От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Здравейте,с електричаря на фирмата днеска умувахме дали има шанс да възкресим един ЮПС който май е български ама като и двамата не сме много по електрониката май само умувахме :lol: .Та ЮПСа е 100вата изход с вградена батерия и извод за свързване на външна такава.При спиране на тока никва реакция пробвано със нова батерия.
Прикачен файл:
20130206_131204.jpg
Това е платката видимо нищо не се вижда да е нагоряло/изгоряло :-D .И след умуването решихме да сменим профилактично двата малки транзистора които са с надпис CTBC 5448- и даже нз дали е транзисторили нещо друго.В нета нищо не ми излиза :? Силовите са IRF 3010 ама те едва ли са дали фира,за управляващата интеграла също си няма идея пък и не съм гледал кво пише на нея.Има ли някакви алтернативи на тия ctbc едва ли са много скъпи.

пп по погрешка съм пуснал темата в електротехника а трябваше да е в електроника и схеми,ако може някой модератор да я премести :)
Последна промяна от fox_vt на ср фев 06, 2013 6:32 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
...сменим профилактично двата малки транзистора които са с надпис CTBC 5448- и даже нз дали е транзисторили нещо друго.
:prayer: Каква профилактика бе хора! CTBC 5448 - убедени ли сте че пише точно това? И що набедихте точно тези клети добичета? :lol:
Щото са най-малки и на лесно място за смяна ли? Може пък от светодиодите да е. Вземете да ги смените. Той може и да работи, ама те да не показват.
Мога да предложа вариант за ремонт - сменяш наред докато тръгне. :-D
:partyman:
fox_vt - майстор
Ами хидра това ни беше плана и на нас да сменим най вероятните заподозрени :-D обаче нещо и мен ме съмнява дали точно това пише щото нищо не мога да намеря в нета :sad: Иначе за силовите проблем ли ще е ако са с по голямо число примерно irf 5305 или не може да се заменят с други.Тия са по 1,3лв не е фатално,а дали някое реле няма да е виновника нямах време да ги проверя,иначе трафа е здрав.
miroton - майстор
Интересно ем не разбирата ама ще ремонтирате
Измерете на релетата бобините да ли са здрави и контактните системи.
hidrazin - майстор
ST е името на производителя. Другото ВС.... е модела транзистор. Ама аз не съм чувал за ВС5448 :? Я вземи една лупа и виж да не ВС548В.
Накрая буква В а не цифра 8. Силно ме съмнява да са те.
Относно IRF 3010 не се заменят по по-големи или по-малки цифри а по каталожни данни.
Сега бързам. Късно вечерта ще продължа.
:partyman:
fox_vt - майстор
miroton образоваме се сега и то не за да започнем да поправяме такива неща а да се опитаме да помогнем на човека.Пък и аз най вече разчитам на вас-тия които са в час с тези неща,ако е да сменим някой транзистор за стотинки и да направим някое и друго замерване ще го направим не е трудно или скъпо,ако не стане на боклука или в сервиз.Хидра твърде вероятно е да не е такова числото утре ще направим по обстойно разглеждане и измерване че днес нямах много време,даже може да му кажа на колегата да го взема вкъщи а ми е подръка.
AAsat - специалист
Защо не тръгнете по по-логичния начин - как напрежението от контакта стига до изхода на UPS-a когато има ток? Какво трябва да стане като спре тока - най-вероятно изхода се превключва към генератор, захранван от акумулатора. Превключването ли не работи или генератора? Как изобщо е направен генератора? И други подобни въпроси. Иначе е малко черна котка в тъмна стая. Или като новия метод за вадене на сливици на д-р Ганев.
fox_vt - майстор
Мдаа ние освен че не разбираме и сме кьорави #-o Транзистора е CTBC546B или накратко BC546 и струва 7 ст във елимекс.За съжаление днес нямаме никакво време за експерименти.Иначе нищо не мога да намеря за силовите мосфети :? най близкия е 3007 и след бърз преглед на спецификациите му IRF 540 изглежда подходящ,но едва ли ще се стигне до смяна на тях.
pansim - майстор
Ейййй, спрете се хора.
Ако са заминали мощните мосфети, задължително ще е издумкал някой предпазител, или писта ако няма препазител.
Вземете са задълбайте по схемата, и вижте с осцилоскоп, дали има импулси при включване към 12 волта и откачена мрежа... Какво се захванахте с транзисторите веднага... :!: Най-напред си обяснете за себе си какво става при отпадане на напрежението в мрежата, и как работи преобразувателя 12-230волта. 99% съм сигурен че е пуш-пул.
Без ясна представа кое за какво е поставено - трудно се ремонтира.
fox_vt - майстор
Все повече се убеждавам че вчера съм бил пиян като съм писал данните на транзисторите.Мосфетите са 3710 но както казах едва ли е от тях.Пансим по схемата като махнем изправителя и стабилизатора за заряд на батерията не остават много елементи по платката.Цялата работа я върши според мен интегралата която ако е проблем не ми се занимава.Какво е пуш пул?

ЕДИТ та както казах няма много елементи във схемата като се махне зареждащия и регулиращ блок.Тук http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=89592 намерих схемата но това е за модела 100 а този е 100Е или по точно BBPS-100(100E).Проблема е че на тая схема BC546 ги няма управлението идва директно от интегралата която явно си ги има вградени.Та да обобщя тая омотана тема-трафа е здрав,мосфетите вероятно,релетата работят и са здрави.И остава или двата транзистора или интегралата.Обаче зеления и жълтия светодиод не светят-дали не е думнал левия 1N за десния знам че работи защото идва напрежение към батерията.Утре преди да разпояваме ще го проверя тоя диод.

Тема "Неработещ UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: