• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Къщата е в Стара Загора. Специално в неговия случай прозорците са му тесни, разстоянието м/у тях е достатъчно за отваряем комарник, ако иска.
hexagonbuild - помощник
Тестовете на пасивните къщи се правят с Blower door установки, анемометри, термокамера и димни генератори. В къщата се поддържа контролирано налягане или подналягане и се определят зоните на нежелани инфитрации и кратността на въздухообмена при 50 Па.
Изображение
Не всяка обявена "пасивна" къща е такава, повечето не отговарят на стандартите поради незнание от страна на проектантите.

Надявам след редакцията всички да са доволни.
Последна промяна от hexagonbuild на нед фев 03, 2013 11:25 pm, променено общо 1 път.
estqwerty - специалист
офф на темата но предполагам на всички ще ни е интересно колко ще струва да се продуха една къща, предполагам поне два три пъти ще са нужни в различните етапи на завършеност.
и каква бумага издавате?
stentop - специалист
Не чакай цени :lol: Странно как в сайта на фирмата, която се саморекламира по-горе няма цени, а в Германия всеки си посочва цените...

Ето какво намерих с едно бързо търсене

http://www.bautherm-koeln.de/media/link ... D_2011.pdf

http://www.enersan-gbr.de/leistungen-en ... ssung.html

http://www.syswe.de/blower-door/gebuehren.html
hristo_qn - специалист
Здравейте къщата коментирана в този форум е моята. Пускам ви един видеоклип в който има подробни разяснения какво съм замислил и до къде съм стигнал.

http://www.youtube.com/watch?v=XYs8AFFcU8o

Ето и няколко скици за земен и въздушен топлообменници

Прикачен файл

DSC_0957.JPG Това е схема на съставен пасивен въздушен топлообменник. Вентилаторите няма да бъдат на една ос и ще са в двата края на системата. Ще използвам 4 отделни пасивни топлообменника и все още се колебая по какъв начин да бъдат свързани, последователно или 2 по 2 в паралел. Веско от Троян само с едно тяло постигна 75% КПД. Аз се надявам да постигна КПД над 92%. Всяко тяло ще бъде направено с 80 кв. метра алуминиева ламарина. Дистанцията между два отделни листа ще бъде от 4 до 6 милиметра, за да се намали въздушното съпротивление на топлообменниците. Мисля да прекарам кухненския ширм директно през топлообменника без никаква филтрация. Ще монтирам 4-те топлообменника така че много лесно да се промиват с обезмаслителна течност с помоща на цирколационна помпа и обикновен душ два пъти в годината. Очаквам вашите мнения по този въпрос.

Прикачен файл

DSC_0944.JPG Тази схема показва как ще се бетонират алуминиевите тръби и постоянното овлажняване на почвата за по-голямо КПД при топлообмена.

Прикачен файл

DSC_6020.JPG Това е принципна схема за промиване на тръбите в случай, че имам проблеми с бактерии от конденза през лятото. Наклона ми позволява имам голям басейн и много вода. Какъв препарат да използвам хлорна вар, белина, син камък, доместос или някакъв алкохол. Според мен проблема ще бъде само юли и август. Две промивки на месец ще бъдат достатъчни. В клипа съм показал клапи Ф-200 които ще монтирам така че промиването въобще да не е трудоемко.

Прикачен файл

DSC_0959.JPG Това е скица на земен топлообменник комбинация между ПВЦ и алуминиеви тръби Ф-200. За по-малко въздушно съпротивление съм заложил успоредно две тръби към входа на къщата. Колебая се каква да бъде тръбата от смукателя до 4-те колекторни тръби на Рехау или алуминиева Ф-250. Как мислите дали тези 25м ще са достатъчни за конденза, някой запознат ли е дали и алуминия има такива свойства, като сребърните йони. Споделете и мнението си за това вентилаторите да бъдат на входа и на изхода, както са показани на скицата. Очакванията са ми най-ниската температура да е плюс 2.5 - 3 градуса, при външна -10 градуса, а през лятото 25-29 градуса при 38 градуса външна.
hristo_qn - специалист
Ето и част от архитектурния план

Прикачен файл

HristoYanchevR5 - Section - B.jpg

Прикачен файл

HristoYanchevR5 - Section - A.jpg

Прикачен файл

HristoYanchevR5 - Floor Plan - Level 3.jpg

Прикачен файл

HristoYanchevR5 - Floor Plan - Level 2.jpg

Прикачен файл

HristoYanchevR5 - Floor Plan - Level 1.jpg
bulhomes2 - майстор
Ей, регистрира се най-после =D> =D> =D>
estqwerty - специалист
хубава къща, давай повече инфо. на какъв етап е?
Tsilkov - майстор
И пусна филмчето с което доста догадки изчезнаха :) . Примерно прозорците се мият от околовръстна платформа/балкон.
Не разбрах обаче как ще се изолира балконът или той е хванат само на пояса на външния зид?
Много ми харесва и ,че направо се слага стъклопакета без профили на дограма =D> :prayer: Все още не разбирам защо обаче стигна до "два ката"? Мъркучите срещу конденз например ако стоят отворени ще убият ефекта на вътрешния стъклопакет които е троен. Защо не сложи тройния от външната страна?
Не разбрах и къде слагаш стиропора - макар че го показваш на филмчето а и го има на една снимка?

hristo Ако сам ще сглобяваш топлообменника за високо КПД ти препоръчвам да направиш пита с "насрещни" потоци ,а не кръстосана :wink: Вързването на питие една след друга според мен не е добра идея - просто направи една голяма с насрещно потоци.
hristo_qn - специалист
Всички тераси са хванати само за външния пояс. Единствените термомостове са 16-те колони. Вътрешните зидове също са върху 30 см изолация. Маркучетата оставени против конденз между двата стъклопакета ще бъдат запушени с тапички и ще се отпушват само в случай на конденз. Въздушните топлообменници все още не са направени. Приготвил съм обаче 300 бр. алуминиеви листи всеки от тях по 1 кв. метър. Със стериопорните блокове ще бъдат иззидани стените на 3-я и 4-я етаж.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23

Тема "Пасивна къща в строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: