• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobi_iv2 - специалист
filmatoplo написа:
Ама наистина ли котела е 42 киловата и сте с голямата горелка Р 12. :?
Явно да!
syncho - майстор
Ела с мен в пещерата да уплашим ламята :rock:

Направо са те заробили с тоя котел...
hr.hristov57 - специалист
Мислех, че "специалистите","майсторите" и пр. ще дадат по-сериозен коментар по проблема,но уви. Тук най-грубо става въпрос за инсталиране на уред за отопление с мощност, превишаваща няколко пъти необходимата, при това в комбинация от чогунен котел за твърдо гориво и пелетна горелка. Такава комбинация,дори и при правилен подбор на мощността води до минимум 30% преразход, а при тия цени на пелетите ?!!!...
LazarGanev - "Велик майстор"
Моделът на котела какво да го коментираме - това според някои е "върхов модел" на Фероли. В крайна сметка всеки сам избира модела. Колкото до мощността - мисля, че Доби трябва да си потърси правата и да поиска да и сменят горивната камера с по-малка. Аз също съм го правил този номер и то по собствено усмотрение, не по молба на клиента. След като първоначално бяхме инсталирали горелка с мощност 33кВт, която да топли цялата къща, при последващата експлоатация се разбра, че клиента ползва само 3 радиатора, евентуално още един в коридора и горелката нямаше как да работи в икономичен режим. Тогава му предложих да сменим горивната камера с по-малка и горелката стана 15кВт.
syncho - майстор
hr.hristov57 какъв сериозен коментар да се даде? То толкова е преувеличено в случая, че се налага подмяна котела и горелката може би. Не знам точно тази горелка дали може да работи ефективно на ниска мощност.
dobi_iv2 - специалист
LazarGanev написа:
Моделът на котела какво да го коментираме - това според някои е "върхов модел" на Фероли. В крайна сметка всеки сам избира модела. Колкото до мощността - мисля, че Доби трябва да си потърси правата и да поиска да и сменят горивната камера с по-малка. Аз също съм го правил този номер и то по собствено усмотрение, не по молба на клиента. След като първоначално бяхме инсталирали горелка с мощност 33кВт, която да топли цялата къща, при последващата експлоатация се разбра, че клиента ползва само 3 радиатора, евентуално още един в коридора и горелката нямаше как да работи в икономичен режим. Тогава му предложих да сменим горивната камера с по-малка и горелката стана 15кВт.
Решението за отопление на пелети го взех буквално за 2 часа. Въпростната фирма монтира такава инсталация на съседите, отидох, очаровах се от топлината и от това ,че всичко е автоматизирано, извиках ги у нак да дадат оферта и ето ни с котел и горелка които както твърдите са прекалено мощни за нашата квадратура. Кажете сега как да процедирам? Какъв котел и горелка са ни нужни? На каква база да предявя претенции , какви аргументи? Все пак не съм специалист и предполагам те веднага ще намерят с какво да ни оборят?
Това, че котелът е голям не е проблем - по-голям топлообменник, по-добре дори. Просто трябва да сменят горивната камера на горелката с подходяща по големина (може би най-малката). Колегата naskov има опит в това отношение - смяна горивна камера на горелка Фероли. Дано да излязат истинска фирма и да се навият - иначе има КЗП и други инстанции.
dobi_iv2 - специалист
LazarGanev написа:
Това, че котелът е голям не е проблем - по-голям топлообменник, по-добре дори. Просто трябва да сменят горивната камера на горелката с подходяща по големина (може би най-малката). Колегата naskov има опит в това отношение - смяна горивна камера на горелка Фероли. Дано да излязат истинска фирма и да се навият - иначе има КЗП и други инстанции.
Извинете ми за невежеството, но с какво ще помогне смяната на горивната камера, предполагам, че ще се настрои да пуска по-малко пелети и оттам ще дойде икономията на горивото. Така ли е?
Точно така, мощността на горелката зависи от големината на горивната камера, другите неща би трябвало да са еднакви. Не съм много сигурен за Фероли, Наско ще каже.
dobi_iv2 - специалист
Пратих на Насков, ЛС с молба да погледне темата. Дано и той се включи. Благодаря на всички които се отзоваха на молбата ми за помощ.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 51

Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: