• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
Изображение

Аз бях дотук...
Важно е да се знае и каква е ситуацията около електромера.
Монофазен електромер 60А издържа на 13 кW мощност. Ако този електромер ще се ползва само за кафето - няма проблем, но ако се ползва и за нещо друго, то мощностите идват на ръба.
Друг е въпросът, че 10кW за "незаконно" кафе е прекалено надута мощност, а няма как да е законно, ако няма проект.
Та , ако съжденията ми по-горе са верни, то спокойно може да се ползва кабел СВТ 2х10 мм2. Защитава се с авт.прекъсвач 50 или 63 А. Полага се минимум на 70 см дълбочина в изкоп.
Няма смисъл от СВТ 3х10, защото третото жило е защитно и спокойно може да се замести от заземителен кол, забит до кафето. Свържи заземителния кол с нулата на таблото на кафето. За по-сигурно може и да му измериш съпротивлението на заземление (с помоща на специалисти), което не трябва да е по-голямо от 10 ома.
Не слушай повече коментари, а действай.
valentino76bs - майстор
Абе аз никъде не съм виждал изпълнена двупроводна система с две различни сечения !Колега vvventsi ти виждал ли си?
vvventsi - специалист
valentino76bs написа:
Абе аз никъде не съм виждал изпълнена двупроводна система с две различни сечения !Колега vvventsi ти виждал ли си?
Естествено че няма :) ако искаш да си захраниш апартаментното табло с двужилен кабел трябва той да е най малко 10mm2 ако сечението е по малко от 10mm2 го захранваш със трижилен кабел!
hidrazin - майстор
vvventsi написа:
Естествено че няма :) ако искаш да си захраниш апартаментното табло с двужилен кабел трябва той да е най малко 10mm2 ако сечението е по малко от 10mm2 го захранваш със трижилен кабел!
Те това откъде го видя? Щото сега купих една гарсониера и ще и правя ремонт. Значи казваш от таблото на площадката отвън до таблото в гарсониерата да пускам 2х10 квадрата? :?
:partyman:
vvventsi - специалист
hidrazin написа:
vvventsi написа:
Те това откъде го видя? Щото сега купих една гарсониера и ще и правя ремонт. Значи казваш от таблото на площадката отвън до таблото в гарсониерата да пускам 2х10 квадрата? :?
Раздел IV

Електрически инсталации и кабелни линии

Чл. 1762. (1) Изборът на сеченията на проводниците по условията на нагряване при продължително натоварване и при къси съединения е съгласно глави трета и четвърта.

(2) Сечението на неутралния (N) проводник се избира равно на сечението на фазовите проводници за еднофазни линии, както и за трифазни линии, захранващи еднофазни товари.

(3) При захранването на трифазни симетрични товари от трифазни (четири- и петпроводни) линии сечението на неутралния (N) проводник е равно на сечението на фазовите проводници при сечения до 16 mm2 Cu или 25 mm2 Al, а при по-големи сечения - не по-малко от 1/2 от сечението на фазовите проводници.

(4) Сечението на PEN проводник е не по-малко от сечението на N проводник и не по-малко от 10 mm2 Cu или 16 mm2 Al независимо от сечението на фазовите проводници.

(5) Минималните сечения на проводниците РЕ и PEN се избират по чл. 166, ал. 3.

Чл. 1763. Допуска се в обосновани случаи неутрален (N) проводник от мед със сечение 2,5 mm2 и по-голямо да се използва и като защитен (PEN), ако от таблото с повторно заземяване до най-отдалечения потребител има не повече от пет последователни електрически свързвания.

Докладвай
Върнете се в началото
hidrazin - майстор
Ами вземи и ги прочети тия глава трета и четвърта (особено трета в случая). Прочети също така тоя чл. 166, ал. 3.
Време е да разбереш че тия членове 1762 и 1763 нямат нищо общо със захранването на апартамент или друг товар ако не е трифазен.
valentino76bs - майстор
Чл. 1763. Допуска се в обосновани случаи неутрален (N) проводник от мед със сечение 2,5 mm2 и по-голямо да се използва и като защитен (PEN), ако от таблото с повторно заземяване до най-отдалечения потребител има не повече от пет последователни електрически свързвания.

А това какво означава?
valentino76bs - майстор
Прочети също така тоя чл. 166, ал. 3.

Мисля,че тука е отговора на загадката бръмна ми главата да чета тая наредба.Много е объркваща на моменти. чл166 ал2. е за трифазна мрежа щом пише фазовите проводници.
Junak - майстор
И колко защитни проводници има трифазната система?
Щот пак там пише "защитните проводници по отношение на фазовите проводници са, както следва:"
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "питане за захранване на кафе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: