От мобилни телефони до цифрови камери
infomar
Искам да разклоня сигналът който влиза в къщата от кабелната. В момента сигналът е аналогов, но искам да го променя на цифров. Закупих стандартни сплитери тройка на входа, после двойка за всяка стая. Магазина е CONRAD, предполагам, китайска стока.
Имам няколко сплитера и на тях пише следното (нищо друго) - няма инфо колко е затихването:
- 2-way spliter 5-2050 Mhz от CONRAD
- KONIG FC 2SPLT-KN 2 WAY SPLITER 5-1000
- CE 2 -WAY SPLITER 5-1000 MHz

Поставил съм първият тип, но сигналът който сега все още е аналогов много силно затихва и картината се влошава. Телевизорите са LG плазма, с добри възможности. Кабелът е добър поставен с тръба. Накрайниците са от специалните жакчета с навиване.
Замених ги с какво ли не, но качеството спада. Разстоянието от входа до първият телевизор е 2 метра, до вторият около 10 м.
Накрая купих от старите разклонители на ТV сигнал - в които влизат с натикване направо букси на кабелите. Сигналът видимо стана добър и можеше да се гледа нормално на телевизорите.
Сега обаче искам да си пусна цифров сигнал и ме тревожи дали силата на сигнала ще бъде достатъчна за целта.
Питах в магазин CONRAD за по-качествени сплитери, но само повдигат рамене и казват - това е ситуацията, ако искаш купувай...

Дайте идея с какво да ги заменя - сплитери, ТАБ..... Ако мина на вариант да запоя директно връзките на разклоненията ще бъде ли по-добре? Няма да се налага в последствие демонтаж.
l_bonev - специалист
Цифровия приемник предполагам , че ще го вземеш от кабелния оператор, затова не се мъчи , те ще ти го свържат, ще ти замерят нивото на сигнала. Сплитера ти е състои от 1-вход и 2- изхода , като нивото на изхода затихва с 4 бецибела. Или казано по друг начин, ако на входа на сплитера имаш 75 децибела , на 2-та изхода трябва да имаш по 71 децибела. При по- голямата дължина на кабела затихването ще е още 1-2 децибела. Не всеки път нивото на сигнала отговаря на качеството , ако нивото на шум е голямо ,тогава може да се окаже , че пак ще ти предава лошо въпреки нужните 70 децибела. Затова ти казвам да си извикаш техниците , да ти оправят нивото на сигнала , ако е нужно , и чак тогава прави ватрешните развръзки. :supz:
Fender_str - специалист
Тъй ще е тя... С трици мишки не се ловят, като дойдат от кабеларката ще ти изринат всички "творения" освен ако не си си платил да имаш повече телевизори. И цифровия ти сигнал си върви така или иначе по кабелите, за разлика от аналоговия се влияе по-слабо от ниското ниво на сигнала, няма звездички и т.н. стига изобщо да тръгне. Това дали и какви ще са елементите, разклоняващи сигнала в къщата зависи от много неща, които не веднъж са обсъждани.
Козата си сака пръч, дет се вика...
infomar
Аз не искам нещо повече от законното което се полага. Аналоговият сигнал си го гледам на един телевизор в която си искам стая и искам по същият начин да гледам и цифровият сигнал. Ясно ми е, че не може с един цифров приемник да гледам различна програма в различна стая и затова искам да си местя цифровият приемник в която стая ще гледам програма.
Това, че съм сложил два сплитера, не го считам за голямо творение.
Предварително явно няма да получа информация - при директно запояване дали се запазва нивото на сигнала в по-голяма степен в сравнение със сплитера, и трябва да седна и да правя опити :?
Не съм очаквал толкова силно влошаване на сигнала след сплитера, а и може сигнала който идва да е много лош. Ще изчакам да видя когато дойдат какво ще замерят, ако въобще замерят...
Fender_str - специалист
Не разбираш ли, че тия сплитери затихват сигнала, което е нормално. От това да ги запоиш по-лошо не можеш да направиш, както ти казах козата си сака пръч. Хората са ти пуснали сигнал за един не за 4 или 6 телевизора. Това дали ще гледаш само един телевизор няма никакво значение, елементите са си там, кабелите са си там и не им пука колко телевизора ще пуснеш. Като искаш само да местиш си вземаш един f предод и си пускаш само кабела, който ти трябва.
galin56 - специалист
Тъй като темата ми е много интересна искам да питам и аз понеже съм почнал ремонт и мисля да се прекарат отделни кабели, които да излизат на розетки зад телевизорите. Та въпроса ми е дали кабелните предлагат тая услуга или за тях включването към кабелна е да ти пуснат един кабел през средата на стаята и да го боцнат в телевизора. И ако не предлагат подобна услуга с какви "разклонения" е най-правилно да се направи за да не се влошава и губи сигнала(същия въпрос който пита и инфомар)?
l_bonev - специалист
Всеки ще ти каже различни неща , но ако аз трябва да го правя , ще си пусна кабел до всяка стая . Кабелната би трябвало да влиза от коридора до основната разпределителна кутия. Непременно кабела го сложи в гофре , за да си спестиш след време главоболия. Можеш и едно UTP за компа да си сложиш , но гофрето не го забравяй ,пък и стотинки. :supz:
sstefanov - майстор
Представи си че сигналът е кофа с вода. Като я разделиш на 2 по равно винаги разделеното ще е не повече от половин кофа. Това са трите децибела затихване. Като добавиш и допълнителните загуби се получава поне 4-5dB.
Ако искаш по-добър сигнал най-добре да се обадиш на кабелния оператор.
Друг вариант е да отидеш пак в Конрад и да си купиш усилвател за кабелна с 2 (или повече) изхода.
fox_vt - майстор
И все пак колко тв та имаш.Това за кофите с вода важи за аналоговия като искаш цифрова си пускай и гледай не е проблем там или има или няма няма средно положение :idea: И задължително кабелите да са БЪЛГАРСКИ а не турски китайски или там някви си.Или да са от 1 лев а не от 50 ст .
sstefanov - майстор
Това с кофата важи за всичко!
При цифровите канали, ако сигналът не е в нормата образът става на петна и накъсва, звукът - също накъсва.

Тема "Разклоняване на кабелен ТV сигнал." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: