• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 441
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
torbalan - Дървен философ
Така е - по-голям процент, по-голям ток, по-добра машина...
agj - майстор
6aman написа:
Здравейте,
гледам и се чудя като един лаик на тема заваряне и работа с електрожен, дойде времето да закупя и такава машинка за непрофесионално заваряне.
Спрях се на модел:

http://www.argo-market.com/Products/Details/1633 - Gysmi 160.
Възникнаха мисловни терзания по характеристики и ще помоля някой да ме просветли:
- каква е разликата с Gysmi 160P освен, че няма опция ВИГ
- тук ми се чини някаква уловка на характеристиката. при Gysmi 160 е: ПВ при 160А 19%(френския модел) при китайския
ARGO TIG 200 ПВ при 200А - 60%, при 140А - 100%,;
какво е това ПВ и как се отразява реални при работа? - извинявам се за "тъпия въпрос".
Правя си изводи, че колото е по-голям процента, толкова е по-добра машинката.?!
Писано е доста за ПВ-то в нашия форум и то в няколко теми -иска търсене !
Ето все пак най кратката и ясна информация :
http://www.aikentools.ru/prodolzhitelnost-vkljuchenija/
dragozow - майстор
6aman написа:
Здравейте,
гледам и се чудя като един лаик на тема заваряне и работа с електрожен, дойде времето да закупя и такава машинка за непрофесионално заваряне.
Спрях се на модел:

http://www.argo-market.com/Products/Details/1633 - Gysmi 160.
Възникнаха мисловни терзания по характеристики и ще помоля някой да ме просветли:
- каква е разликата с Gysmi 160P освен, че няма опция ВИГ
- тук ми се чини някаква уловка на характеристиката. при Gysmi 160 е: ПВ при 160А 19%(френския модел) при китайския
ARGO TIG 200 ПВ при 200А - 60%, при 140А - 100%,;
какво е това ПВ и как се отразява реални при работа? - извинявам се за "тъпия въпрос".
Правя си изводи, че колото е по-голям процента, толкова е по-добра машинката.?!
Gysmi E160 се очаква най-рано през март. Според показанията му най-много на третия пореден електрод ще трябва да го чакаш да охлажда. При 60% както е китайската машина много трудноще прегрееш машината, аз съм пробвал със 7-8 електрода и не включва защитата.
pansim - майстор
След като машината няма да се ползува професионално, то е добре да се помисли и за размерите и теглото на инвертора. Защото 200А инвертор с добро време за работа /60% на 200А/ е доста обемист и тежък - 8кг.
А гизмито е направо да си го поставиш в джоба, леко и удобно.

И малко встрани от темата - на колко от нас, любители заварчици, им се е налагало да горят един след друг примерно 6-8 електрода? И то примерно 3.2мм на ток над 130А? Все питам, ама никой не отговаря :lol:
Смело заявявам, че даже една гаражна врата се прави с инвертор с ПВ 20% при ток 130А без да изключи.
Просто времето през което се заварява е много по-малко от времето за рязане, напасване и т.н. Правил съм си и врати, и две асми с доста голяма площ, и метална стълба с площадка... та това от собствен опит.
Има и друго - важно е как работи заваръчния апарат, например с базични електроди. Това за мен е по-важно от 100% време за работа при 200А :)
Успех при избора.
griffin - майстор
колега с 2 ръце те подкрепям за домашна работа обикновенно работата е горнеш част от електрода гледаш дали си го капнал правилно после го дозаваряваш после напасваш и пак така, реално 2-3 електрода на куп трудно ще ти се събере да изгориш освен ако не заваряваш вана :-). А и инверторите горят електродите на по нисък ток или поне копчето е на по нисък ток отколкото трансформаторния :-). Тъй че за мен лекотата на електрожена за дом работилница е от съществено значение щото 30 кила електрожен с сигурност ще те мързи да вадиш както и 15кг кабели :-).
Хем е така, хем не е...
Веднъж ще ти се наложи да срежеш нещо и кво правим?

За същите пари, че и за по-малко гледам има доста машинки на сайта, които са с по-голямо ПВ при 160 ампера...
griffin - майстор
http://www.axminster.co.uk/axminster-ab ... prod21144/
така наречения салам :-)
това е естествен каучук според мен.
pansim - майстор
torbalan написа:
Хем е така, хем не е...
Веднъж ще ти се наложи да срежеш нещо и кво правим?
Ами...тогава взимам флекса... :lol:
Рязането с електрод си е от безизходица...нито става добре среза, нито точност може да постигнеш...само като краен вариант. И я се наложи един път в годината, я не. Ама всеки път да носиш 8 кила вместо 3.5 ...май не е еднакво... пък и едното си е направо джобен формат :partyman:
Точно за това говоря!

Естесвено, че ако става с флекса - режа с него. Ама жената като посочи две от колоните на оградата и каза "Много са дебели, махай ги"?

Човека, от който купих къщата, явно е крал тръбите поетапно - има от Ф35 до Ф150...

Двете, които бяха Ф150 са с дебелина на стената към 7 - 8 мм. С флекс дори голям да е, щех да режа половин ден. А голям нямам :)
dragozow - майстор
За рязане си има машини. Ние в България искаме всичко с една. Например евтина бормашина, но да може и в бетон. Ако може и да се ползва като бъркалка за материал.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 441

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: