Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Тук важи с много голяма сила поговорката "каквото посееш, това ще пожънеш" :) или иначе казано "колкото тръба заровиш, толкова ще се топлиш" :)
lusien_7212 - помощник
[quote="syncho"]С тия медни тръби така си си го вкарал... ама щом вече си ги взел действай много внимателно. Предполагам ще правиш спойки, които после ще останат в замазката така ли? Това е много много МНОГО опасно. Недай си боже някой ден от някоя спойка ти текне ще си биеш главата в стената.

колега няма да има никакви спойки(заварки) по тръбите в пода!!!!!!
тръбата е на рула по 50 метра! тръгва от разпределителя(колектора) и прави един кръг! колектора ще бъде в дневната която се намира по средата (от ляво е едната спалня и банята а от дясно другата и кухнята), тъка че в дневната ще има много тръби за другите стаи и ще има само еди кръг!
не искам пласмасови тръби понеже имат по-големи линейни разширения от медните(факт). също тъка прочетох че пласмасовите тръби имат коефициент на топлопроводимост някъде към 0,510, а медните 385!!!!!!
нали се търси по-добро топлоотдаване а не изолация!
lusien_7212 - помощник
filmatoplo написа:
За тази площ- метража на тръбите увеличи на минимум 300 метра :wink: .
колега аз съм разчертал долу горе къде ще вървят тръбите и се получи някъде към 180-190 метра!
тези другите 100 метра къде да ги положа като няма място?
медните тръби са фи 16 и са на рула! мога да ги продам,купил съм ги доста добре мисля (5,8лв/м.) и да си взема конвектори ама не искам защото всеки сантиметър е кът за мен! затова искам подово отопление -хем топло хем не го виждаш!
Последна промяна от lusien_7212 на вт фев 05, 2013 9:48 pm, променено общо 1 път.
syncho - майстор
Линейните разширения изобщо не трябва да те плашат. На омрежения полиетилен не са високи линейните разширения. Не е като да сложиш полипропилен примерно. Относно проводимостта на пластмасовите тръби е достатъчно високо топлоотдаването. С какъв диаметър тръби мислиш да го правиш? Струва ми се, че тези 50м кръгове ще ти дойдат къси на места. На каква стъпка мислиш да го редиш? Ако редиш на 15см стъпка се получава по 7,5м тръба за м2, ако са на 10см са по 10м тръба на 1м2.
lusien_7212 - помощник
С какъв диаметър тръби мислиш да го правиш? Струва ми се, че тези 50м кръгове ще ти дойдат къси на места. На каква стъпка мислиш да го редиш? Ако редиш на 15см стъпка се получава по 7,5м тръба за м2, ако са на 10см са по 10м тръба на 1м2.[/quot

фи 16мм.
на 15 см. стъпка мисля че ще е добре! но мисля да не навивам там където ще има щкафове(например в кухнята)
в банята също ще е малко по-рехаво наредено понеже неискам много да топля там!
idunno - специалист
Точно линейните разширения трябва да те плашат, ама то незнанието е благодат, като почнеш да редиш серпентините ще видиш що за приключение е да въртиш медна тръба.
Не че няма да се справиш,ама си е зор, ако се наложи да запояваш тръби и те да останат в замазката, то го прави само на принципа на твърдо запояване.
lusien_7212 - помощник
idunno написа:
Точно линейните разширения трябва да те плашат, ама то незнанието е благодат, като почнеш да редиш серпентините ще видиш що за приключение е да въртиш медна тръба.
Не че няма да се справиш,ама си е зор, ако се наложи да запояваш тръби и те да останат в замазката, то го прави само на принципа на твърдо запояване.
колега горе бях писал че се занимавам професионално с редене на фаянс и теракот и много други неща в стройтелството! искам да кажа че не ми е чуждо навиването на тръба (медна), имам пълен комплект на "ротенбергер" за всички необходими манипулаций!
темата която пуснах беше с какво да топля тази вода и да се вслушам в колкото се може повече мнения на хора занимаващи се с това и най-вече сблъскали се с това!
idunno - специалист
С термопомпа, като отговор на темата или камина с водна риза зависи за кое имаш бюджет.И в кръга на шегата и аз имам Сири, :) ама други хора ми правиха плочките в банята.
lusien_7212 - помощник
idunno написа:
С термопомпа, като отговор на темата или камина с водна риза зависи за кое имаш бюджет.И в кръга на шегата и аз имам Сири, :) ама други хора ми правиха плочките в банята.
ок!
надявам се не съм те обидил? просто исках да кажа че нещата не са ми чужди, но не мога да реша с какво да топля тази вода. искам да кажа че бях замислил да купя климатик втора ръка по- мощен и да го дам на човек който се занимава с тази дейност и да го преправи на термо помпа въздух-вода. на един обект видях нещо което ми хареса, а именно този климатик бе поставен в една малка стая и не смучеше въздух директно а през подземна серпентина фи 400 мисля че беше. тъка колкото и да е студено вън въздуха малко се загрява от земята.
idunno - специалист
...и това е вариант.Аз бих си взел готова ТП въздух-вода има вече китайски на приемливи цени.Има, мисля, колеги от форума с такива.Поразпитай.

Тема "какъв енергоносител за водно подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: