• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Аз в никакъв случай не съм усвоил Мах3 с всичките му подробности, но не бях чувал и не съм и пробвал дори да зареждам директно чертеж в DXF формат и да се получава работещ G-код. За тази цел си трябва CAM програма, където се задават операциите - джоб, профил, гравиране и т.н., както и се определя инструмента, скорости, дълбочини и пасове.
Благодаря Stilnik,
Сега видях за какво иде реч :)
По подразбиране скоростите са 1об/мин. Ще пробвам да променя настройките, и да видим какво ще стане. Това обаче след две седмици. Сега съм далеч от ЦНЦ рутера. Версията на софтуера е "R1.83.027". Задължително ще споделя резултата, а ако има проблеми може и да се допитам отново.

Поздрави,
MrMurdjo - майстор
Май докато си надалеч ще е най-добре да си изтеглиш и прочетеш ръководството на Mach3. С Гугъл лесно се намира. Има и специална извадка по настройките на пиновете на портовете и настройката на моторите.

--------------
Наскоро някой тук спомена, че малко хора се отзовават с отговори на въпроси за помощ. Аз искам да помогна, но от разговора между двамата колеги аз почти нищо не разбрах.
Много ми прилича на онзи разговор между двама българи в руски хотел:
-Извините, асансьор бачкает?
-Нет, кажется закеркенечился между етажами.
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
Аз в никакъв случай не съм усвоил Мах3 с всичките му подробности, но не бях чувал и не съм и пробвал дори да зареждам директно чертеж в DXF формат и да се получава работещ G-код. За тази цел си трябва CAM програма, където се задават операциите - джоб, профил, гравиране и т.н., както и се определя инструмента, скорости, дълбочини и пасове.

Има , има една по стара версия на мач3, където можеш да зареждаш не само DXF файлове , но HPGL, BMP . Тя беше май xxxxxxx.027 версия . Сега в по-новата, на същото това място, горе в ляво, където зареждаш G-файловете, е активиран LasyCam.
MrMurdjo - майстор
Ами може да е Лейзи, но все пак е КАМ - не съм го пробвал, знам само, че е доста елементарен и ограничен откъм възможности.
Т.е. макар и да е в менюто на Мах3, си е отделен продукт - КАМ програма, за което писах по-горе.
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
Ами може да е Лейзи, но все пак е КАМ - не съм го пробвал, знам само, че е доста елементарен и ограничен откъм възможности.
Т.е. макар и да е в менюто на Мах3, си е отделен продукт - КАМ програма, за което писах по-горе.
Не си ме разбрал. Да уточня. В по-старата версия,някаква хххххх.027 ,ако не се лъжа, без да ползваш никакъв Cam , има опция в менюто за директно въвеждане на различни типове файлове, както писах по-горе , като Мача си ги конвертира в G-кодове , зарежда ги , и ги изпълнява. Никакви Cam -ове. Сега в по-новата версията хххххх.043 вече е вмъкнат LasyCam , който се инсталира допълнително с инсталирането на Мач3. Да , LasyCam е много тъп , и може да го ползваш за нещо не много сложно и съвсем набързо, а трябва и да си наясно с G-кодовете за да бръкнеш във файла и да дооправиш нещата. То за това вече е преустановена и следваща разработка.
tsenkov - специалист
tobimaru написа:
Благодаря Stilnik,
Сега видях за какво иде реч :)
По подразбиране скоростите са 1об/мин. Ще пробвам да променя настройките, и да видим какво ще стане. Това обаче след две седмици. Сега съм далеч от ЦНЦ рутера. Версията на софтуера е "R1.83.027". Задължително ще споделя резултата, а ако има проблеми може и да се допитам отново.

Поздрави,
Трябва да редактираш готовия фаил. Променяш G0. G1. Z1 и Z0 . И въпроса се решава. Ако имаш чертожна програма която импортва в DXF. става много бързо и лесно, но само 2д.
Filomatis - специалист
Здравейте!
Имам едно въпросче относно Масн3.Възможно ли е ако по някаква причина(например при спиране на тока или натискане на стоп бутона) се прекрати действието на програмата ,възможно ли е след това да продължи работа от там до където е стигнала?
velsi - Почетен майстор
Ако си натиснал стоп бутона спира и после продължава от където е спряла. За спирането на тока не знам, не ми се е случвало, но най-вероятно става мазало.
MrMurdjo - майстор
При спиране със стоп бутона може, при спиране на тока - забрави.
В последния случай може, ако машината се нулира (ако има датчици за начално положение и си записал реалните координати на условното координатно начало (ако не съвпада с физическото)). След това се намира в Г-кода до къде е стигнала или малко преди това, маркира се нужния ред и се дава команда Run from here (стартирай от тук). Мах3 пробягва бързо кода до това място, определя позициите преди него и започва от там. В този случай е добре инструментът да е поставен предварително на нужните координати и височина.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: