• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
torbalan - Дървен философ
Четох някаква статия! Много сериозно звучиш...

Пък аз имам едно интензивно девет годишно четене по темата и следващите 15 епезиодично...

И да ти кажа - от студено състояние до 50 МВт можеш да дигнеш само с реактивен двигател (не съм много сигурен де, щото може би и той трябва да се подгрява)...

Просто забрави таз песен любовна!
Или държиш в горещо състояние или забравяш газовите централи, колкото и маневрени да са...

Вчера следобед бях на една презентация (не беше за газови централи), на която между другото представителя на фирмата, дето ни омайваше го спомена това. Когато в даден тец видят, че цената на тока е по-ниска, отколкото при тях е себестойността - извеждат турбината от работа, оставят котела в горещо състояние и почват да купуват, за да могат да си изпълнят договора за продажба.
Там на всеки 15 минути цената на тока се променя.

Има и нещо друго - там отпадане на 200 мегавата мощност променя честотата с някакви хилядни от херца - у нас има моменти, в които ако отпаднат 200 мегавата - енергосистемата се разпада....
VLADO66 - майстор
Периодите на върхово потребление се балансират с тарифа за върхово потребление и тя се прилага за стопанските потребители и е от 8 до 11ч и от 18 до 21ч и не съвпада с върховото производство на електроенергия от милото ни слънчице :wink:,даже от 18 до 21ч панелите са легнали да спят.
У нас не съм наясно точно как е организирана търговията...
Тани - модератор
Торбалане, това, за промяната на цената на 15 минути и изключванета на турбината учил ли си го последните 25 години за които спомена? А от къде идва енергия на по по-ниската цена спомена ли човека? Не е лошо да ми отговориш и с конкретни цифри, на въпроса
Тани написа:
Кажи реалните цифри за най-добрата ГЕЦ, за която ти знаеш.
Бъди конкретен!Досега говориш само глупости като говореше че ГЕЦ било същото като ТЕЦ по параметри, но с друго гориво, но никакви цифри.
Никъде не съм казал за стартиране с 50 мегавата покачване на мощността, а за модулиране на мощността при работеща централа и като съвсем отделен параметър възможността на централата да се изключва повече200 пъти в годината, а не споменатите от тебе аварийни максимум 2-3 пъти в годината. Когато през лятото не се очакват промени в метереологичните условия, може да се остави само една ГЕЦ да работи в готовност , а останалите да се изключат тотално, за да няма разходи. И в рамките на няколко часа да се "запалят" при необходимост. Доста по гъвкаво от ТЕЦ не смяташ ли. Така се спестяват хилядите левове за които говореше по-горе.
hidrazin - майстор
Газовите турбини от този тип стигат до пълно натоварване ако са прост тип и за 20 минути ако са комбиниран тип. Такива ще монтират в Турция.
Само дето доколкото разбрах не можеш да ги държиш на по-малко от 30%.
http://www.ge-energy.com/products_and_s ... urbine.jsp
Ето пък тук има преглед на различни типове турбини:
http://www.powerengineeringint.com/arti ... mence.html
Има обаче друг проблем - доставките на газ. При сключване на договори за такива количества не можеш да си променяш потреблението както искаш
и да спираш когато си искаш. Обикновено технологичното време за пускане и спиране като минимум е денонощие. :cool: Понякога повече.
:partyman:
8180 - майстор
8180 написа:
Очаквам, както в доста теми напоследък, всеки да си налива в своята мелница, вместо сериозна и плодотворна дискусия.
Дефинирайте си предмета на дискусията и после се придържайте към него.
Не че настоявам - Ваша работа какво обсъждате.
Дори леко съм горд, че в Нашия форум вече се обсъжда европейски енергиен пръстен - направи сам. Шегичка. :)
infomar
hidrazin написа:
Газовите турбини.... Има обаче друг проблем - доставките на газ. При сключване на договори за такива количества не можеш да си променяш потреблението както искаш и да спираш когато си искаш. ...
:partyman:
В момента претенциите на Русия към Украйна за 9 милиарда евро не получен газ :?
Тани - модератор
Хидразине, ние ГЕЦ нямаме, а ти започна да се притесняваш за доставките на газ :wink: Доста вода ще изтече докато дойде време на някой да се притеснява за горивото на балансиращите мощности.То все още няма и какво да се балансира :lol: . Спора ни с Торбалан е принципен и недоумявам, че ти си по-информиран от него по тази тема. Дразни ме абсолютната му незаинтересованаст да научи за съвременната енергетика, съчетана с поучителрия му тон и откровените обиди към останалите. Допуснатите грешки му ги прощавам, всички грешим и почти всички се учим от направените забележки.
Относно базовата мощност за която все говориш , по моите разбирания НЯМА ЗНАЧЕНИЕ какъв е източника, важното е тази мощност да е налична денонощно.Така ли е? И колко на брой са източниците също няма значение, крайната сума е важна.
Тани - модератор
8180 написа:
8180 написа:
Очаквам, както в доста теми напоследък, всеки да си налива в своята мелница, вместо сериозна и плодотворна дискусия.
Дефинирайте си предмета на дискусията и после се придържайте към него.
Не че настоявам - Ваша работа какво обсъждате.
Дори леко съм горд, че в Нашия форум вече се обсъжда европейски енергиен пръстен - направи сам. Шегичка. :)

КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ СВОБОДНИЯ ПАЗАР НА ЕНЕРГИЯ И КАКВА СМЯТАТЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВАШАТА РОЛЯ В НЕГО СЛЕД 10 -20 ГОДИНИ?

Добре ли ти звучи? :partyman:
Тани написа:
Торбалане, това, за промяната на цената на 15 минути и изключванета на турбината учил ли си го последните 25 години за които спомена? А от къде идва енергия на по по-ниската цена спомена ли човека? Не е лошо да ми отговориш и с конкретни цифри, на въпроса
Тани написа:
Кажи реалните цифри за най-добрата ГЕЦ, за която ти знаеш.
Бъди конкретен!Досега говориш само глупости като говореше че ГЕЦ било същото като ТЕЦ по параметри, но с друго гориво, но никакви цифри.
Никъде не съм казал за стартиране с 50 мегавата покачване на мощността, а за модулиране на мощността при работеща централа и като съвсем отделен параметър възможността на централата да се изключва повече200 пъти в годината, а не споменатите от тебе аварийни максимум 2-3 пъти в годината. Когато през лятото не се очакват промени в метереологичните условия, може да се остави само една ГЕЦ да работи в готовност , а останалите да се изключат тотално, за да няма разходи. И в рамките на няколко часа да се "запалят" при необходимост. Доста по гъвкаво от ТЕЦ не смяташ ли. Така се спестяват хилядите левове за които говореше по-горе.
Отново демонстрираш тотално непознаване на материята!

Първо, никога не съм казвал, че ГЕЦ е ТЕЦ с друго гориво...И през ум дори не ми е минавала такава глупост...

Казах, че това на което викаш ГЕЦ, аз съм го учил като комбинирана паро-газова централа (и то е точно така)

Второ, не можеш да изключиш 200 централи и да оставиш само една, защото през ноща ще ти трябват всичките 200, така че ще трябва да ги включиш отново...

И трето - да, няма вариант 200 пъти да изключиш и включиш (то това е ебахти дебилизма, като изказ, но някакси трябва да слеза до твоето ниво), промишлена електроцентрала за една година без тотално да я унищожиш...

Не знам за какви цифри питаш, но за мен фундаменталните принципи са далеч, далеч по-важни от конкретните цифри, числа и суми...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: