Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lakosste - специалист
Нека в тази тема хората минали на пелети да убедят тези които се чудят и в частност мен че е по-добре котел с пелетна горелка отколкото с дърва и въглища.Аз бях се навил но в един момент взе да ми се струва че само ще си имам горелка и ще се чудя какво да горя в нея тъй като повечето коментари са че няма свесни пелети.
Или грешката е в пелетите или в начина на ползване на горелката-не ми става ясно.
На едни горят на други не горят,проба с едни пелети после с други,почистване през няколко часа,после молитва за да горят и така на татък и така нататък.С една дума главоболия-поне доколкото разбирам от прочетеното.
Аз лично съм с бош и нека някои с подобен котел ,който е доволен да сподели с каква горелка е и какво гориво ползва.
filmatoplo - майстор
Тази зима наблюдавах няколко горелки , най малко се издъни -ГП четвърто поколение на Ерато .Повече се дъни -Фероли ,Ватерланд . :wink: Естествено факторите са както човешки ,технически и пелетен :wink: .На Боша ще му отива Ератовската горелка .
LazarGanev - "Велик майстор"
Да навляза по-надълбоко - има ли някой с GP4, който да е недоволен от работата и? :cool:
digitalpr - специалист
Сега ще те убедя:

Отоплителния ми сезон предните зими изглеждаше по следния начин:
2 тона въглища на чували (защото иначе е невъобразима свинщина). Цената им тази зима е 380лв/тон за донбаски. Плюс 8 кубика нацепени дърва, които тази година са 75лв/кубик.
Транспорта на въглищата е 20лв, на дървата е 2 пъти по 20лв (по 4 кубика им е камиона).
Равносметката = 380*2 + 75*8 + 3x20 = 1420лв.

Тази зима имам GP25 IV монтирана на същия котел. Пелетите ги взех по 360лв включващи транспорта. Водя точна статистика на всеки чувал изсипан в бункера, защото ми е първа година на пелети и искам да знам точно, колко ще ми струва в крайна сметка. От началото на отоплителния сезон, средния ми разход на ден e 30кг.
Ако приемем, че ще се отоплявам 5 месеца, колкото и други години, това са 150 дни x 30кг = 4.5т x 360лв = 1620лв.

Разликата в крайна сметка излиза 200лв, за които:
- Не носиш въглища и дърва, като ти ги стоварят в двора. 6 тона пелети ги прибрахме в гаража за час и половина 4 човека.
- Не чистиш котел, не дишаш сажди и къщата не се пълни с черна прах. Чистенето на пепелника на горелката го правя сутрин преди работа, за точно 10 секунди, като го изтупвам в една кофа и затварям вратата. Направо с дрехите за работа.
- Гаража ми е чист, защото пелетите са опаковани, а бункера го пълня 1 път седмично и ми отнема не повече от 10 минути.
- Когато и да се прибера вкъщи е топло, а преди като влезна и тепърва почвах да паля котел. Този ангажимент ми висеше като камък на врата.

НИКОГА не бих се върнал да дърва и въглища!
kalin72 - майстор
Аз пък си мисля, че освен удобството, че не се занимаваш с палене/чистене, друго предимство пелетите нямат..
Преди година мислех за котел на пелети, но е 3 пъти по-скъп от хубав котел на дърва, и с цените на пелетите все нагоре...не е много икономично.
И така, спрях се на дърва -
Миналия сезон, при яки студове и зима почти 7 месеца - 10 кубика бук, 500 кг екобрикети, и 250 кг въглища.
Тази зима - досега изгорени 10 м3 бук, имам още 10 м бук и акация, влажни, за догодина :) Чат-пат горя и екобрикети, за да вдигна температурата.
При цена на дървата 55 лева за м3, със 750-800 лева на сезон топля къщата,130-140м2, не само 2 стаи, а цяла къща с 6 стаи, коридор, две бани, и 300 литра бойлер. Местоположение - Брезник, 770 метра надморска височина, дълга зима.
Ако това успея да го направя с горелка на същия Бош котел, с 2 тона пелети, ще мина на пелети :)
Рязането, цепенето и подреждането на дървата го смятам за необходимата физическа активност, дето толкова ми липсва :)
Зареждам котела по 4 пъти на ден, за по 3 минути работа.
ЧИстенето на котела - веднъж месечно за 1 час, вярно малко повече пепел, но кво пък...не сме расли в саксия :)
И после засядам над виното и мезето :)
Последна промяна от kalin72 на пон фев 04, 2013 10:43 pm, променено общо 1 път.
lakosste - специалист
digitalpr написа:
Сега ще те убедя:

Отоплителния ми сезон предните зими изглеждаше по следния начин:
2 тона въглища на чували (защото иначе е невъобразима свинщина). Цената им тази зима е 380лв/тон за донбаски. Плюс 8 кубика нацепени дърва, които тази година са 75лв/кубик.
Транспорта на въглищата е 20лв, на дървата е 2 пъти по 20лв (по 4 кубика им е камиона).
Равносметката = 380*2 + 75*8 + 3x20 = 1420лв.

Тази зима имам GP25 IV монтирана на същия котел. Пелетите ги взех по 360лв включващи транспорта. Водя точна статистика на всеки чувал изсипан в бункера, защото ми е първа година на пелети и искам да знам точно, колко ще ми струва в крайна сметка. От началото на отоплителния сезон, средния ми разход на ден e 30кг.
Ако приемем, че ще се отоплявам 5 месеца, колкото и други години, това са 150 дни x 30кг = 4.5т x 360лв = 1620лв.

Разликата в крайна сметка излиза 200лв, за които:
- Не носиш въглища и дърва, като ти ги стоварят в двора. 6 тона пелети ги прибрахме в гаража за час и половина 4 човека.
- Не чистиш котел, не дишаш сажди и къщата не се пълни с черна прах. Чистенето на пепелника на горелката го правя сутрин преди работа, за точно 10 секунди, като го изтупвам в една кофа и затварям вратата. Направо с дрехите за работа.
- Гаража ми е чист, защото пелетите са опаковани, а бункера го пълня 1 път седмично и ми отнема не повече от 10 минути.
- Когато и да се прибера вкъщи е топло, а преди като влезна и тепърва почвах да паля котел. Този ангажимент ми висеше като камък на врата.

НИКОГА не бих се върнал да дърва и въглища!
ОК съгласен съм с теб.Ето за такива примери имам предвид.Но напиши какво отопляваш.Това първи сезон ли ти е на пелети и от къде ги вземаш.Сега всеки с виадрус и горелка като твоята но с проблем в отоплението може да обмени опит с теб за да разбере къде бърка.Това ми е и целта на темата всеки да види къде му е грешката а и тези като мен които още се чудят да направят правилен избор.
Засега от многото хора с горелки един доволен =D>
Последна промяна от lakosste на пон фев 04, 2013 10:18 pm, променено общо 1 път.
digitalpr - специалист
Отоплявам между 150 и 210 кв.м., в зависимост дали съм пуснал радиаторите на последния етаж + 120л. бойлер.
kalin72 написа:
Твоя случай е по-скоро частен. Никой, който работи на обичаен работен ден, не може да зарежда котела по 4 пъти на ден. Вместо това, връща се вечер след работа и почва да пали котел тепърва.
ivanovbg - майстор
То на пелети излиза че все едно се отопляваш с Топлофикация viewtopic.php?f=10&t=41637 :-D

Вилата ми е на 2 етажа и около 180 квадрата. Когато бях на ток и аз си харчих по 1500 киловатчаса на месец с електрическо котле. Смених го с камина. То твоите 30кг пелети дневно по 360 лева тона са си 10 лева на ден или малко повече от 60киловатчаса. Май ако сложиш едно ел котле ... ще се отървеш и от мъкненето на пелетите.
kalin72 - майстор
digitalpr написа:
kalin72 написа:
Твоя случай е по-скоро частен. Никой, който работи на обичаен работен ден, не може да зарежда котела по 4 пъти на ден. Вместо това, връща се вечер след работа и почва да пали котел тепърва.
С буфер мисля, че се получава същото, едното зареждане отпада...но с пелети е по-чисто :) Инак инвестициите са същите. Но аз залагам на дървата като евтино и достъпно гориво...
digitalpr - специалист
ivanovbg написа:
То твоите 30кг пелети дневно по 360 лева тона са си 10 лева на ден или малко повече от 60киловатчаса. Май ако сложиш едно ел котле ... ще се отървеш и от мъкненето на пелетите.
30кг пелети са по скоро 150kWh и сметката за ток излита в небето.

Тема "Заслужава ли си да минаваме на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: