• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dundurma - специалист
ЛАЗАРЕ.........СТАНИ :-D :-D :-D за теб лъжа,а за мен истина.откак смених еврипейските клими с японски СТАРЦИ сметките паднаха и е по-топло.а благоверната не само че готви ми се и къпем даже :lol: :lol: :lol: ...........пък и къде си виждал 140кг. скелет...........
а лятото плащам 40-55 лв.
Жоро Георгиев - специалист
От доста време чета темата и до сега не се обаждах, защото в къщи няма ни едни термометър за да ви кажа колко е температурата у дома. Но си ми е топло. Така: отоплявам 93 квадрата панелно жилище плюс 120 литра бойлер, и остъклена северна тераса седем квадрата, във Варна. Котел VIADRUS U22. Не знам каква мощност е защото му загубих документите. Тераса северна 7м2 радиатор 14 ребра (или глидера) H 300. Трапезария и кухенски блок 13,5м2, 13 ребра H 600. Двете помещения свързани без врата. Спалня, 12,5 м2 7 ребра H600 (не достатъчни но това е спалня и на хладно се спи по-добре). Хол и стая на децата и двете по 17,5 м2 конвектор (http://www.bpstecnologie.com/serieFC.htm). по един брой във всяка стая. При минусови температури Т на водата от котела е 70-75 градуса, при -15 на вън водата е 80 гр. Височина на тавана 2.65. Изолация 4 сантиметра на всички външни стени. Дограма PVC. Двуслоен стъклопакет. Разход за отопление (въглища кусбастки) средно 8 лв на ден 240 лв на месец. Готвене: котлон на газ 10 лв на месец. Ток 60 лв на месец + фурна и (бойлер ако се наложи). Всичко 300 лв на месец. Ако някой ми намали този разход на 100 лв на месец НО ПРИ МОИТЕ УСЛОВИЯ, веднага печели 20 литра гроздова ракия.
kretio74 - специалист
Как ги постигате тия сметки по 50-60 лв. на ток бре. Отоплявам се с локално парно + БГВ, готвя на газ и пак под 70-80 лв. ток не падам. Иначе при топла зима тон кюмур и 1м3 дръва на месец. и добре ,че бурето е до котлето та не ме мързи да ходя често :-D.
kalin72 - майстор
То и моето буре е в стая до котела, и имам повод да осткачам дотам често-често ;)
Къща на два етажа, с вата 5 см само отвътре, PVC дограма с К стъкло, пакет 32 мм, на първия етаж измазани прозорци, на втория етаж неизмазани (това лято), покрив без вата (започнах слагането на 2 по 5 см каменна вата на ската). Бойлер 300 литра.
Та за отоплението и БГВ на тази къща досега са отишли 10 м3 бук, от октомври до февруари. Поръчал съм още 10м3, но мисля, че до края на зимата ще изгоря общо 15м3 по 56 лева м3 прави 840 лева дърва. Купувам и малко екобрикети, около 100 лева на сезон. Тоест около 1000 лева за отопление и БГВ на корем :) В къщи държим не по-малко от 22 градуса, стига и до 26 градуса в по-студените дни. След като сложа буфер, мисля да падне разхода, но с колко, ще установя догодина :)
Котел Бош 2000B, 28 квт, само на дърва.
Tok - около 100 лева, при положение, че навсякъде свети, и се готви на ток, пералнята върти по 2 пъти на ден, съдомиялната също..
sitalko - напреднал
Ток 100 лв само за готвене,лампи и пране!!!!
От електроуредите има ли енергоспестяващи?
VLADO66 - майстор
sitalko написа:
:-D :-D :-D www.shop.timenrg.com/mono-phase-savers/3-25kw-.html :cool: :snakeman:
Dilyana - помощник
Това истина ли е ? Този уред да спомага за използването на по-малко ел. енергия ?!?!?!? И на такава достъпна цена ?!?!?!?!?
kretio74 - специалист
VLADO66 написа:
sitalko написа:
:-D :-D :-D http://www.shop.timenrg.com/mono-phase- ... 25kw-.html :cool: :snakeman:
ХАХАХА още ли има некой да се върже на тая глупост :-D :-D :-D :-D
kalin72 - майстор
sitalko написа:
Да, всички уреди са енергоспестяващи. Това е средното потребление за месеца, защото лятото, като включим и бойлера на ток, излиза около 120, а зимата, без бойлер на ток, е около 80-90 лева..
sitalko - напреднал
kretio74 написа:
VLADO66 написа:
sitalko написа:
:-D :-D :-D http://www.shop.timenrg.com/mono-phase- ... 25kw-.html :cool: :snakeman:
ХАХАХА още ли има некой да се върже на тая глупост :-D :-D :-D :-D
Това е ясно,че е глупост,абсолютна!!!!!
Ама се сещам за един вариант,който струва 4-500лв,ама яко се пести ток!!!!!!!! :supz:
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: