• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
miro_9703 - специалист
Здравейте, от няколко дни мой приятел има проблеми с телевизора. Днес го отворихме и на захранващия блок имаше издут кондензатор на който пише SMH 220 микрофарада, 500 WV Negative (M). Та въпроса ми е мога ли да го сменя с кондензатор 470 микрофарада на 350 волта ? Благодаря предварително :)
pansim - майстор
Най-вероятно - НЕ. Трябва да се види защо е на 500 волта. Ako e директно след мрежовия грец, може и на 350в
miro_9703 - специалист
Ами ако вържа 2х350 волта последователно дали ще стане ? Понеже ще стане 940 микрофарада проблем ли е ?
dyaneff - майстор
А защо не си купите един нов, качествен кондензатор ?
miroton - майстор
dyaneff написа:
Щот струва 7лв :-D
shadow__01 - майстор
miro_9703 написа:
Ами ако вържа 2х350 волта последователно дали ще стане ? Понеже ще стане 940 микрофарада проблем ли е ?
Браво бе, по-голяма глупост не можа ли да напишеш. При последователно свързване капацитета на кондензаторите се намаля наполовина, а не се събира както стойностите на резисторите. При твоя случай ако свържеш последователно два капацитета ще стане 235 микрофарада.
zimel - специалист
shadow__01 написа:
miro_9703 написа:
Браво бе, по-голяма глупост не можа ли да напишеш. При последователно свързване капацитета на кондензаторите се намаля наполовина, а не се събира както стойностите на резисторите. При твоя случай ако свържеш последователно два капацитета ще стане 235 микрофарада.
Можеше да не бъдеш толкова груб. Простичко можеше да обясниш, че кондензаторите са обратно на резисторите.
miro_9703 - специалист
dyaneff написа:
Защото тук където съм аз няма такъв магазин за електроника или подобни глупости питам за някакъв заместител, който го имам под ръка. :) Понеже имам две разглобени захранвания от телевизор Електрон се чудя дали от тях немога да ползвам някой кондензатор та да оправя на моя приятел. :)
shadow__01 написа:
По твоя въпрос: Благодаря, че ме поправи. :) Явно пак съм спал в часовете по електротехника :D
hidrazin - майстор
Къде по схемата е надутия кондензатор и какви проблеми прави?
От руския телевизор не ползвай никакви кондензатори!!! По-лоши от тях няма на света! Дори китайските са по-добри.
:partyman:
cvetanmu - специалист
:) А най - вероятно точно този кондензатор си е здрав.
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на кондензатор на захранване от телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: