• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipbel - майстор
Казват 1 тон екобрикети се равнява по калори4ност на 5 до 8 кубика дърва.
Нещо не ми се вярва да е така - от къде ще дойдат тези калории, от сламата и опилките ли дето ги пресоват ...

Май идва към 300 лева а4е и отгоре тона.

Ина4е несъмнено хамалогията е по-малка отколкото с дърва, а и пепелта също.

Ако някой е ползвал по-дълго и е доволен - нека препоръ4а на коя фирма екобрикетите да потърся 4е да пробвам дали ще стават като за основно гориво или не.
LazarGanev - "Велик майстор"
Гледам, че си от Варна - пробвай на "Кади" - наистина са калорични и не са от слама, но преди преди им даваха по-малък коефициент на съответствие :-D ! Проблемът е, че трудно се модулира огъня, ако сложиш повече. Много са добри за първоначално палене и за смесване с мокри (пресни) дърва.
Palawnik - специалист
Всичко което казваш е точно така. Дали по калоричност се равняват на 5-8 кубика дърва може малко да се спори. Факт е че са много калорични. Проблема при тях е че изгарят много бурно. Разгарят се много бързо. Стават за бързо затопляне. Или за отопление само вечер. Или за отопление на вилата събота и неделя. Ако ще се топлиш с тях излиза доста солено или трябва да стоиш край печката и от постоянно да хвърляш някой брикет вътре.
Преди време ги използвах за бързо разпалване сутрин. Сега използвам дървени трупчета. Това е „отпадък” от производството на столове и маси. Дъбови или букови трупчета с размери 3х3х3 см. През лятото дърводелските фирми се чудят какво да ги правят и с удоволствие се разделят с тях. Особено ако нямат сушилни.
pipbel - майстор
Лазаре, мерси за инфото.
Друго си е като чуеш отзив за нещо.
Аз тая фирма Кади я мернах като сърфирах из нета на тая тема. Имат база в Дъбравино. Щом казваш че са ка4ествени ще се свържа с тях. Предполагам ако натоваря няколко тона от там че ще ми излезе доста по евтино от магазините.

Идеята ми беше както ползвам 10 кубика дърва на сезон да мина на 5 кубика + 1 тон екобрикети. Може да пробвам комбинацията как ще е. За камина става дума.

Лошото е че както казвате изгарят много бързо.

P.S. Какъв е тоя процент на съответствие ? И какво общо има с калоричността
коефициента на съответствие - едно време твърдяха, че 1куб. брикети съответства по калоричност на 4-5куб. дърва, а сега чувам от тебе, че говорят за 8куб. :-D . От Дъбравино мисля, че не можеш да товариш - имат склад във Варна и правят отстъпки за дистрибутори, а като краен клиент не знам колко ще ползваш.
крум - специалист
Лазаре, не четеш....
Един ТОН, а не КУБИК!
В момента тестваме едни еко брикети (благоевградски) и ще има конкретни резултати на края на зимата.
Досега ситуацията е следната:
По груби сметки за последния месец сме изгорили брикети за около 75 лв. Топлят много, горят добре.
При спиране на въздуха изкарват до към 4-5 часа през нощтта.
Ако сложиш повече от 2 брикета, контролирането на горенето го забравяш - даже и без въздух, поддържат много силен огън.
Режимът на горене е:
- през седмицата вечер от 7 до към 12-1 нормално горене, като докато се загрее етажа, огъня се поддържа силен. Преди лягане се слагат 2 брикета и се затварят клапите.
- през уикенда се гори постоянно, като преди да си легнем се слагат още 2 брикета.

Предимства: обаждаш се по телефона и на другия ден идва колата и казваш къде да ти ги стоварят (напите ги качиха до 2-рия етаж).
Иначе прах и мърсотия пак си има. Пепелта отвреме навреме е малко, друг път повече отколкото от дърва. Стъклото се чисти лесно и бързо.

Като цяло, ако изкараме с брикети за 600 лв. този отоплителен сезон, другата година пак ще се топлим с брикети.
ironlady - модератор
Ето и сайт на едни от хубавите екобрикети
http://www.kadi-bg.com/bg/aboutus.htm
крум написа:
Лазаре, не четеш....
Един ТОН, а не КУБИК!
Грешка на езика! :)
pipbel - майстор
Круме - "само" 4 въпроса :

= само на брикети ли я караш, без дърва? Тоест смяташ че могат да заместят изцяло дървата?
= тези 75 лв колко са като количество на месечна база ?
= държат ли жар колкото дървата ?
= с какво се отопляваш ( печка,камина) и колко стаи/м2 топлиш?

Айде спирам да не стана досаден.......
крум - специалист
pipbel написа:
= само на брикети ли я караш, без дърва? Тоест смяташ че могат да заместят изцяло дървата?
Само на брикети. Както казах, целта ми е да изтествам какъв ще бъде разхода без дърва. Досега за целия месец пъхнах в печката само един пън (диаметър около 30 см). Изкара до сутринта, както и брикетите.
pipbel написа:
= тези 75 лв колко са като количество на месечна база ?
13 чувала досега. Идват в чували по 20 кг, един чувал струва 6.40. Месечната база е сложно нещо за изчисление, поради различната температура навън. За това и искам да видя колко ще изкараме с поръчаното количество. Общо съм поръчал за 150 лв. брикети, след като свършат ще поръчам за още 100 и... ако изкарат до средата-края на февруари, значи отсега нататък забравям за дървата.
pipbel написа:
= държат ли жар колкото дървата ?
Не правят жар - разпадат се при горене. Обаче има живи (светещи) части от брикети и на сутринта. Пепелта, оставена на температура около нулата навън, е топла до другата сутрин.
pipbel написа:
= с какво се отопляваш ( печка,камина) и колко стаи/м2 топлиш?
Камина с водна риза, по 15 ребра във всяка от стаите (3 стаи) + 2 ребра в банята. Етажът по груби сметки е около 65-70 кв.м чиста (отопляема) жилищна площ, изолации на външните стени няма, пода в най-голямото помещение е изолиран (мин. вата, сух под), а на тавана в това помещение сме сложили 2.5 см неопор. Дограмата е ПВЦ, май 2 камерна. В другите стаи е на душаме, отдолу силно подозирам, че има сгур.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Отопление с Екобрикети, какви?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: