергия и аз си го мислех. Но. Това трябва да се заложи още при строежа, за да може сградата да има голям буфер в мазата. Под голям имам в предвид примерно 50 или повече кубика, които да стигнат за дълъг период на отопление.
Тани - модератор
Именно затова смятам за рационално да си споделим концепциите. Когато има някаква крайна цел , начините за постигането ѝ са много! Стъпките също може да са различни и всеки да се движи със собствено темпо. Важна е посоката! Когато видиш цялата картина, то тогава да речем идеята за електромобила започва да придобива съвсем друг смисъл , а при разчета за рентабилност на фотоволтаика, освен сметката за тока може да се включи и сметката за гориво и тогава сметките започват да придобиват друг вид!
hidrazin - майстор
Тани написа:
Понеже гледам че залитате към "самозадоволяване" , искам да напомня, че темата е за ЕНЕРГЕТИКА.
Изображение
По темата "самозадоволяване" залиташ основно ти. Аз си падам да ме задоволяват, като бях писал в другата тема.
Тази снимка дето си я дал е много подвеждаща за четящите форума. Защо не спомена, че този паркинг може да отдаде
едва 6kW при добър слънчев ден? Тия пет коли колко седмици ще трябва да стоят на паркинга да се заредят ако са от твоите
любими Тесли. Не смятай - две седмици без да мърдат. :lol:
http://www.ed-energy.eu/node/17
Ако те слушам какво ще е бъдещето според теб, ще трябва редовно да търча насам-натам със щепсел в ръка и да питам дали може да
заредя малко и на каква цена при всяко спиране някъде, вместо да си пия кафето. :prayer:
Все пак трябва да вървим напред, а не да се връщаме в праисторията. Ама като гледам как се мисли натам вървят нещата. Добре че се сетих
за парафиновите свещи и газените ламби.
Не, благодаря!
:partyman:
Тани - модератор
Ами хората с подобно на твоето и на Торбалан мислене така разсъждават! Ето ваш съмишленик:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=837836

Като ги гледам в Германия само на свещи и фенери карат! А какво стана само година по-късно? За две години 14GWp ВЕИ , а ние все още си говорима как това или онова няма да стане!

Нали не мислиш, че ще стоя с лаптопа на паркинга и ще чакам с щепсела в ръка за по-евтин ток! Само ще кажа на компютъра на автомобила
- купуваш ток за зареждане на 5ст. докато се заредиш на 100%
- на 8ст до 75%
-на 10ст до 50%
-продаваш на 30ст.
-довечера в 17:00ч. искам поне 50 % заредена батерия, другото можеш да го продаваш!

Относно мощността на панелите на паркинга - представи си паркинга на МЕТРО , Кауфланд, Баумакс и т.н. целите покрити с панели. Кеф а! И бензиновата кола ти е на сянка!

ПП Ако на този паркинг бяха си направили сметката и бяха сложили на същата площ монокристални панели , мощността щеше да е 16,5kW - теслата ще се зареди за един работен ден през лятото , ако е била напълно изтощена и ще можеш да отидеш и да се върнеш два пъти от София до Пловдив! Дали на някой ще му се налага ?
Този покрив ще осигурява за всеки час в който го пече слънцето, по около 100км на един от автомобилите под него!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: