Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
soton - специалист
Понеже модераторите не ми обръщат внимание отварям нова тема,пък който се интересува ще си я свърже с другата (урок №1).
СВЕТОДИОДНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Много модерно в момента е да се заменят лампите със светодиоди,за това ще проследя нагледно как се прави това.Правете това,което пиша и ще станете специалисти,е..ако има акъл в главите ви!

Из бора на мощността на едно светодиодно тяло е описано в разните интернет магазини и повечето пъти не води до верни отговори,защото рекламата е голяма работа!!!!!!!По добре направете една проба и ще видите нагледно резултата.
Като начало трябва да научите,че силна светлина дават мощните светодиоди,а такива в понатия ви корпус 5 или 3 мм няма:
Прикачен файл:
index.jpg
index.jpg (3.06 KиБ) Видяна 4491 пъти
Ще трябва да се купят мощни такива,а те най-често приличат на това:
Прикачен файл:
images1.jpg
images1.jpg (6.83 KиБ) Видяна 4486 пъти
Прикачен файл:
images.jpg
images.jpg (3.79 KиБ) Видяна 4486 пъти
И веднага изниква важен проблем:щом са мощни,значи тази мощност трябва да се разсее някъде,а това в нашия свят е въздуха,освен ако не го заровите в земята или в аквариума.Колко е тази мощност - отваряме един справочник или питаме Google,а той казва:голяма е.Можем и да я изчислим:Мултицет,мерене и откриваме,че при спад върху диода да кажем 3в. и ток 0.3А е 0.9 вт.Прекрасно,ама това корпусче (втората снимка)става горщо,още по-горещо и... се стапя.Разковничето е третата снимка,където познатия светодиод просто е запоен върху една алуминиева плочка,чиято цел е да отведе топлината на някъде.Тази плочка има изолационен слой за да не стане късо и само петната под изводите са метални.Под кръгчето на тялото метала е гол и намазан с термопроводяща паста.Има плочки за 2,3,4 и повече светодиода и размера им е изчислен горе долу да разсее мощността.
Прикачен файл:
IMG_0350.JPG
Много са големи!,какво да правим?Тука вече се иска нахдчивост:плочките имат дупки за закрепване с винтчета към по голям радиатор,на който също мажем паста и ако трябва монтираме вентилаторче.Много фирми предлагат ахранващи устройства"LED drivers" за тях а може и да си направите такова:

Следващия път ще обясня как се прави.
Последна промяна от soton на пон фев 04, 2013 2:10 pm, променено общо 1 път.
engineer - специалист
УааааУ! Много полезен урок!!
Би ли дефинирал следните понятия:
1 "Силна светлина"
2. "Мощност на светодиодно тяло" и защо от рекламата идва Неверен отговор
3. Защо да не мога да си светна с 5мм? Аз пък казвам, че мога.
8180 - майстор
soton написа:
Понеже модераторите не ми обръщат внимание отварям нова тема,пък който се интересува ще си я свърже с другата (урок №1).
Е, какво толкова внимание искаш?
Ако искаш, никой да не коментира написаното, да не задава уточняващи въпроси и т.н. - това, което тук е "ТЕМА", напиши "СТАТИЯ" в сайта, а тук дай линк.
Гледам "закачена" ти е темата най-горе - ще й добавим "Урок 1" в заглавието и действай нататък, или сподели вижданията си на ЛС, както е редът.

Поначало инфото в нета куца по въпроса - често анонимен автор, с неизвестна квалификация, няма рецензии, няма редактори, няма списък с литертура и т.н. атрибути на сериозната литература, учебници, справочници, уроци.
Според мен, НЯМА ЛОШО, да се коментира от повече хора всяка информация. Това е и същността на Форумите, или...
petromaniq - специалист
Най-добрият гугъл-преводач !!! :supz:
Luiji - напреднал
Онново ми направи впечатление,че пътвите 20 коментара трябва да са посветени на правописа,заяждането и другите много знаещи във форума който трябва да се изтъкнат по един или друг начин.Защо например
engineer написа:
УааааУ! Много полезен урок!!
Би ли дефинирал следните понятия:
1 "Силна светлина"
2. "Мощност на светодиодно тяло" и защо от рекламата идва Неверен отговор
3. Защо да не мога да си светна с 5мм? Аз пък казвам, че мога.
Щом казваш че можеш........ми вземи,обясни и кажи!!!
Евала на автора,че се опитва да помага на хора като мен =D> =D> !Ще ти пища на лс че имам няколко въпросчета и не искам да ги задавам тук,че се пак трябва да някой и мен да ме нахрани.
soton - специалист
Понеже не мога да редактирам първия си пост,сигурно поради изтекъл срок,трябва да продължа тук.

КАК СЕ ЗАХРАНВА СВЕТОДИОД

Светодиода всъщност е диод и се държи като диод,само дето напрежението върху него в права посока е по високо с около 1-2 в.Пише го в фабричните данни,но понеже не пише нищо върху такива малки и прозрачни елементи ,може да си го премерите:връзвате един резистор от да кажем 100 ом последователно и подавате напрежение,като го увеличавате докато диода не светне,продължавате да увеличавате докато забележите,че силата на светене вече почти не се променя.Тогава спирате и мерите напрежението върху него.Правете тези измервания бързо и пипайте с пръст диода да не стане много горещ,а ако това стане връщате напрежението малко,до като забележите,че диода е само леко топъл.Така;намерили сте работната точка на този диод за работа без принудително охлаждане.Виждате работното напрежение,а ако искате да знаете тока през диода разкъсвате веригата и там връзвате мултицета на обхват =А(постоянен ток).Ако сега замените този диод с друг вид ще измерите подобно напрежение но различен ток.
Щом светне диода напрежението върху него остава почти постоянно,а се променя само тока,и то в широки граници.Това,което трябва да запомните е ,че светодиодите се управляват с ток,за това и захранването им би трябвало да се осъществява с токови източници.Ето как се прави токов източник от ЛМ 317:
Прикачен файл:
LM 317 current generator.jpg
LM 317 current generator.jpg (4.6 KиБ) Видяна 3971 пъти
Направете си го,а подробности има в нета колко искаш!
Тези дето се продават вършат същата работа,само че по различен начин.
Тука е мястото да разберете как сами да си направите светодиодно оветление в кухнята например.Свикнали сме да виждаме светодиоди на всякъде около нас и те са обикновено 5 или 3 мм.в диаметър,а има и правоъгълни,като повечето са цветни и служат за индикатори.А за да си светим икономично в къщи ще трябват онези,за които говорех в първия пост.За тях е нужна повече енергия и съответно по големи радиатори за охлаждане.Почваме да правим токов източник и то най елементарния:купуваме LM7805 и го свързваме по следната схема:
Прикачен файл:
current regulator 7805.jpg
current regulator 7805.jpg (7.01 KиБ) Видяна 3959 пъти
а понеже не живеете в чукчия четете и се справяте с даташиитовете за изводите на 7805,защото не са като на 317.
Това е линеен регулатор на ток,като силата на тока се определя от един резистор:R,другия е товар и го замествате със светодиод.За да се научите и да запомните завинаги как се прави токов източник експериментирайте,като променяте този резистор и мерите тока през диода-използвайте евтини диоди защото може и да изгорите няколко докато се научите.Като резултат ще знаете,че токовия източник иска повишено захранващо напрежение,и това трябва да се има впредвид като се конструира захранващия блок.Той се състои от траф,изправител на напрежение и филтър.Почва се отзад напред:светодиода иска 2-3 волта,токовия източник иска поне 5 -7 в.(експериментирате и виждате точно колко),значи ни трябва около 12 в.за да сме спокойни че имаме запас от напрежение при спад на мрежовото,който по закон е 10% ама на практика е поне 20.Говориме за постоянно изходно напрежение,което трябва да осигурим за да работи нормално светодиода и да не си мени светлината кога му скимне.Избираме изправителна група според тока и за по- просто нека да е мостова схема.Четете малко и загрявате че при мостовата схема тока минава през два последователни изправителни диода и понеже спада върху всеки от тях е поне 0.7 в.ще трябва да осигурим на входа на моста още поне 1,5 в.
Остава да сметнем колко трябва да е напрежението на изхода на трансформатора:проста работа,понеже ще го изправяме и филтрираме неговата ефективна стойност трябва да е 1,41 пъти по малка от нужното постоянно напрежение,теоретично,а на практика не баш толкова.Експериментирате и запомняте!
За да са ни верни сметките трябва напрежението на изхода на моста да е постоянно,а за целта трябва да го филтрираме,значи слагаме кондензатор и колкото е по голям по добре.Е,идва момент след който вече няма смисъл да го увеличаваме.
Това е!
a_anastassov - специалист
Колега soton,
Ако си направя Вашата схема за "токов източник" примерно за 10 едноцветни светодиода и в процес на работа изгорят 5 от тях - какво ще стане с останалите 5 - ще продължът ли да светят или те ще изгорят? Ако схемата е за един "5 или 3 мм.в диаметър" светодиод е по-добре да се използва токоограничаващ резистор.
pavelari - майстор
Колегата е казал "За начинаещите" - е вие ако сте специалисти не се бъркайте и не четете.. Мисля, че момчето се разказало доста полезни неща ,но има колеги с много рутина - а рутината е лош съветник - спомага за прибързаните решения. На начинаещите им е позволено да изгорят 5 диода от по 5 стотинки
a_anastassov - специалист
pavelari написа:
... На начинаещите им е позволено да изгорят 5 диода от по 5 стотинки
Точен отговор на въпроса ми.
За по-качествено обучение освен предимствата на дадена схема трябва да се казват и нейните недостатъци.

Тема "За начинаещите - урок №2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: