• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Тани - модератор
colyo написа:
Вървеше доскоро едно сериалче "Революция". Фантастика.....хипотетично токът спря по цялата земя и си е.........а майката навсякъде. До там ще я докараме с домашна енергетика:)))
Никой не говори за премахвоне на досегашната енергетика, а за нейното допълване и конкуренция. Мощностите ще се увеличават на практика, а няма да намаляват. Сега щом има 40% излишък на електоенергия и няма кой да я купи, представете си за какво ще става въпрос, ако се увеличат производителите и се освободят цените!
torbalan - Дървен философ
Това с излишъка, който няма кой да го купи, го има само в болните фантазии на политиците...

Ако имаше излишък, щеха да ни наредат да намалим мощността... А като гледам - на 100% сме ;)
Тани - модератор
torbalan написа:
Таниииииииии ти какво разбираш под "изключване" на някаква електроцентрала

Варианта да имаш маневрена електроцентрала, от какъвто и да е вид, е дя я държиш в горещо състояние...
Когато се изключиш от енерго системата - продължаваш да поддържаш същите параметри в котела или реактора...

Ако под изключване разбираш да угасиш котела и да го прведеш до студено състояние - от какъвто и тип да е централата - пускането и е поне денонощие...

Забрави това, че ще я пуснеш за минути или часове...

...
Ето тук май не можем да се разберем. Под спиране разбирам да спрат да се въртят турбините и да се произвежда ток . Ако ще ни трябва за през нощта няма смидъл да я охлаждаме. Тотално спиране може да се направи за част от централите през лятото както писах по-горе. При мощност на една централа около половин гигават, силно се съмнявам да ни трябват 200 централи през нощта и то през лятото.Като се прибера ще изровя линка .
jekasus - майстор
ГЕЦ-ове работят на принципа на ТЕЦ(поне толкоз разбрах аз) и да ги поддържаш като резервни мощности на ВЕИ е малко смешно. Да държиш през деня казана горещ(харчи газ) само заради това, че светна слънце и започне несигурното екопроизводство и на това му се вика екология :? :lol:
И не виждам какво му е евтино на "Екопроизводството" - има субсидиране от страната на данъкоплатци(държава) и субсидиране от зелени сертификати - поне това е за германско.
Свободен пазар е - когато аз построя АЕЦ, а ти ВЕИ всеки да предлага на пазарна цена без каква-то е помощ от държава. Всичко останало е преливане от пусто в празно.
От държавата субсидии(например намалени данъци и ел.енергия) трябва да имат предприятия, които наемат над 100-200 работника. За другото казах - от пустия джоб на крайния потребител в празния държавен.
jekasus - майстор
Отделен въпрос -
някаква реактивна ракия съм сварил, вместо да се веселя ме кара да мисля :?
Та въпроса за свободния пазар на енергия - купувам този месец, тази година 1000 kW - но изхарчих само 800 kW, за повече е ясно, за по-малко какво става - тези 200 kW какво ги правим. Наличие на брокери само оскъпява продукта, така че не ги предлагайте - пример е Газпром, при тях няма днес толкоз, а утре заради пръднал арабин повече.
П.П. - Работил съм с енергоемки машини и имам представа че ден с ден не се приличат.

:partyman:
Тани написа:
torbalan написа:
Таниииииииии ти какво разбираш под "изключване" на някаква електроцентрала

Варианта да имаш маневрена електроцентрала, от какъвто и да е вид, е дя я държиш в горещо състояние...
Когато се изключиш от енерго системата - продължаваш да поддържаш същите параметри в котела или реактора...

Ако под изключване разбираш да угасиш котела и да го прведеш до студено състояние - от какъвто и тип да е централата - пускането и е поне денонощие...

Забрави това, че ще я пуснеш за минути или часове...

...
Ето тук май не можем да се разберем. Под спиране разбирам да спрат да се въртят турбините и да се произвежда ток . Ако ще ни трябва за през нощта няма смидъл да я охлаждаме. Тотално спиране може да се направи за част от централите през лятото както писах по-горе. При мощност на една централа около половин гигават, силно се съмнявам да ни трябват 200 централи през нощта и то през лятото.Като се прибера ще изровя линка .
'
Точно това се нарича "горещо състояние" - турбината не работи, а котела се държи на номинални параметри. Не само, че няма да охлаждаш, ами ще хвърляш да кажем 2 - 3% от максималния дебит газ. Защото при температури от порядъка на 600 и нагоре градуси, нещата изстиват много бързо.

Няма как да спеш изцяло централите, защото през нощта също ти трябва ток. Просто го забрави това с "изключването".

Няколко пъти вече ти казвам - вземи провери колко струва един час престой в горещо състояние на един ГЕЦ или ТЕЦ.
colyo - специалист
Извинявам се предварително, защото явно никой не е чел по-предния ми пост как се спира и след това повторно се пуска инсталация. Повечето хора си мислят, че сатава като при телевизорите.......цък копчето - тръгва.......цък пак копчето - спира.
VLADO66 - майстор
Аз знам как се пуска изстинал паропровод dУ 250мм-процедурата трае 2-3 часа.Източват се кондензи,пуска се парата постепенно,затварят се кондензните кранове и т.н.Също така таръв паропровод се сцепи като хартия пред очите ми от хидравличен удар-от централата дадоха повече зор на парата.
Тани - модератор
Благодаря ти, че най после сподели стойността на един параметър и ни спести още една страница писане! Когато се говори с факти и цифри, много по-бързо се стига до крайните изводи. Когато не споменаваше цифри реших, че говориш за почти същия разход за да
torbalan написа:
- продължаваш да поддържаш същите параметри в котела или реактора...

Когато става въпрос само за 2-3% вече е нещо по-приемливо! Реално ще оскъпи енергията само с 2-3% ако се ползва през половината от времето , а ако се ползва в по-голяма част от времето, оскъпяването ще е още по-малко. Изразено в икономически вид , ако един kWh струва 15,5 ст , то изчакването в горещо състояние би повишило цената до 15,9 ст. Погледнато на фона на цената на енергията от АЕЦ изглежда скъпо, нали? Но нека не забравяме , че ако го погледнем като крайна цена, каквато е на практика, защото ние си я произвеждаме, се оказва, че е по-ниска , отколкото да си я купим от ЧЕЗ , ЕОН или EVN нали? Когато балансира още по-евтина енергия от фотоволтаици , която след 10 години(възвращаемостта на инвестицията) вече ще ни е безплатна, то на практика може да си захранваме фабриката почти автономно, като оставим на НЕК само да "заглади" флуктуациите при по-резки преминавания от фотоволтаици на газ и да изкупува излишъците при обратното преминаване от газ на фотоволтаици , които иначе биха били загуба! Не знам дали това е реалната цена на произведената от газ електроенергия. Примера е илюстративен за сегашното положение, за да покаже че въпреки, че енергията е в пъти по-скъпа отколкото от друг източник, то може да ни излезе по-евтино, защото спестяваме от пренос!

Ето малко цифри и от мен :

http://energia.elmedia.net/bg/2011-6/PR ... 00338.html

Ако имаме да речем 4 такива централи , чиято обща мощност ще се равнява на АЕЦ , дали ще е необходимо да ги държим лятно време всичките в горещо състояние , при положение че през нощта ще ни стигат да речем само 1-2? За такова спиране говоря! Не знам колко бързо маневрени са електроцентралите на биомаса и дали ще могат да се включват към системата само нощем, ако енергията от тях е по-евтина :?

Но нека не се задълбаваме толкова в техническата проблематика , а се спрем малко на основната причина за създаване на такава енергетика - икономическия стимул!
Ако някой е запознат със свободния пазар на енергия , нека сподели! Как бих могъл да си купя енергия от Торбалан да речем? След като се сменят цените на всеки 15 минути, то как става купуването само на най-евтината енергия? Колко струва доставката? Зависи ли тя от разстоянието? Това са непознати за мен поне неща , а предполагам и на по-голямата част от останалите!
Точни цифри не мога да ти дам, защото не ги знам.

За разлика от теб избягвам да фантазирам. Досегашните ти сметки са чиста проба фантазия.

Дали ще са 2, 3 или 5 процентите не съм сигурен.

За престой в горещо състояние без товар също има ограничение. Разходите за производство на енергия не са само тези проценти газ, които ще гориш.

Има още много разходи, които не зависят от текущата мощност...

Казах ти - престоя на каквато и да е топлоцентрала в горещо състояние е много скъп.

Ако беше толкова просто, както си го представяш, хората нямаше да правят ПАВЕЦ и язовири, които са десетки пъти по-скъпи от една комбинирана паро-газова централа, ами отдавна да са почнали да ползват такива централи за балансиране на пиковата консумация....
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: