• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
torbalan - Дървен философ
Тани написа:
Тани написа:

Торбалане, може да продължиш тук за газовите електроцентрали. Защо според тебе не биха могли да компенсират колебанията от непостоянните ВЕИ.
Доста си изписал, но така и не видях отговор на КОНКРЕТНИЯ въпрос към тебе? Да го повторя!
защо според тебе газовите централи да не могат да компенсират флуктуациите на мошността на фотоволтаичните и вятърните централи, за да се получи базова мощност? Нещо с което една атомна централа е немислимо да се справи, след като за денонощие може да се регулира само с 1% промяна на мощността!

Втори въпрос, като енергетик. В кои часове е най-големия пик на потреблението и кой го предизвиква?
Тани, около сто пъти ти казвам - всяка топлоцентрала, независимо дали е газова, на въглища или аец има ограничен ресурс пускане/спиране...
Могат да се ползват газови централи, спор няма - на каква цена?
Това и в момента се прави в Германия.... Но котела не се спира, а се държи в горещо състояние...
infomar
Най-електрически ефективния Водороден генератор в Европа :?
http://www.hho-bulgaria.com/
Защо никой не повдига идеята и за ползване на подобни устройства а всички са се втренчели в ел. автомобилите??
""""Производителите на автомобили нямат интерес да внедрят водордни генератори в автомобилите си, защото това ще ги поевтини много и ще направи безсмислени инжекционните системи, HDI и други нововъведения. Новите разработки в автомобилостроенето правят автомобилите по-скъпи и от там печалбите на производителите им са по-големи. Невъзможно е една такава голяма индустрия да захвърли с лека ръка всичките си разработки, от които печели много и да се върне на обикновени карбуратори двигатели и да внедри Водородни генератори. Генератора на газ на Браун обезсмисля всички нововъведения в горивната система на автомобила, създавани през годините, за да реализират икономия на гориво.
Втори фактор е цената на горивата – докато цените на горивата са все още ниски ще има малко финансови стимули за тази система. Нито производителите на петрол, нито правителствата искат да видят една индустрия за милиарди долара унищожена. Петролните компании отчитат най-големите печалби от която и да е друга промишленост на земята. Държавите събират огромни суми от акцизи и данъци.
""""
Мисля, че това е добра идея, която да се включи в системата...
Доколкото съм запознат, има подобни генератори за отопление на жилище, както и генератори на браун газ с голям дебит, но не са навлезли масово.
Последна промяна от infomar на чет яну 31, 2013 9:04 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Тани написа:

Нали не мислиш, че ще стоя с лаптопа на паркинга и ще чакам с щепсела в ръка за по-евтин ток! Само ще кажа на компютъра на автомобила - купуваш на 5ст. до 100% , на 8ст до 75% ,на 10ст до 50%, продаваш на 30 , довечера искам поне 50 % заредена батерия, другото можеш да го продаваш! Относно мощността на панелите на паркинга - представи си паркинга на МЕТРО , Кауфланд, Баумакс и т.н. целите покрити с панели. Кеф а! И бензиновата кола ти е на сянка!
Колега то излиза че всички са балъци и продават на 5-8-10ст., а купуват на 30 :-D
Правил ли си сметка колко ток ще ни трябва ако не се ползваше друго гориво в София?
inspo - майстор
Аз искам да погледнем темата от друг ъгъл. Щото оставам с впечатление, че е породена от желанието на автора да спести някой лев от сметки. А има и други по изпълними начини за това.
Как да я правим тази скъпа енергетика като нямаме пари?
Реално какво се произвежда в нашата разграбена страна?
Защо да харча много пари за малко икономия, ако мога да изкарам много пари от нещо което имам, а не използвам?
Хиляди декари плодородна земя стоят неизползваеми. А хората ни ходят да работят по полетата в Гърция, Англия и др.
В селското стопанство има страхотен потенциал за производство и печалба. Ще го разберем когато земята ни я изкупят чужденците и започнем да работим за тях...
Имаме ли средства автоматично ще отпадне въпроса за енергетиката...
Тани - модератор
Заигравам се с темата, защото в момента цените на фотоволтаиците паднаха на границата на рентабилността и всяко следващо падане на цените ще ги прави все по-атрактивни за инвестиции. Колкото и да обясняват разни зелени , червени и пимбяни , как трябва да минем на зелена, синя и не знам си каква енергия, то докато народа и фирмите нямат финансова изгода, няма да го направят. И обратното, ако има по-изгоден законен начин за снабдяване с енергия, то никой не може да го спре да го ползва.

С либерализацията на пазара ще се премахнат и твърдите цени на изкупуване и ще стане ясно РЕАЛНАТА цена на тока! Тогава, изкупната му цена ще се сменя по няколко пъти на час и ще зависи от моментното производство и потребление! Ще има моменти, когато цената дори ще пада до НУЛА , а дори , колкото и абсурдно да звучи ЩЕ СТАВА ОТРИЦАТЕЛНА!
През нощта, а в по-голяма степен привечер, когато се е скрило слънцето, а голяма част от хората се прибират в къщи, ще се получава пик на потреблението с малко на брой производители , което ще повишава цената на тока.
Това е логичното следствие от днешната действителност и дали пишещите тук ще участваме или не, няма никакво значение. Света вече е тръгнал нататък! Ние с нашия начин на мислене ще го следваме с няколко години и ще цъкаме с език и ще викаме Е ПА ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА! След още няколко години ще псуваме управниците, защо не са ни осигурили условията на РАЗВИТИТЕ държави! Но това е като кокошката и яйцето - едното е следствие от другото. Трябва да си имаме или кокошка или яйце, ако нямаме нито едното ще гледаме отстрани и ще смятаме какво ни е по-изгодно в момента!
Ако по същия начин се отнасяме с печката - първо чакаме да ни стопли, и чак тогава ѝ слагаме дърва , то така и ще си умрем от студ! Колкото по-скоро видим желаното от нас бъдеще и тръгнем към него, толкова по скоро ще стигнем! Иначе някой друг ще ни заведе при неговото си бъдеще, а имам подозрение , че там няма да ни хареса - бъдещето на монопола. От къде знам ли - ами ние вече живеем в него!
Добре де, колко струва 1 КВт фотоволтаик в момента?

Ама да мога да го поръчам. Не ме интересува цена в Китай или Сингапур.
Тани - модератор
torbalan написа:
Тани написа:

Торбалане, може да продължиш тук за газовите електроцентрали. Защо според тебе не биха могли да компенсират колебанията от непостоянните ВЕИ.

Тани, около сто пъти ти казвам - всяка топлоцентрала, независимо дали е газова, на въглища или аец има ограничен ресурс пускане/спиране...
Могат да се ползват газови централи, спор няма - на каква цена?
Това и в момента се прави в Германия.... Но котела не се спира, а се държи в горещо състояние...
А аз сто пъти ти казвам да не правиш сравнение с ТЕЦ , а да не говорим с АЕЦ защото нямат НИЩО ОБЩО в характеристиките си , освен, че произвеждат ток! Газовата централа може да работи и на 15% от мощността си със същата ефективност и ако АЕЦ и другите централи реагират с 1 % в денонощие , то газовите реагират с 10% в минута Ако АЕЦ и ТЕЦ могат да се спират само 2-3 пъти годишно то газовата централа може да се спира през ден без това да и повлияе по някакъв начин! Всяко нейно спиране се равнява по износване на 20 часа работа. Така, че дори сравненията са безсмислени , а ти се опитваш да ги изкараш еднакви!
torbalan написа:
Добре де, колко струва 1 КВт фотоволтаик в момента?

Ама да мога да го поръчам. Не ме интересува цена в Китай или Сингапур.
Цената я коментирахме в темата за референдума, но явно и нея си чел като дявола евангелието. Цената само на фотоволтаика е около 1000лв/kWp Цената на завършена и свързана електроцентрала изпълнена от фирми , но не знам дали и с включена цена на земята е около 1300€ kWp
Тани - модератор
infomar написа:
Най-електрически ефективния Водороден генератор в Европа :?
http://www.hho-bulgaria.com/
Защо никой не повдига идеята и за ползване на подобни устройства а всички са се втренчели в ел. автомобилите??
""""Производителите на автомобили нямат интерес да внедрят водордни генератори в автомобилите си, защото . """"
Мисля, че това е добра идея, която да се включи в системата...
Доколкото съм запознат, има подобни генератори за отопление на жилище, както и генератори на браун газ с голям дебит, но не са навлезли масово.

Информъре, когато тези ми покажат самозахранвващ се електрически генератор(нали знаеш как се нарича) с произведения водород , то тогава ще им повярвам! Защо ли засега няма ?
Нали обсъждаме къща... Ще караме по тънката лайсна...

Плащам по около 100 лева на месец за ток, когато не ми работи термопомпата...

Да видим какво може да ми спести фотоволтаика?

Готвене може да мине на газ, бойлирете също може да се заменят с газови...
То не че не може и осветлението да стане на газ, но това вече е извращение...

Тоест от стоте лева сметка за ток - система от фотоволтаик, инвертори и акумолатори, би могла да ми спести не повече от 20 - 30 лева.

За сметка на това отоплението трябва да мине и то на газ, което си е сериозен разход и през отоплителния сезон сметката ми за топло ще бъде по-голяма.

Друг вариант е отоплението да си черпи ток от енерго системата...

Тоест фотоволтаика може да ми захранва - телевизорите, компютрите, осветлението, и разни други консуматори, които се ползват епезеодично (сешоар, зарядни за телефони, електроинструменти и т.н.)
Сумарната консумация на тия джаджи е около киловат.
За да работят 10 - 15 часа при възможност за зареждане около 6 часа трябва да купя поне 2 панела, инвертор, акумолатори (20 броя 75Ач) и вероятно "други" дреболии...
Достатъчно грамотен съм за да монтирам всичко сам.

Та да направим сметката:
Фотоволтаици - 2 000
Инвертор - 650 този би ми свършил работа.
Акумолатори - 3 000

И какво се оказва - аз трябва да похарча на куп около 6 хил. лева и да чакам хипотетична икономия от 20 лева на месец.

Тоест след около 25 години, ако всичко работи безаварийно ще съм на нула.

Лично аз имам дълбоки съмнения, че има на света акумолатори, които да издържат десетина хиляди цикъла :)
Тани - модератор
Само преди три месеца аз отказвах всеки, дръзнал да си помисли за фотоволтаици за собствено ползване , от тогава обаче цената падна драстично и предполагам ще продължава да пада и все по-често и повече хора ще питат за цената на фотоволтаиците! И понеже вече темата е за енергетиката, а не за референдума , може да сметнем под каква цена трябва да паднат цените на всеки един елемент от системата, за да е рентабилен при днешната цена на тока и възвръщаемост на инвестицията да речем 10 години със или без заем. С продажба или за собствено ползване.По този начин темата ще е максимално полезна.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: