Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
a_stoev написа:
За монтажа трябваше да питаш. Лепи се един ъгъл от бяло PVC 2х2 или 3х3, от вътре се лепи светло отразителна лента и лепиш лентата с диодите вътре. PVC ъгъла понася всякакви обработки и покрития ползвани в строителството. Става много по-бързо и по-евтни от твоя вариант.

Сега имащ голям пад в самата лента. Губиш едно 10- 20% от мощността. Трябваше да пуснеш 2мм2 допълнително захранване през 2 метра, като следиш да са с еднаква дължина, излишното се нагъва.
Тя идеята беше подобна дори и със стъкло да ги затворя. Ама това имах под ръка и с това работих. А и като са в канала губя много повече от светлина. А и ако си забелязал фолио има. А относно пада на напрежение бъди сигурен че няма такъв както съм го изпълнил или поне не мога да измеря. Или не си разбрал обяснението което допълнително писах за колегата.
Явно измерителните ми уредите са нисък клас на точност. :lol:

Мислиш ли че не съм проверил практически какво се получава като пад.
Вярно е че от строителство, гипсове и шпакловки не разбирам много ама това пък с тоците и меренето професия да го е*а.
Тани - модератор
Не случайно са нарязали лентите по на 5 метра! На толкова няма пад!
lov - майстор
Е не са само по на 5 метра и ма и много по дълги. Но ако са на 5 захранването задължително и в двата края. Е при мен за да разпределя равномерно лентите дефакто захранването в двата края идва даже на по малко разстояние. Тоест захранвам на около 3.5м.
Папуас - специалист
А какво ще стане ако се захранват 5м. само от единия край? В смисъл - какъв е неприятният ефект? И има ли значение, ако срежа лентата и свържа втория отрязък с кабел дълъг да речем 3 метра? Питам, защото съм папуас и защото това което ще правя е осветление в две отделни ниши.
a_stoev - майстор
Тани написа:
Не случайно са нарязали лентите по на 5 метра! На толкова няма пад!

Като нямат захранване, няма пад. Пробвай да го измериш като светят. Ако не вярваш прецени колко е площта на пистата в лентата и поглени от сайта на филкаб колко е съпротивление на кабел със същото сечение.
На лента 14.4w/m ми даде 2 V пад на 5 м.

Папуас написа:
А какво ще стане ако се захранват 5м. само от единия край? В смисъл - какъв е неприятният ефект? И има ли значение, ако срежа лентата и свържа втория отрязък с кабел дълъг да речем 3 метра? Питам, защото съм папуас и защото това което ще правя е осветление в две отделни ниши.
Свети неравномерно. Осезаемо е.
Тани - модератор
Моите са 4,8W/m и няма падове. Поне не се вижда на око . Ще взема да премеря все пак при първа възможност.
hidrazin - майстор
Няма смисъл да мериш. Твоите са от най-слабите - 60 диода от типа на 3528 на метър и мощност едва 4,8W. Човека е написал че ползва от типа 5050:
lov написа:
Та лентите са два модела Т 5050W W30 G12D и FY N5050_12 -30 трите идват към 100W.
Неговите би трябвало да са с по 30 бр 5050 на метър и консумация 1,6 пъти по-голяма от твоята. Съответно и падове. Ето какво намерих за захранването на
LED лентите. По принцип е препоръчително двустранно захранване за по-маломощните. За мощните е задължително поради големия пад на пътечките в лентата.
Все пак да не забравяме че работим на 12 волта и тока е сравнително голям. Поради тази причина има разработени и в продажба ленти на 24 и 220 волта.
http://www.prolightbg.com/pdf/Diagrams/ ... ono-v4.pdf
Дано съм бил полезен на тези които ще си слагат такива аксесоари.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на чет яну 31, 2013 10:51 am, променено общо 1 път.
Папуас - специалист
a_stoev написа:
Папуас написа:
Точно така е. В началото греят много и даже започнаха да горят сини елементи от диодите. (RGB е). Вторият отрязък свети по-слабо, не загрява и не гори. Само че леко примигва. Очевидно 5 метра са много за такава лента. Може би и кабелът между двата отрязъка прави мизерия. Абе не съм доволен. :(
Последна промяна от Папуас на чет яну 31, 2013 10:15 am, променено общо 1 път.
lov - майстор
7,2W или 7,5W на метър. Не помня колко точно че метнах опаковките. Но пистите си бяха доста дебели и визуално само с едно странно захранване не се забелязва намалена осветеност. Вероятни има но понеже бяха една до друга това е било причината. А измерения пад 0.8V на 5-я ако трябва да съм точен.
И всичко зависи от качеството на лентата. Къде е правена щото има правени и в китайски гаражи май.
Niki72 - специалист
Папуас написа:
a_stoev написа:
Папуас написа:
Точно така е. В началото греят много и даже започнаха да горят сини елементи от диодите. (RGB е). Вторият отрязък свети по-слабо, не загрява и не гори. Само че леко примигва. Очевидно 5 метра са много за такава лента. Може би и кабелът между двата отрязъка прави мизерия. Абе не съм доволен. :(
Колко ампера и вата ти е захранването - ако са в повече горят и пистите на лентата? За всяка лента трябва да се подбере захранване с определна мощност и големина на тока. И аз съм вкл. една лента към захранване от стар комп., което и идва в повече като ватове и ампери обаче е в коридора и не се вкл. да свети продължително време- за сега повече от 6 месеца няма проблем. Надявам се да кара години. Иначе свети равномерно. има още 1 метър на срещуположната стена, която не се вижда на снимката. Общо е около 4м и към 40 вата.
edit: лентата ми е студено бяла светлина с по 120 диода на метър тип 3528

Прикачен файл

IMG093.jpg
Последна промяна от Niki72 на пет фев 01, 2013 11:09 am, променено общо 1 път.

Тема "И едно LED осветление от мен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: