• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Krass - майстор
Трябва да направя фаска на отвори Ф10мм в ламарина 10мм за болтове с фрезенкова глава.С колко оборота трябва да се върти бормашината?
hidrazin - майстор
Krass, кво ма напарй ти бе човек? Каква е тая ламарина 10мм - да не си сглобяваш ядрен реактор или си правиш трафомашина за ГДР-то? :wink:
За този диаметър на отвора ако го правиш с бургия рискуваш да стане мазало. Трябва ти нещо такова - борче за фрезенк.
Изображение
:partyman:
Krass - майстор
Това борче за фрезенк се казва зенкер :razz:
EDI - майстор
Пробвай от по-ниски, нагоре, по опитен начин.Всичко зависи от стоманата и качеството на инструмента.
Krass - майстор
Въпросът задавам защото спорихме с колеги. Аз смятам, че оборотите трябва да са под 500, докато опонентите, че трябва да са високи, за да стане фрезенка по-гладък. Не е животоспасяващо, просто си чешем езиците :)
EDI - майстор
А, ясно.И аз съм за по-ниски обороти при рязането.Накрая за шлифоване може да се вдигнат, ама само за претриване за гладкост, да речем.
hidrazin - майстор
Krass написа:
Това борче за фрезенк се казва зенкер :razz:
Знам как се казва, ама вземи го кажи на тия. :wink:
http://www.nika.bg/114-borche-din-335-c
Оборотите - ниски с бързо подаване. Хората са си го написали. The best results are obtained at low speeds and a high feedrate
http://www.keil.eu/elkat/Bohrer_EN/pdf/10089.pdf
gogo7777 - майстор
Оборотите трябва да са високи. Зенкера 90 градусов и поне два пъти по-голям от отвора. Режещия ръб на зенкера е скосен и трябват високи обороти. Няма връзка с това дали ще стане гладък фрезенка :-D
MrMurdjo - майстор
Тези от линка не само че го наричат "борче", ами е в категорията на абразивните инструменти :)

Иначе и аз съм за ниските обороти. Високите само ще го прегреят от триенето, трябва да хвърля едра стружка, която да отнася топлината.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Оборотите трябва да са високи.
Ами вземи го кажи на производителя. Ще научи нещо от теб. :-D Дал съм линк и там пише - ниски обороти.
Това The best results are obtained at low speeds как си го превеждаш? :)
  • 1
  • 2

Тема "Обороти на зенкер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: