• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
kolos - напреднал
Здравейте,
търся идеи и съвети за отливане на бетонна шапка върху дувар, която да е двускатна, по подобие на тази по-долу.
Най-вече ме интересува как да направя най-лесно и прецизно този ръб, който е отгоре.
Благодаря предварително на всеки, който ми даде съвет.
Изображение
ebahti - майстор
Нема как да стане толко прецизно.Вариянта ти е калъп,отливка и лепене на дуваро.....
VLADO66 - майстор
Ако ще го отливаш на място водооткапите се правят лесно с кръгъл кабел.
kolos - напреднал
Моля за мнения за това, което питам.
Варианти с калъпи и лепене не ме интересуват.
Относно водооткапите - решил съм как да ди направя.
Единствено моля за съвет относно "този ръб, който е отгоре".
ebahti - майстор
Брейй,човек с характер :-D За ръба отгоре - взимаш 1 права арматура ,заваряваш и пети и я фиксираш в/у кофража. После дърпаш бетона по нея. Успех няма да ти пожелавам щото знам къв ще е резултата.... :wink:
VLADO66 - майстор
Предлагам ти парче ламарина/шина/ 4мм. с височина на билото която да ти бъде водач и да теглиш с маламашката по нея.Отливаш на два пъти-първия път по долното ниво,слагаш шината и правиш наклоните.Като стегне леко я вадиш и впоследствие замазваш образувалата се фуга.По принцип тези шапки се правят на вибромаса с добавки за водоплътност.
kolos - напреднал
Това с шината ми допада като идея. Не знам какво ще стане ако я оставя в бетона.
Относно гладкостта след като излея шапката ще я изпердаша или с пясък и цимент или с някакво лепило, след което може и да я мина с импрегнатор, за да не поема вода.
Затова не ми е необходимо да се вибрира или да се излее толкова прецизно гладко.
VLADO66 - майстор
Не оставяй шината ако можеш,ще береш ядове.
schuldiner - майстор
Същото е като изтеглянето на корнизи. Разтворчето 1:1:6 вар, цимент, пясък (силничко трябва да бъде, но без вар няма да се тегли добре и ще дръпне бързо), плъзгач (шейна), шаблон и... май това е. Шаблонът за предпочитане от хубава чамова дъска, изрязваш профила на шапката в дъската, вкл. водобрана, дублираш с ламарина, която надстърча до 1 см от дървения профил. Шаблонът се тегли като гребен - напречно на повърхнината за теглене. Плъзгача си го представи като релси, в твоя случай дъски от двете страни на дувара, по които ще се плъзга шаблонът. Как точно да си укрепиш шаблона да е винаги вертикален... ми не ми се рисува, ще се сетиш сам - хващаш го в три точки към шейната, правиш му дръжки и подобни. Разтворът се нанася по малко, на порции от по 1-1,5 см дебелина. Всеки път минаваш с шаблона да обере излишното и после наново, докато изпълни шаблона. Ако шапката е много дебела (5-6 и повече см), може да си помогнеш с хастар, а да остане за теглене 2-3 см. Хастарът се оставя да втвърди, после се намокря и така се тегли отгоре му. За пердашене и фуги нищо не мога да кажа, не съм чувал. За финиш аз бих ударил една циментова шпакловка отгоре, ама гледам нещо към импрегнатори си се засилил... не знам.
kolos - напреднал
Шпакловката ще е накрая, но какво пречи след нея да се мине с импрегнатор, за да не се задържа вода?
  • 1
  • 2

Тема "Идеи и съвети за отливане на бетонна двускатна шапка - дувар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: