• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gogo7777 - майстор
Всякаква гума, било то на рола, се лепи прекрсано и надежно с Хелметекс (Хелмевекс) към метални и дървени колела! Даже чудно!
НО:
- се нанася много тънак слой и на гумата и на колелото.
- трябва лепилото да е свежо ( да е течно а не на желе)
- да е топло в помещението поне 7 градуса, да няма влага и да се изчакат поне 10-15 часа след залепването, поне!
- ВЕДНАГА след полагането на гумата се минава и преплесква по цялото колело с гумен чук!
Само да допълня преди да се слепят двата детайла, лепилото по двете повърхности трябва да е напълно изсъхнало.
brad4edat - специалист
gogo7777 написа:
Всякаква гума, било то на рола, се лепи прекрсано и надежно с Хелметекс (Хелмевекс) към метални и дървени колела! Даже чудно!
НО:
- се нанася много тънак слой и на гумата и на колелото.
- трябва лепилото да е свежо ( да е течно а не на желе)
- да е топло в помещението поне 7 градуса, да няма влага и да се изчакат поне 10-15 часа след залепването, поне!
- ВЕДНАГА след полагането на гумата се минава и преплесква по цялото колело с гумен чук!
Само да допълня преди да се слепят двата детайла, лепилото по двете повърхности трябва да е напълно изсъхнало.
Не напълно изсъхнало!!! Чака се да засъхне лекичко, да се получи нещо като тънак засъхнал филм (5-10 мин. се чака)така, че когато се пипне с пръст да не залепва лепилото по пръста но да го усещате, че отдолу е "жилаво" все още.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Една идея за колелетата. Могат да се ползват гуми с джантите, главината и полуоската от кола.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w0HMAAJkWSA[/youtube]
ArturDent - Почти Безобиден
Е ама това много зависи от температурата на въздуха. Ако стане топло може да се скъса, ако е студено, да "изплюе".
brad4edat - специалист
Така е, зависи и от температурата и от влажността на въздуха. Ако навън вали или е валяло скоро и се опитвате да залепите гумата на колелото някаде отвън, по добре се откажете. Шанса да се залепи е 50-50, че и по-малък, особенно ако селепи за метално колело.

По принцип не е трудно да се издебне този момент, но за който го е страх да не оплеска нещо, да изчака 5 минути и да лепи. Веднага след полагането на гумата да се приплеска добре ( не зверски) с един гумен чук и да се остави да изсъхне поне 15 часа, ама най-добре едно денонощие ;)
Duke_BG - специалист
bulhomes2 написа:
Гума за дърво мисля, че по-лесно ще се залепи. На мен ми трябваше гума за метал. След доста опити се получи с лепило Рейнц (или на Рейнц). В един автосервиз един ми го залепи.
това за което пишеш е силикон марка Victor reinz - черен термоустойчив до 300 градуса и маслоустойчив

цена около 12 лв за тубичка колкото паста за зъби
maleeeestrax - специалист
Прикачен файл:
PB069505.JPG
Прикачен файл:
PB069504.JPG
Банцига ми е правен в Монтана преди 15-тина години но е като фабричен.Центровката на лентата при банцизите се извършва с допълнителен винт на горното колело който накланя колелото(колелата са прави а не изпъкнали).От един дърт майстор знам че се лепи гумата с хелметекс но има една тънкост----и двете повърхности се мажат с чесън преди да се намаже лепилото .Използвам метода повече от 15 г.

Прикачен файл

PB069505.JPG

Прикачен файл

PB069504.JPG
maleeeestrax - специалист
И сега се сетих главините на колелата са от москвич
angelfilev - специалист
Ето моето творение:
Прикачен файл:
001.JPG
001.JPG (61.95 KиБ) Видяна 4564 пъти
Прикачен файл:
002.JPG
002.JPG (67.38 KиБ) Видяна 4564 пъти
Прикачен файл:
006.JPG
006.JPG (91.47 KиБ) Видяна 4564 пъти
Прикачен файл:
007.JPG
007.JPG (90.27 KиБ) Видяна 4564 пъти
Прикачен файл:
009.JPG
009.JPG (87.05 KиБ) Видяна 4564 пъти
Предпазители, боядисване, бутони Пуск-Стоп, довършване ще бъде в по-удобно време.

Целта беше да се направи сравнително малък и лек. Да заема малко място и да се забута някъде когато не трябва.
Да може да се откачи от стойката и да се постави хоризонтално на рамка. /не е снимана защото я качих на тавана на работилницата.Рамката се движи на ролки по една метална стълба 3м. /
Да се направи от подръчни и налични неща.

Купих дъбови дърва за горене, но имаше доста дебели и прави. Не ми се искаше да ги срежа и затова направих машинката. Разбичих на талпи около 1,5 кубика.
Ако някой се интересува ще отговаря с удоволствие. Тъкмо добих малко опит и видях някои недостатъци.
bimbaeco - майстор
Браво, много добре си се справил.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "НАПРАВИХ СИ САМ БАНЦИГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: